Finn spørger om coronavirus: - Er det ulovligt, når en butik ikke stiller håndsprit frem til kunderne?

Er det et krav eller blot en anbefaling, at alle butikker skal tilbyde håndsprit ved indgangen? Det spørgsmål undrer Finn fra Korsør. Få svaret her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Finn Lundorf fra Korsør er bidt af veteranbiler, og derfor kommer han ofte i varehuset Biltema i Slagelse for at købe forskellige reservedele.

Her har han undret sig over, at varehuset, der også har en lille café, ikke stillede håndsprit til rådighed for kunderne ved indgangen. Derfor skrev han til TV2 ØSTs Spørg om corona-brevkasse og spurgte:

quote Det undrer mig, at de ikke stiller håndsprit frem, når alle andre butikker har det. Ja, selv den mindste bager har håndsprit

Finn Lundorf, Korsør

Når en større butik i Slagelse ikke stiller håndsprit frem til kunderne, er det så blot dårlig stil, eller er det ulovligt?

- Jeg synes, at når vi nu har den her situation med corona, så må vi alle bidrage og få det til at lykkes at undgå at sprede virus. Det har store omkostninger for os alle. Det undrer mig, at de ikke stiller håndsprit frem, når alle andre butikker har det. Ja, selv den mindste bager har håndsprit, siger han. 

Efter Finn Lundorf har henvendt sig, har TV2 ØST undersøgt lovgivningen. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Håndsprit til kunderne var indtil fredag ikke en selvfølge i Biltema i Slaglse, hvor man mente, at håndvask på kundetoiletterne var tilstrækkeligt. Men nu har varehuskædens direktør omgjort den beslutning, så nu er der håndsprit i butikken ligesom i alle andre Biltema varehuse i resten af landet. 
Håndsprit til kunderne var indtil fredag ikke en selvfølge i Biltema i Slaglse, hvor man mente, at håndvask på kundetoiletterne var tilstrækkeligt. Men nu har varehuskædens direktør omgjort den beslutning, så nu er der håndsprit i butikken ligesom i alle andre Biltema varehuse i resten af landet.  Foto: Alexander Stephansen Hansen

I bekendtgørelsen om opstilling af håndsprit i butikker står der, at ”der skal så vidt muligt være vand eller sæbe eller håndsprit (mindst 70 pct. alkohol) tilgængeligt for kunder, besøgende og deltagere”.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser, at der er tale om et krav, ikke en anbefaling, men at der i formuleringen ”så vidt mulig” er taget højde for, at der kan være tilfælde, hvor det ikke er muligt at gøre håndsprit tilgængeligt. Men hvis det er muligt for butiksejeren at stille håndsprit til rådighed, skal butiksejeren gøre det.  

Det er altså ikke direkte ulovligt, hvis en butik ikke stiller håndsprit til rådighed for kunderne, eksempelvis hvis håndsprit er udsolgt i en periode, men hvis det er muligt, skal butiksindehaveren gøre det.

Varehuschefen i Biltema i Slagelse oplyser til TV2 ØST, at det indimellem har været svært at skaffe håndsprit. Men den køber Finn Lundorf ikke.

- Jeg synes, at det er forkert rent moralsk. Sådan en stor koncern som Biltema skal også bidrage, mener han.

Ændrer holdning

Biltema i Slagelse sælger foruden reservedele til biler også værktøj, maling og el-artikler.

Efter TV2 ØST har været i kontakt med varehusets ledelse, har butikken i Slagelse nu sørget for, at der fast bliver tilbudt håndsprit til kunderne ved indgangen.

I første omgang forklarede den lokale varehuschef ellers,  at kunderne kunne vaske hænder på kundetoiletterne ved indgangen, og at håndvask er bedre end at spritte hænder, og at der hele tiden har været håndsprit ved cafeen, fordi der her bliver serveret fødevarer. Men nu bliver der altså også fast tilbudt håndsprit ved hovedindgangen. 

- Jeg er faktisk ked af, at der har været en periode, hvor vi ikke tilbød håndsprit i Slagelse, siger Jacob Møller, der er direktør i Biltema Danmark. 

- Det er noget, vi skal tilbyde, og kæden ønsker, at vi har sprit i butikken i Slagelse fremadrettet. Det er en sag, der kan gå hen og blive rigtig dårlig, så selvfølgelig skal vi det, så efter I ringede fredag, har vi sat håndsprit op til kunderne, forklarer Jacob Møller.

Den besked glæder Finn Lundorf.

- Det er godt, at de har håndsprit nu, jeg kommer der meget, så jeg syntes, at det var rigtig ærgerligt, at de ikke tilbød det. Både for kundernes, men også for personalets skyld, er det vigtigt, siger han.