Lisette spørger om coronavirus: Hvad sker der med elever på køreskoler?

Hvis man var i gang med at tage kørekort inden lockdown, går der lang tid, før man kan færdiggøre det. Men kan man fortsætte, hvor man slap?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når man tager kørekort er parallelparkeringer, trepunktveninger eller det at bakke rundt om et hjørne en del af pensum.

Hvis man var i gang med køretimer før lockdown, kan man komme til at vente længe på at øve sig i diverse manøvrer, da al køre- og teoriundervisning foreløbigt er indstillet frem til den 10. maj. 

quote Hvis køreskolen går konkurs, kan man så fortsætte hos en anden kørelærer, eller mister man det hele?

Lisette Carlsen, Skælskør

Det gør sig også gældende i Skælskør, hvor 35-årig Lisette Carlsens kæreste kun mangler den endelige køreprøve, før han kan stå med et kørekort i hånden.

Under coronatiden tænker parret på, hvad der vil ske med køreundervisningen på den anden side. 

- Kan man stadig få lov til at gå til prøve? Skal man betale et nyt kørekort, eller kan man fortsætte, når det hele åbner igen?

Sådan spørger Lisette Carlsen TV2 ØST’s brevkasse "Spørg om corona".

Lisette Carlsen fortæller, at det ikke er muligt at få fat på køreskolen under lockdown, hvor kærestens kørebog er låst inde. Derfor har parret tænkt forskellige scenarier igennem. 

- Hvis køreskolen går konkurs, kan man så fortsætte hos en anden kørelærer, eller mister man det hele?

Pausereglerne er ophævet

Hvis man spørger landsformanden hos Dansk Kørelærer-Union, Bent Grue, bør der ikke være problemer med at færdiggøre kørekortet, når det bliver muligt.

- Eleverne fortsætter, hvor de slap. Pausereglerne blev ophævet den 27. marts, og derfor går der først 18 måneder, før en eventuel teoriprøve udløber, siger han til TV2 ØST.

Normalvis kan man ikke holde pause fra undervisningen i teori eller kørsel i mere end tre måneder. Konsekvensen er, at man starter forfra på køreundervisningen. Den regel er nu ophævet.

Hvis køreskolen går konkurs, skal man have fat i sine papirer

Hvis man står i den situation, at ens køreskole går konkurs i coronatiden, er det vigtigt, at man får fat i sin kørebog. Sådan lyder opfordringen fra Dansk Kørelærer-Union.

På den måde kan man fortsætte hos en ny kørelærer uden at skulle starte forfra. Dog skal man regne med at sætte penge til side til ekstra køretimer.

- Hvis jeg overtager en elev, skal man påregne ekstra køretimer. Jeg kan ikke lade en elev gå til køreprøve uden at vide, hvordan eleven kører, og personen skal også lære min bil at kende, siger Bent Grue fra Dansk Kørelærer-Union.

Man kan risikere at miste sine penge

Hvis man derimod har forudbetalt sit kørekort helt eller delvist, et sted der går konkurs, kan man risikere at tabe alle sine penge.

- Hvis man står i sådan en situation, skal man se, om man har krav på at få sine penge igen, i den aftale man har underskrevet på køreskolen, siger Susanne Aamann, forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. 

- Man har også muligheden for at anmelde sit krav til konkursboet. Her vil muligheden for at få sine penge igen være afhængig af, hvor mange andre der også har anmeldt sit krav hos samme køreskole, fortsætter hun.  

Lige nu er det ikke muligt at gå til køreprøver, da de er omfattet forsamlingsforbuddet, som foreløbigt varer frem til den 10. maj 2020.