Line spørger om coronavirus: - Hvordan undgår man at miste jobbet, når børn skal blive hjemme ved små sygdomstegn?

Daginstitutionerne er åbne igen, men viser børnene de mindste sygdomstegn, skal de holdes hjemme. Hvordan får man det til at gå op med et arbejdsliv, spørger Line Bahnsen fra Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Om ganske kort tid skal Line Bahnsen fra Slagelse tilbage på arbejde efter endt barsel, og hendes søn, Alfred skal starte i vuggestue.

Men Line Bahnsen frygter konsekvenserne af de skærpede retningslinjer, der gælder for tiden for både Alfred og hans storesøster Emma-Sophia, som går i børnehave.

- Det, vi frygter, er, at der bliver mange flere sygedage, siger Line Bahnsen.

quote Jeg synes, man som forælder er dårligere stillet på arbejdsmarkedet

Line Bahnsen, Slagelse

Hun er sådan set ikke bange for, at børnene bliver smittet med coronavirus i daginstitutionen, men for at hun og hendes mand kan blive bedt om at holde børnene hjemme, hvis bare de er en smule forkølede eller hoster. Samtidig skal barnet være symptomfri i 48 timer, inden det må komme i dagtilbud igen, hedder det i Sundhedsstyrelsens skærpede retningslinjer.

Hvornår betragtes børn som syge i daginstitutionerne?

  • Man vurderes som syg, når der er symptomer på sygdom, også ved milde symptomer. Det betyder, at man ved symptomer på sygdom skal blive hjemme fra dagtilbud.
     
  • Hvis et barn får symptomer på sygdom, mens det er i dagtilbud, skal det hurtigst muligt hjem og blive der, indtil 48 timer efter det har haft sidste symptomer.
     

Kilde: Sundhedsstyrelsens "Vejledning for gradvis, kontrolleret genåbning af dagtilbud"

Hvordan får vi som børnefamilie disse restriktioner til at hænge sammen med kun én barnets sygedag tilsammen og ingen mulighed for at trække på bedsteforældrene? spørger Line Bahnsen i den e-mail, hun har sendt til TV2 ØST's coronabrevkasse.

- Barnets første sygedag skal man jo bruge til at finde alternative pasningsmuligheder, hvis barnet er syg mere end den ene dag. Det kan vi jo ikke nu, for vi må jo ikke spørge bedsteforældrene, om de kan tage over, siger Line Bahnsen.

- Så jeg synes, man som forælder er dårligere stillet på arbejdsmarkedet. Hvis der kommer nedskæringer, så giver det jo faktisk mest mening for arbejdsgiverne at give slip på forældrene, hvis de skal til at have mere fravær fra arbejdet.

Forslag: Sidestil børns sygdom med forældrenes

Samme bekymring har Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, som repræsenterer 1,4 millioner lønmodtagere i 80 medlemsforbund, bl.a. 3F, BUPL og Politiforbundet.

- Line er ikke alene om det spørgsmål, det er helt klart noget, der fylder ude i fagforeningerne. Forældrene står jo i en rigtig kattepine, siger Majbrit Berlau, næstformand i FH.

quote Forældrene står jo i en rigtig kattepine

Majbrit Berlau, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Derfor har FH også stillet et forslag om at indføre en særregel på arbejdsmarkedet, så længe der er skærpede regler for børn i daginstitutionerne.

- Vi foreslår, at man ligestiller børns sygdom med medarbejdernes egen sygdom, så de enten får arbejdsfri med løn eller får sygedagpenge, som de ville have gjort, hvis det var dem selv, der var syge, siger næstformanden. 

Børnenes sygdom bør sidestilles med medarbejderes sygdom, så længe der er skærpede retningslinjer for daginstitutionerne, siger Majbrit Berlau, der er næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Børnenes sygdom bør sidestilles med medarbejderes sygdom, så længe der er skærpede retningslinjer for daginstitutionerne, siger Majbrit Berlau, der er næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation. Foto: Fagbevægelsens Hovedorganisation

Majbrit Berlau mener, det er afgørende, at der bliver indført nogle særregler på arbejdsmarkedet, der matcher den ekstraordinære situation, Danmark står i pt.

- For os er det en regulær bekymring, at hvis vi ikke laver nogle kollektive ordninger for at dække det her problem af, så er der kun én, der betaler prisen, og det er jo den forælder, som ikke kan overholde de almindelige møderegler på arbejdspladsen, fordi vedkommende har et sygt barn.

DA: Arbejdsgivere løser problematikken lokalt

Hos Dansk Arbejdsgiverforening er man ikke klar med en redningskrans til forældrene.

- Hvis der i forbindelse med sygdom opstår udfordringer med børnepasning, er det ligesom under normale omstændigheder ens eget ansvar at løse pasningsudfordringen. Når det er sagt, er det vores oplevelse, at man på virksomhederne udviser stor forståelse og i langt de fleste tilfælde finder lokale løsninger på det, hvis den situation opstår, siger Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

quote I Danmark er det arbejdsmarkedets parter, som aftaler vilkår for fravær ved et barns sygdom. Når det er sagt, lytter regeringen naturligvis til den bekymring, der er

Peter Hummelgaard (S), Beskæftigelsesminister

Forslaget fra Fagbevægelsens Hovedorganisation er også nået beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). 

- I Danmark er det arbejdsmarkedets parter, som aftaler vilkår for fravær ved et barns sygdom. Når det er sagt, lytter regeringen naturligvis til den bekymring, der er, og vi afviser selvfølgelig ikke på forhånd gode idéer til at hjælpe forældre, der må blive hjemme, fordi deres børn er særligt udsatte i denne tid, siger ministeren i et skriftligt svar.

Det er efterhånden et par uger siden, Fagbevægelsens Hovedorganisation sendte en pressemeddelelse med deres forslag om at sidestille medarbejderes børns sygdom med medarbejdernes sygdom, men selvom ministeren er lydhør, har han endnu ikke indført nye regler på området.

Beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S) siger, han er lydhør over for forslag, der kan hjælpe forældre på arbejdsmarkedet under den nuværende situation.
Beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S) siger, han er lydhør over for forslag, der kan hjælpe forældre på arbejdsmarkedet under den nuværende situation. Foto: Keld Navntoft

Ikke rimeligt at skulle bruge feriedage

I Slagelse forbereder Line Bahnsen sig på, at hun kan blive nødt til at bruge feriedage på at passe sine børn, hvis de bliver forkølede eller får andre tegn på sygdom, nu hvor hun ikke kan trække på børnenes bedsteforældre.

- Feriedage kan blive en løsning på kort sigt. Men jeg synes ikke, det er rimeligt, at forældre skal gemme alle deres feriedage til, hvis deres børn bliver syge, siger hun.

Alfred på syv måneder skal snart begynde i vuggestue. Hans storesøster Emma-Sophia er tre år og går i børnehave.
Alfred på syv måneder skal snart begynde i vuggestue. Hans storesøster Emma-Sophia er tre år og går i børnehave. Foto: Privatfoto

Nyhedsoverblik