Inger Vibeke spørger om coronavirus: Hvor stor er risikoen for smittespredning ved kortspil?

Væggerløse Bridgeklub planlægger en sommerturnering. Kan det gøres uden at overføre coronasmitte, når kortene skifter hænder, spørger Inger Vibeke Svanekier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En mørk aften i begyndelsen af marts modtog alle medlemmerne af Væggerløse Bridgeklub en trist besked. På grund af coronaepidemien kunne klubbens medlemmer ikke længere mødes, og turneringen, der var i gang, måtte stoppe.

quote I en bridgeturnering kommer alle spillekortene i bogstaveligste forstand i hænderne på alle deltagerne i aftenens løb

Inger Vibeke Svanekier, medlem, Væggerløse Bridgeklub 

- Vi nåede ikke engang at uddele præmier, fortæller klubbens formand, Lis Svendsen.

Så der var glæde, da Væggerløse Bridgeklub mandag fik beskeden om, at forsamlingsforbuddet nu er hævet til 50 mennesker, for det betyder, at bridgeklubben på Falster nu kan holde en sommerturnering og mødes igen ovenpå coronakrisen.

Alle rører ved kortene

Det fik et af medlemmerne, Inger Vibeke Svanekier fra Nykøbing Falster, til at sende TV2 ØST ´s coronabrevkasse en mail med spørgsmålet: Hvor stor er risikoen for smittespredning ved kortspil?

Det er nemlig klubbens plan at afholde en turnering, der løber over flere uger i juli og august. Turneringen skal holdes i Væggerløse Forsamlingshus, hvor bridgeklubben har lokaler.

- Jeg så en udsendelse på Danmarks Radio, hvor der blev spurgt ind til kortspil og spil i det hele taget, hvor tv-lægen talte om, at man ikke skulle stille slik frem i skåle, som alle rører ved, men det undrede mig, at selve kortene ikke blev nævnt, for i en bridgeturnering kommer alle spillekortene i bogstaveligste forstand i hænderne på alle deltagerne i aftenens løb, og hvordan kan vi undgå at sprede en eventuel coronavirus, siger Inger Vibeke Svanekier.

Lis Svendsen er formand for Væggerløse Bridgeklub. Hun har travlt med at sætte sig ind i de nye retningslinjer for klubbens genåbning ovenpå coronakrisen. 
Lis Svendsen er formand for Væggerløse Bridgeklub. Hun har travlt med at sætte sig ind i de nye retningslinjer for klubbens genåbning ovenpå coronakrisen.  Foto: Privat

TV2 ØST har spurgt Afdelingen for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på Statens Serum Institut, og her mener man sagtens, at Væggerløse Bridgeklub kan afholde en turnering. 

- Som udgangspunkt skal man ikke møde op, hvis man føler sig syg, eller har været i kontakt med nogle som mistænkes for eller lige har fået konstateret Covid-19, og så skal man sørge for en meters afstand, som man regner fra næsetip til næsetip. Det nemmeste er måske at holde sig til, at det som huskeregel er hele kroppen, der er mindst en meter fra sidemanden, skriver afdelingen i et skriftligt svar og tilføjer:

- Det er en god ide at benytte nye kort ved hver turnering. Hvis man flittigt spritter eller vasker hænderne, sådan som retningslinjerne anbefaler, vil smitte via spillekortene være meget usandsynlig, og det bør dermed heller ikke være nødvendigt at skifte kortene. Men det skader jo ikke.

Bridge på en anden måde

Så ifølge retningslinjerne kan man godt spille bridge, det bliver dog på en lidt anderledes facon, end medlemmerne er vant til, og det er formanden for Væggerløse Bridgeklub, Lis Svendsen, i fuld gang med at sørge for. Under hele coronakrisen har hun været i dialog med Danmarks Bridgeforbund.

torsten_med_sin_familie_.jpg
Læs også
Torsten spørger om coronavirus: Må min søster fra Tyskland komme på besøg?
torsten_med_sin_familie_.jpg
Læs også
Torsten spørger om coronavirus: Må min søster fra Tyskland komme på besøg?

 – I marts fik vi besked på, at vi skulle lukke ned, og der blev i stedet arrangeret online turneringer,  men nu har vi netop fået besked på, at vi gerne må åbne så forsigtigt som muligt, fortæller Lis Svendsen, der i søndags modtog ni sider med retningslinjer for åbning af foreningslivet.

- Det var mange sider at skulle igennem, og bridge er ikke som sådan nævnt, men der står de generelle regler for afstand og hygiejne, og så rådfører vi os med Bridgeforbundet, fortæller hun.

Retningslinjer for genåbning af indendørs idræts- og foreningsliv

Af retningslinjerne fremgår det, at alle bør følge disse regler for at undgå smittespredning:

1. personer med symptomer bør isoleres i eget hjem eller på sygehus.

2. Fokus på hygiejne med fokus på hosteetikette, håndhygiejne og kontaktpunkter

3. Fokus på afstand
 

Retningslinjerne skal være synlige ved opslag eller plakater og håndsprit (70-85% alkohol) skal være tilgængeligt. 

 

Hele oversigten over Kulturministeriets retningslinjer fra den 7. juni kan læses her

For sommerturneringen bliver ikke helt, som den plejer. Kortene kan ikke tåle at blive sprittet af. Derfor vil der være flere kortsæt end normalt, og der vil kun være en, der taster resultater ind på de computere, der normalt står ved hvert bord. Ved alle borde vil der være håndsprit. 

- Jeg været i gang med at undersøge, hvordan vi kan gøre det. Man kan ikke læne sig ind over bordet for at spørge modstanderne, hvad en melding betyder, og vi skal op i forsamlingshuset og måle op, så vi er sikre på, at der er kvadratmeter omkring hver deltager, sådan som reglerne er, når man sidder stille, fortæller Lis Svendsen.

Lis Svendsen vurderer dog, at der er masser af plads i forsamlingshuset, og der vil også være nogle af klubbens 48 medlemmer, der ikke kan deltage, enten fordi de er i risikogruppe eller har andre planer. 

Godt for hukommelsen

Inger Vibeke Svanekier og hendes veninde er fast makkerpar, og de glæder sig til at komme i gang med kortspillet igen.

- Vi bliver aldrig rigtig gode, men vi tror på, at det er godt for hukommelsen, og det er sjovt, når vi i en turnering kan se, at vi rykker længere og længere op. Det er ikke en snakkeklub, man må ikke larme for meget under spillet, men der er da en kaffepause, hvor man kan tale lidt sammen, fortæller Inger Vibeke Svanekier.


Nyhedsoverblik