Sanne spørger om coronavirus: - Virker min vaccine mod corona?

Der findes endnu ingen vaccine mod coronavirus, men kan andre vacciner hjælpe i kampen mod corona?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sanne Nielsen fra Næstved er kronisk syg. Hun bliver derfor hvert år vaccineret mod influenza. En aften kom hun og hendes mand til at tale om, om hun mon var bedre stillet overfor en eventuel smitte med coronavirus, end andre der ikke er vaccineret mod influenza.

Derfor skrev hun en mail til TV2 ØST’s brevkasse.

quote Det forventes ikke, at influenzavaccinen har en effekt overfor coronavirus

Lasse Vestergaard, afdelingslæge infektionsepidemiologi og forebyggelse

Ifølge Lasse Vestergaard, der er afdelingslæge ved Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på Statens Serum Institut, er der ikke grund til at tro, at influenzavaccinen skulle give en formildende effekt overfor COVID-19.   

- Det forventes ikke, at influenzavaccinen har en effekt overfor coronavirus, da det er to forskellige typer af virus, siger Lasse Vestergaard.

Vaccine med effekt 

Sanne Nielsen er dog ikke alene med sit spørgsmål. Flere andre har skrevet og spurgt ind til specifikke vaccineres effekt mod coronavirus. En af dem er Lonni Svendsen fra Korsør.  

Hun lider af astma, og i frygten for at blive hårdt ramt af coronavirus, har hun overvejet at få en vaccine mod lungebetændelse.

Risikogrupper corona
Læs også
Anita spørger om coronavirus:- Hvornår er man i risikogruppen?
Risikogrupper corona
Læs også
Anita spørger om coronavirus:- Hvornår er man i risikogruppen?

- Jeg vil lige undersøge, om vaccinationen overhovedet har en effekt mod coronavirus, inden jeg bliver vaccineret, siger Lonni Svendsen.

Noget tyder dog på, at det er en god idé, at hun lader sig vaccinere. For ifølge Lasse Vestergaard kan vaccinen mod den klassiske pneumkoklungebetændelse, som er en bakteriel lungebetændelse, forhindre infektion med pneumokokker oven i lungebetændelse forårsaget af COVID-19, og dermed undgå yderligere lungeproblemer. 

Lungebetændelse 

Lungebetændelse er betændt lungevæv, der kommer efter infektion med enten bakterier eller virus. Pneumokok-bakterier er den hyppigste årsag til lungebetændelse. 

Det er denne bakterie, det er muligt at blive vaccineret imod. 

Kilde: Sundhed.dk

- Vaccinen vil ikke have en effekt på kroppens modstandsdygtighed overfor coronavirus, men den kan forhindre, at man ikke samtidig får en bakteriel lungebetændelse oveni. Derudover, vil pneumokokvaccination af risikopersoner kunne forebygge en hel del indlæggelser, og derved aflaste hospitalerne, som i forvejen har travlt med at behandle patienter, som er indlagt på grund af coronavirus, siger Lasse Vestergaard. 

quote Vi vil forvente, at folk der har haft coronavirus, vil have en vis immunitet overfor sygdommen

Lasse Vestergaard, afdelingslæge infektionsepidemiologi og forebyggelse

Ny vaccinationspakke

På baggrund af det har Folketingets partier og regeringen iværksat en ny vaccinationspakke, hvor netop vaccinen mod pneumkok-lungebetændelse gratis gives til alle, der er fyldt 65 år og til kronisk syge under 65 år.

Vaccinen gives i håbet om at forhindre, at sundhedsvæsenet overbelastes af andre sygdomme under udbruddet af coronavirus i Danmark. Det skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Farvelægning
Læs også
Helle spørger om coronavirus: Må min søn lege med sin ven i påsken?
Farvelægning
Læs også
Helle spørger om coronavirus: Må min søn lege med sin ven i påsken?

Vaccinen kan altså være med til at forhindre folk i at blive alvorligt syge med lungebetændelse og coronavirus samtidig, og derudover kan den være med til at formindske risikoen for overbelægninger på sygehusene.

Vaccine mod coronavirus under udvikling

Rundt om i hele verden er man lige nu i gang med at udvikle en bred vifte af vacciner mod coronavirus.

- Håbet er, at der udvikles en vaccine imod COVID-19, som dækker bredt, og som vil beskytte mod et senere udbrud af coronavirus. Det er dog endnu for tidligt at sige noget konkret om, hvordan et nyt udbrud vil se ud, og om vaccinen vil virke mod det, for vi befinder os kun i første bølge af sygdommen, siger Lasse Vestergaard og tilføjer: 

- Vi vil forvente, at folk, der har haft coronavirus, vil have en vis immunitet overfor sygdommen, men graden af beskyttelse kender vi ikke. Der er endnu meget, som vi ikke ved om COVID-19 sygdommen. 


Nyhedsoverblik