Kenneth spørger om coronavirus: Er virussen skabt i et laboratorium?

Om coronavirus er skabt i et laboratorium eller er opstået tilfældigt er blevet et storpolitisk spørgsmål. USA beskylder Kina, og Rusland beskylder USA og Europa. Men kan mennesket overhovedet have haft en finger med i spillet?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når det kommer til coronavirussen, er det langt fra alle spørgsmål, der kan besvares, da virussen stadig er et nyt bekendtskab. Det gør, at der er opstået ganske mange konspirationsteorier om, hvordan virussen kommer fra. 

quote Kan COVID-19 være skabt i et laboratorium?

Kenneth Lupnaav, Næstved

Kenneth Lupnaav fra Næstved har også en teori. Derfor har han spurgt TV2 ØST’s Spørg om corona-brevkasse, om den holder stik.

- Kan COVID-19 være skabt i et laboratorium?

Spørgsmålet kommer efter en samtale med en kammerat, der fremlagde idéen for Kenneth Lupnaav.

- Jeg har hørt, at der ligger et laboratorium i byen (Wuhan i Kina, red.), der forsker i flagermus, da det siges, at de har det bedste immunforsvar i verden, skriver han.

Det skulle ifølge teorien være her, coronavirussen opstod og slap ud i verden.

WHO: Flagermus kan være kilden til coronavirus

Hos Statens Serum Institut og verdenssundhedsorganisationen WHO kender man endnu ikke årsagen til, at den nye coronavirus med navnet SARS-CoV-2 er opstået - men den stammer højst sandsynligt fra dyr. 

De første tilfælde af coronavirus blev fundet blandt personer, som havde en tilknytning til et marked i den kinesiske by Wuhan, hvor man før coronakrisen handlede med vilde dyr. 

- Alt tyder på, at SARS-CoV-2 (virussen, som forårsager sygdommen COVID-19, red.) har en animalsk oprindelse og ikke er en konstrueret virus. SARS-CoV-2 kommer højst sandsynligt fra flagermus. 

Det oplyser WHO på deres hjemmeside. 

lothar_hoej_oploesning.jpg
Læs også
Lægen svarer på dine spørgsmål om corona
lothar_hoej_oploesning.jpg
Læs også
Lægen svarer på dine spørgsmål om corona

En af forklaringerne ligger i, at SARS-CoV-2 er i familie med andre coronavirusser, herunder SARS, der er en coronavirus fra 2003, som er fundet hos flagermus.

Men om det også gør sig gældende med SARS-CoV-2 er endnu ikke fastslået. 

quote Der er ikke noget, der tyder på, at coronavirussen er kunstigt genereret i et laboratorium

Lars Erik Larsen, Professor i veterinær virologi, Københavns Universitet 

Professor: Intet tyder på, at coronavirus er kunstig

Hvis man spørger Lars Erik Larsen, der er professor i veterinær virologi ved Københavns Universitet, er der, som tingene ser ud nu, ikke noget der tyder på, at coronavirussen er skabt i et laboratorium. 

- Man efterlader sig nogle spor, hvis man konstruerer en virus. Der er masser af genetikere, som kigger på spor i virusgenomer, og der er ikke noget, der tyder på, at coronavirussen er kunstigt genereret i et laboratorium, siger professor Lars Erik Larsen til TV2 ØST. 

Det er muligt, at SARS-CoV-2 er opstået spontant hos et dyr, som har haft en tæt kontakt til mennesker. 

- Virus har det med at opstå i dyr. Det er langt fra alle typer virus, der overføres fra dyr til mennesker, og det er langt fra alle typer, der skaber en pandemi. Mange virusser er ikke gode til at formere sig i mennesker, siger Lars Erik Larsen. 

- Lige nu tyder det på, at coronavirus kommer fra flagermus, da det ligner en virus derfra. Den kan være spredt fra flagermusen til et andet dyr, før den er nået til mennesket, men om det er tilfældet, ved man ikke, siger Lars Erik Larsen. 

Hvordan virus smitter kommer an på typen. 

- Ved influenza- og coronavirus skal man have tæt kontakt, hvor man indånder dråber fra virus. Andre virus spredes gennem insekter, som man så det med Zikavirus fra Brasilien, siger Lars Erik Larsen. 

Ikke langt fra det marked i Wuhan, hvor virussen opstod, ligger et laboratorium, hvor der forskes i smitsomme vira.
Ikke langt fra det marked i Wuhan, hvor virussen opstod, ligger et laboratorium, hvor der forskes i smitsomme vira. Foto: Hector Retamal/AFP/Ritzau Scanpix

USA undersøger om coronavirus er menneskeskabt

Kenneth Lupnaav fra Næstved spurgte ind til, om coronavirusset er skabt i et laboratorium, og selvom det ikke tyder på det, har man i USA iværksat en undersøgelse, der skal afklare det. 

Det er et laboratorium i Wuhan, der er under beskyldninger for at have sluppet virussen ud. 

Familien Frandsen i Østrig
Læs også
Kim spørger om coronavirus: - Kan jeg komme på sommerferie i år?
Familien Frandsen i Østrig
Læs også
Kim spørger om coronavirus: - Kan jeg komme på sommerferie i år?

Men vicedirektør i Wuhans Institut for Virologi afviser beskyldningerne. 

- Som folk, der foretager virale studier, ved vi helt klart, hvilken slags forskning der foregår på instituttet, og hvordan det håndterer vira og prøver. Som vi sagde tidligt, er det umuligt, at virusset kom fra os, siger Yuan Zhiming, som er mikrobiolog og har arbejdet i både Frankrig, Danmark og USA i flere år. Det skriver Jyllands-Posten

Yuan Zhiming kalder det udokumenterede konspirationsteorier. 

Konspirationsteorier blomstrer i krisetider 

Teorier om coronavirussens oprindelse findes i flere variationer. EU's enhed til bekæmpelse af misinformation har samlet nogle af de konspirationsteorier, der går mod Europa og USA. De kommer hovedsageligt fra Rusland. 

De lyder blandt andet på, at USA eller NATO har lavet virussen, og at virussen er en hemmelig plan lavet af verdens globale elite.

Konspirationsteorier som disse gør sig ikke kun gældende under coronakrisen. 

- Konspirationsteorier om COVID-19 er variationer over større epidemier som AIDS, ebola og SARS, siger Rikke Peters, som forsker i konspirationsteorier og propaganda og er lektor ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

- Her går teorierne på, at magthaverne skjuler sandheden om virussens oprindelse, fortsætter hun. 

Yasmin Petersen
Læs også
Yasmin spørger om coronavirus: - Skal man frygte en mutation?
Yasmin Petersen
Læs også
Yasmin spørger om coronavirus: - Skal man frygte en mutation?

Rikke Peters forklarer, at konspirationsteorier er et almenmenneskeligt træk, som får liv under politiske opbrudstider, kriser og hændelser, hvor man søger en forklaring. 

Det, der adskiller coronakrisens konspirationsteorier fra tidligere kriser, er, at konspirationsteorierne har nemmere ved at nå ud til folk på grund af de sociale medier og artikler med click-baie overskrifter, forklarer hun.


Nyhedsoverblik