Dorte spørger om coronavirus: - Hvor mange børn er smittet med coronavirus?

De ældre og sårbare bliver ramt hårdere af coronavirus end alle andre, men hvordan ser det ud med børnene?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gurli Gris, Bamse og papegøjen Andrea tager imod de børn, der bliver sendt til podning for coronavirus i teltet ude foran Roskilde Sygehus. For på både Slagelse og Roskilde Sygehuse er der opsat podningsafsnit, som henvender sig særligt til børn, både når det kommer til indretning og personale. 

Men hvor mange børn har egentlig rundet afdelingen og blevet testet positive for coronavirus?

Det snakkede Dorte Wenzel og hendes forlovede om, aftenen inden deres 12-årige datter skulle tilbage i skole. 

- Vi undrede os, for vi synes ikke, vi hører så meget om børnene, og måske er det, fordi de ikke rammes så hårdt, siger Dorte Wenzel fra Bisserup.

Derfor skrev hun til TV2 ØSTs brevkasse.

quote Vi synes ikke, vi hører så meget om børnene

Dorte Wenzel, Bisserup

Ifølge Jonas Manthorpe, som er ledende overlæge på børneafdelingen på Roskilde Sygehus, er der to muligheder, når det kommer til børn, som har tegn på coronavirus: 

- Hvis barnet bliver henvist af egen læge eller vagtlægen, kommer de direkte ind på børneafdelingen til en klinisk vurdering af en børnelæge. Hvis det drejer sig om lette symptomer, bliver børnene henvist til podning i teltet foran hospitalet. Her er et rum indrettet særligt til børn. For eksempel er der et puslebord, hvis man har brug for det, siger Jonas Manthorpe.

Få indlæggelser

Siden 1. marts har der været 812 børn under 18 år forbi et af teltene i Region Sjælland.
16 af dem blev testet positive for coronavirus.

På landsplan er der ifølge Statens Serum Institut påvist infektion med covid-19 hos 175 børn under 18 år. Det svarer til 2,6 procent af det samlede antal bekræftede covid-19 patienter.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard. 

Men der er ikke kun færre smittede børn end voksne og ældre, der er også langt færre, som bliver indlagt.

Ifølge Jonas Manthorpe har der kun været tre børn indlagt på Roskilde Sygehus som følge af coronavirus.

- De to af dem har været kortvarigt i afdelingen, den tredje var indlagt et døgn, siger Jonas Manthorpe.

Ifølge Statens Serum Institut har der på landsplan i alt været 15 børn indlagt med coronavirus. Ingen af dem har været så syge, at de har haft behov for intensiv behandling.

Indlæggelser fordelt på alder: 

Milde sygdomsforløb

Meget tyder på, at børn, der rammes af coronavirus, har et mildere forløb end voksne. Et større studie i Kina, hvor 728 laboratoriebekræftede og 1.407 formodede smittede børn under 18 år deltog, viste, at 90 procent havde et mildt eller helt symptomfrit forløb.

quote Det bliver interessant at se, nu hvor børnene er startet i skole igen, hvor stor en forskel det gør på antallet af smittede

Dorte Wenzel, Bisserup

Hvis et barn alligevel har behov for indlæggelse på hospitalet grundet coronavirus, så er behandlingen understøttende.

- Den grundlæggende behandling er, som ved andre virusinfektioner, understøttende. Det vil sige typisk fokus på et tilstrækkeligt væskeindtag, paracetamol (smertestillende og febernedsættende håndkøbslægemiddel, red.) ved behov, og ved de få, der har brug for det, er der respirationsunderstøttende behandling, siger Jonas Manthorpe.

På nuværende tispunkt er ingen børn under 18 år registeret døde i Danmark som følge af covid-19.

- Det bliver interessant at se, nu hvor børnene er startet i skole igen, hvor stor en forskel det gør på antallet af smittede, siger Dorte Wenzel.