Emil spørger om coronavirus: - Hvad skal der ske med min studentereksamen?

Skal gymnasieelever i 3.g til eksamen, hvis samfundet åbner forsigtigt op efter påske?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Landet over har gymnasiernes 3.g'ere snart læseferie, hvor de skal forberede sig til deres eksaminer, som i sidste ende forhåbentlig vil udløse en studenterhue og et eksamensbevis. 

Dog er intet som det plejer at være for de kommende studenter, hvor hverdagen er skiftet ud med lockdown og onlineundervisning.

quote <em>Hvordan kan man sende os i skole, når virussen ikke har toppet endnu?</em>

Emil Møller, 3.g, Næstved Gymnasium og HF

Det gør 20-årige Emil Møller bekymret.

Han går i 3.g på Næstved Gymnasium og HF og frygter for, hvilke konsekvenser coronakrisen vil få for hans studentereksamen.

- Jeg er studerende og hører mange rygter om, at skoler er de første, som skal i gang igen efter påske. Vil det sige, vi så er en slags “testkaniner”? Og hvordan kan man sende os i skole, når virussen ikke har toppet endnu?

Sådan skriver han til TV2 ØSTs brevkasse "Spørg om corona"

- Fjernundervisning er på ingen måde svarende til rigtig undervisning eller eksamensforberedelse. Det er simpelthen umuligt at gøre sig klar, til at give alt hvad man har, når man går hjemme så længe, fortsætter han. 

En takaway-pizza
Læs også
Spørg om coronavirus: - Kan fastfood og takeaway smitte mig?
En takaway-pizza
Læs også
Spørg om coronavirus: - Kan fastfood og takeaway smitte mig?

Emil Møller håber, at eksaminerne bliver erstattet af årskarakterer. 

- Jeg vil ikke slippe for at gå til eksamen, slår han fast. 

- Hvis vi antager, at vi unge kommer i skole med det samme efter påske, så har vi kun en måned til at komme tilbage til hverdagen og rytmen. Jeg tør godt sige, at flertallet af 3.g'erne, som går hjemme, ikke er klar til at gå til eksamen, fortsætter han. 

Foreløbigt står fejringen af studentereksamen og vognturen til at blive aflyst for Emil Møllers klasse, men det kommer an på, hvordan situationen udvikler sig. 

Der afventes svar fra Statsministeriet

TV2 ØST har prøvet at rette nogle af Emil Møllers bekymringer mod børne- og undervisningsministeriet. Men børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), er endnu ikke klar til at svare på, hvad der skal ske med afgangseksaminerne landet over.  

Der afventes en officiel udmelding fra Statsministeriet. Ifølge TV2 vil det ske mandag.

Børne- og undervisningsministeriet henviser til en Facebookvideo fra ministeren.

Videoen henvender sig primært til folkeskolens afgangselever, men gør sig også gældende for landets gymnasieelever.  

Artiklen fortsætter efter videoen. 

Hvis det bliver nødvendigt, kan børne- og undervisningsministeren udskyde, aflyse eller erstatte eksaminer og prøver med standpunktskarakter eller lignende.

Det blev vedtaget den 19. marts 2020 og er en del af en nødlov, som udløber 1. marts 2021. 

Næstved Gymnasium og HF: Vi er opmærksomme på bekymringerne

På Næstved Gymnasium og HF, hvor Emil Møller går i skole, er man opmærksom på de mange frustrationer og bekymringer, der er hos eleverne.

Rektor Susanne Stubgaard forklarer, at der løbende bliver skrevet ud til elever og forældre, for at fortælle hvordan situationen ser ud.

grafik_.jpg
Læs også
Per spørger om coronavirus: - Hvorfor får vi ikke tal for, hvor mange der overlever?
grafik_.jpg
Læs også
Per spørger om coronavirus: - Hvorfor får vi ikke tal for, hvor mange der overlever?

Indtil videre er der ingen, der ved, hvornår Næstved Gymnasium og HF eller andre skoler landet over åbner op. 

- Det er suverænt sundhedsmyndighederne og undervisningsministeren, der bestemmer, hvornår og hvordan skolen skal åbne igen, og om det er alle elever, der starter samtidigt, eller om det for eksempel kun er 3.g og 2.hf, siger Susanne Stubgaard, rektor på Næstved Gymnasium og HF til TV2 ØST.

- Derfor er det vigtigt at pointere, at Næstved Gymnasium og HF følger de retningslinjer, der kommer fra Folketinget, undervisningsministeren og myndighederne, fortsætter hun.

Uvist om årskarakter vil erstatte eksaminer

Om samfundet åbner langsomt op efter påske, vil tiden vise. Derfor kan rektor på Næstved Gymnasium og HF endnu ikke sige, om eleverne skal til eksamen, eller om det bliver aktuelt at give eller indføre årskarakter istedet.

Det er op til Børne- og Undervisningsministeren at beslutte.

Birthe og børnebørn
Læs også
Birthe spørger om coronavirus:
Må man godt være sammen med børnebørnene?
Birthe og børnebørn
Læs også
Birthe spørger om coronavirus:
Må man godt være sammen med børnebørnene?

Hvis elever i 3.g og 2.hf får lov til at gå til eksamen, mener rektor Susanne Stubgaard, at de har gode forudsætninger for at gå op.

- Lærerne har med stort engagement og professionalisme gennemført virtuel undervisning på alle hold ved hjælp af mange forskellige værktøjer. 

- Derudover har der i alle klasser været afholdt klassens time med klasselærerne for at tage temperaturen på situtationen og for at kunne få fat i de elever, som oplever, at situationen er ekstra udfordrende, fortsætter hun.

Næstved Gymnasium og HF har elevcoaches og vejledere, man kan gå til, hvis man som elev har spørgsmål eller er i tvivl om eksempelvis undervisning eller eksamen. 

Derudover vil gymnasiet følge de retningsinjer, der kommer fra myndighederne, også i forhold til en eventuel smittefare på den anden side af lockdown. 


Nyhedsoverblik