Kim spørger om coronavirus: Hvorfor er genbrugspladsen lukket?

Landets genbrugsstationer er lukkede. Det er til stor frustration for mange, der lige nu har tid til at gå i haven. Men hvorfor er de egentlig lukkede?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kim Kroner fra Maribo er netop i gang med at renovere sit hus, og derfor flyder indkørslen lige nu med træ inde fra huset. Under normale omstændigheder havde han kørt et par gange frem og tilbage til sin lokale genbrugsstation, REFA, og så havde problemet været løst.

Men på grund af frygten for coronasmitte er landets genbrugsstationer lukket ned, så derfor kan Kim Kroner ikke komme af med sit affald.

quote Vi er ikke et supermarked, og vi er ikke en kritisk funktion, så derfor forbliver vi lukkede

Kenneth Prehn, kommunikationsmedarbejder REFA

- Hvorfor har genbrugspladserne lukket, når det hele foregår udendørs, og selv butikker kan få det til at fungere? skrev Kim Kroner til TV2 ØSTs nye brevkasse Spørg om coronavirus.

Spørgsmålet stillede vi videre til REFA’s kommunikationsmedarbejder Kenneth Prehn.

- Det er sådan, at genbrugspladserne ikke er en kritisk funktion, og når statsministeren har hjemsendt alle offentlige ansatte, som ikke varetager kritiske funktioner, så respekterer vi selvfølgelig det, og sender vores medarbejdere hjem, siger Kenneth Prehn.

Lav en kompostbunke i haven

Kenneth Prehn tilføjer desuden, at forsamlingsforbuddet, hvor det er tilladt at være maksimalt ti personer samlet, er svært at overholde på en genbrugsplads.

I supermarkederne har de fundet en løsning, så folk stadig kan handle og holde afstand, kunne man forestille sig en lignende løsning på genbrugspladserne?

- Det kan godt være, at supermarkederne finder løsninger, men vi er ikke et supermarked, og vi er ikke en kritisk funktion, så derfor forbliver vi lukkede, indtil vi hører andet fra myndighederne, siger Kenneth Prehn.

Han opfordrer til, at man i stedet laver en kompostbunke bagerst i haven, eller putter sit affald i poser, og glæder sig til, at genbrugsstationerne åbner igen den 13. april.

REFA har lavet en video med forklaring for lukningen af deres genbrugsstationer i Lolland og Guldborgsund Kommuner. Se den her

Muligvis en løsning på vej

Kim Kroner er ikke alene om at stille spørgsmålstegn ved genbrugsstationernes lukning.

Erik Skibsted fra Sorø tog selv kontakt til Affald Plus for at høre dem, hvorfor de har valgt at lukke ned, når nu det hele foregår udenfor.

- Nu er jeg selv pensionist, så om jeg skal af med mit affald nu eller om 14 dage, det er for mig ligegyldigt, men for alle de folk, som har tiden til at renovere nu, der kan jeg godt se problemet, siger Erik Skibsted, som frygter, at affaldet ender alle andre steder end på genbrugsstationerne.

quote Skal pladserne genåbnes, er det afgørende først at vurdere, om det kan gøres forsvarligt

Laila Kildesgaard, direktør i KL

Og netop frygten for at haveaffald og skrald ender i naturen, har gjort, at der er blevet presset på fra flere kanter for, at der hurtigst muligt findes en løsning.

- Vi har fået besked fra vores brancheforening om, at de forventer en udmelding fra Sundhedsstyrelsen i løbet af i dag. Vi har forsøgt at koordinere med de resterende genbrugspladser på Sjælland, så vi gør det på samme måde og tidspunkt, hvis vi skal åbne igen før 2. påskedag, siger Niels Damgaard, kommunikationschef i Affald Plus.

En proces er i gang

Om Affald Plus, som håndterer affald og genbrugsstationerne i Sorø, Ringsted, Faxe, Vordingborg, Slagelse og Næstved Kommuner, REFA og landets andre genbrugsstationer skal åbne inden den 13. april, vides endnu ikke.

Men direktør i Kommunernes Landsforening, Laila Kildesgaard, forklarer, at der lige nu er en proces i gang, og at de afventer svar fra myndighederne om, hvorvidt det er forsvarligt at ændre de nuværende anbefalinger. 

- Det overvejende hensyn i forhold til at lukke genbrugspladserne har været at begrænse smittespredningen. Skal pladserne genåbnes, er det afgørende først at vurdere, om det kan gøres forsvarligt i forhold til at begrænse smittespredning både blandt medarbejderne og de borgere, som vil benytte dem, siger Laila Kildesgaard.