Anette spørger om coronavirus: - Hvorfor er håndsprit så dyrt?

God håndhygiejne er ofte dyr. I hvert fald hvis man vil bruge håndsprit til at sikre sig mod coronavirussen. Men hvorfor er håndsprit egentlig blevet så dyrt?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Anette Sørensen fra Neble nord for Vordingborg har altid en håndsprit i bilen, og hun spritter hænder både før, og efter hun handler for at undgå at få coronavirus.

quote <em>Hvordan kan det være, at håndsprit skal koste op til 200 kr. for en liter?</em>

Anette Sørensen, Neble

- Jeg er 64 år og har lige fået et oldebarn, som jeg jo gerne vil se, så jeg passer på, siger hun.

Men hun undrer sig over priserne.

Hvordan kan det være, at håndsprit skal koste op til 200 kroner for en liter? skriver hun til TV2 ØSTs corona-brevkasse.

Da vi fanger Anette Sørensen på telefonen, er det lykkedes hende at få fat i en håndsprit på 250 milliliter i Netto til 30 kroner. Omregnet til liter giver det en literpris på 120 kroner.

- Jeg var i Kvickly først, og der kunne jeg slet ikke finde noget. I Harald Nyborg har jeg set det til 70 kroner for en halv liter, fortæller hun.

Apotekernes håndsprit er steget i pris

Man kan også sagtens finde håndsprit til 200 kroner per liter, når man søger lidt rundt på nettet. For der er sket noget med priserne under coronaepidemien.

Apotekets Alcogel er et af de mærker af håndsprit, som også fandtes før coronaepidemien. Det bliver solgt på landets apoteker, og under coronaepidemien er priserne steget mellem seks og 20 procent afhængigt af hvilket produkt, man sammenligner priser på.

- Det er vores håndspritservietter, der er steget mest i pris, fortæller Jun Rosendahl, som er direktør i Apotekernes A.m.b.a., der sælger mærket "Apotekets" produkter.

Den laveste prisstigning er sket på en liter Apotekets Alcogel. Den kostede 125 kroner før coronaepidemien, nu koster den 132 kroner.

- Meget af det her er sket på grund af manglende råvarer, blandt andet ethanol, og så er emballage i kæmpemæssig rest. For eksempel kommer mange delkomponenter fra Kina, blandt andet de pumper, man sætter på håndspritten, og Kina var lukket ned et godt stykke tid, så det var noget, der med det samme ramte os, forklarer Jun Rosendahl.

Sæbefabrik: - Hvem scorer avancen?

I Nykøbing Falster lever Sæbefabrikken af at producere rengøringsmidler og håndsprit. Produktionen af håndsprit er steget markant, men når fabrikken sælger håndspritten videre til grossister, sker det faktisk til næsten samme pris som normalt. Prisen er kun steget en smule på grund af højere råvarepriser, forklarer direktør, Per Jørgensen.

- Det er blevet sværere at finde det sprit, som vi skal bruge til at lave håndsprit af. Før coronakrisen købte vi sprit i Tyskland og Frankrig, men her er efterspørgslen også steget, så nu har vi været nødt til at søge til Rusland og Lithauen og andre lande for at købe sprit.

Det håndsprit, Sæbefabrikken producerer, ender dog ikke ude på hylderne i supermarkederne, men sælges til grossister.

Direktør Per Jørgensen fortæller, at prisen på ethanol er steget under coronaepidemien, og det rammer producenterne.
Direktør Per Jørgensen fortæller, at prisen på ethanol er steget under coronaepidemien, og det rammer producenterne. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Men med de priser, Per Jørgensen ser på håndsprit rundt omkring i forretningerne herhjemme, må der være nogen, der skummer prisen et sted i kæden, mener han.

- Jeg har tit tænkt på, hvem der har spist den store avance, men det er altså ikke os som producent, vi har ikke ladet priserne tage en himmelflugt. Vi har kun fulgt markedet for råvarerne, og det kan ikke forklare de priser, man ser, fortæller han.

Nye producenter sælger til højere priser

Hos Coop, der ejer butikker som Fakta og SuperBrugsen, kan informationsdirektør, Niels Juul Nielsen godt genkende Anette Sørensens oplevelse af, at håndsprit er steget i pris.

- Det er absurd dyrt, siger han.

quote Det er ikke fordi, vi prøver at udnytte situationen. Vi skal tjene det samme pr. mililiter håndsprit, som vi skulle før coronaepedemien.

Jens Juul Nielsen, informationsdirektør, Coop

Nogle af de dyre priser, man ser på håndsprit i Coops butikker, skyldes, at virksomheden er begyndt at sælge nogle andre mærker end de sædvanlige.

- Der kom en enorm mangel på håndsprit, og de normale producenter af håndsprit kunne slet ikke følge med efterspørgslen. I de første måneder havde vi slet ikke håndsprit nok til hverken salg eller til kunderne i butikken. Så fik vi til kunderne i butikken, og nu har vi det også til salg men til nogle relativt høje priser, fortæller Jens Juul Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

I Coops butikker kan kunder møde ret dyr håndsprit for tiden. Det skyldes nye mærker, forklarer Jens Juul Nielsen, som er informationsdirektør.
I Coops butikker kan kunder møde ret dyr håndsprit for tiden. Det skyldes nye mærker, forklarer Jens Juul Nielsen, som er informationsdirektør. Foto: coop.dk

Det er dog hverken SuperBrugsen, Fakta eller nogle af Coops andre butikker, der scorer pengene.

- Det er ikke, fordi vi prøver at udnytte situationen. Vi skal tjene det samme per mililiter håndsprit, som vi skulle før coronaepedemien. Håndsprit er blevet dyrt, fordi der er kommet nogle nye producenter på banen, som har skulle omstille deres produktionsapparat til at producere håndsprit i stedet for alkohol, eller hvad de producerede før. Der er nogle meget større omkostninger for dem ved at gøre det, og de har måske heller ikke de billigste emballager, forklarer informationsdirektøren.

Anette Sørensen håber, at priserne snart er på vej ned igen, og hvis der er nogen, der ligefrem spekulerer i at tjene gode penge på håndsprit, så burde de komme til fornuft, mener hun.

- Jeg synes, det er for dårligt, at det skal været så dyrt, når det er noget, vi alle sammen skal bruge, siger hun.