Frisører spørger om coronavirus: Hvordan skal vi sikre kundernes tryghed?

De danske frisører har ventet på svar om genåbning, nu har Erhvervsministeriet udsendt de nye retningslinjer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tirsdag den 6. april kan de første danskere igen få klippet håret hos deres frisør. Men hvilke retningslinjer gælder egentlig, når man skal klippes efter påske?

Både frisører og kunder med corona-hår har kontaktet TV2 ØST for at få svar på deres spørgsmål om genåbningen, men indtil i dag, fredag den 2. april, har der ikke været nogle officielle udmeldinger fra myndighederne.

- Jeg synes, det er utrygt. Jeg får spørgsmål fra kunderne og svarer ud fra, hvad jeg har læst i medierne, men jeg ved jo ikke med sikkerhed, hvad reglerne er, sagde Julie Thorsen, der er daglig leder i Frisørgården i Holbæk, til TV2 ØST tidligere på ugen.

Hun og flere af hendes kollegaer efterlyste klare retningslinjer for, hvordan de skal sikre, at coronasmitten ikke spreder sig, når de igen skal have kunder i butikken.

Artiklen fortsætter under billedet.

Julie Thorsen, daglig leder i Frisørgården i Holbæk.
Julie Thorsen, daglig leder i Frisørgården i Holbæk. Foto: Privatfoto

Skal testes inden klipning

Ole Mogensen fra Holmegaard, der har en tid hos frisøren den 13. april, er en af de kunder, der har henvendt sig til TV2 ØST, for at få svar på, om han skal kunne fremvise et coronapas for at blive klippet.

- Smitten går jo begge veje, så jeg var egentligt bare nysgerrig på, hvordan reglerne var, forklarer han.

I dag har Erhvervsministeriet så offentliggjort retningslinjerne, der bekræfter, at Ole Mogensen og alle andre danskere, der vil til frisøren, skal have en højest 72 timer gammel negativ corornatest at fremvise.

Det er også muligt at blive klippet, hvis man kan fremvise dokumentation for, at man er blevet vaccineret mod corona, og endelig kan en nyligt overstået coronasygdom også give adgang til frisøren.

- Kunder, besøgende og lignende skal kunne fremvise et coronapas til personalet i form af enten en negativ covid-19 test, der er maks 72 timer gammel, en positiv covid-19 test, der er mindst 14 dage gammel og højst 12 uger gammel eller et gennemført vaccinationsforløb med covid-19.

Sådan står der i de retningslinjer, Erhvervsministeriet netop har offentliggjort.

Heraf fremgår det også, at der skal være mindst to kvadratmeter per kunde, hvis de altså sidder ned, som man gør hos frisøren.

- Desuden fastsættes arealkravet særligt for de liberale serviceerhverv til 4 kvadratmeter pr. kunde og 2 kvadratmeter, hvis kunderne sidder eller ligger ned. Det vurderes sundhedsmæssigt forsvarligt, skriver Erhvervsministeriet.

Personalet skal testes løbende

Det er ikke kun kunderne, der skal testes for at undgå spredningen af coronavirus. Også de ansatte skal testes løbende.

- Det er endvidere anbefalingen, at personalet hos de liberale erhverv bliver testet mindst en gang om ugen, skriver Erhvervsministeriet.

Det er ikke kun frisørerne, der kan genåbne efter påske.

- De liberale erhverv må ifølge rammeaftalen om genåbning åbne fra tirsdag den 6. april, skriver ministeriet.

Der er dog enkelte kommuner, hvor dette ikke gælder.

- På baggrund af Epidemikommissionens rådgivende vurdering er genåbningen af liberale erhverv dog udskudt i Ishøj, Brøndby, Halsnæs, Fredensborg og Gladsaxe foreløbigt til og med den 11. april 2021, skriver Erhvervsministeriet.

Du kan læse mere om coronapasset her