Virksomhed får 9.000 kvadratmeter solceller på taget

9.000 kvadratmeter solceller vil dække en fjerdedel af Sorø-virksomheden Hørkrams elforbrug i vejen til energineutralitet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Solceller på hustage og marker vinder frem i det danske landskab.

Nu er den energitunge grossistleverandør Hørkram med på den grønne energibølge med Sjællands næststørste tagbaserede solcelleanlæg på 9.000 kvadratmeter.

Claus Bredvig, der er centerdirektør i Hørkrams afdeling i Sorø, er glad for den bæredygtige udvikling.

- Det er mulighedernes land. Vi gør ikke det her, fordi vi er købmænd, men fordi det er en del af vores bæredygtighedsstrategi, siger han.

Anlægget bliver det største af sin slags på Sjælland.-
Anlægget bliver det største af sin slags på Sjælland.- Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Solcellerne skal kunne producere over 1,7 millioner kilowatt om året og dermed spare klimaet 275 tons CO2 årligt. Det svarer til 1.000 personers årlige forbrug.

quote Vi skal have cirka otte-ti gange så mange vindmøller og solcelleanlæg etableret, som vi har i dag

Torben Lund, lektor i kemi,Roskilde Universitet

Arbejdet forventes færdigt den 1. april, og fra da af vil solcellerne kunne dække omkring 25 procent af Hørkram Foodservices elforbrug. Arbejdet hen imod 100 procent energineutral bygningsdrift er dog i gang.

- Jeg kan ikke sige så meget om planerne endnu, men det bliver et samarbejdsprojekt med Sorø Fjernvarme, fortæller Claus Bredvig.

Vil udnytte plads på taget

Hørkram har masser af kvadratmeter tag at give af, og det har længe været planen at montere solceller.

- Taget er et godt sted at anbringe solcellerne. I 2018 byggede vi taget, så det var muligt at montere solceller på det, fortæller Claus Bredvig.

Opsætningen er en del af virksomhedens bæredygtighedsstratregi, forklarer Claus Bredvig.
Opsætningen er en del af virksomhedens bæredygtighedsstratregi, forklarer Claus Bredvig. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Stort set halvdelen af Hørkrams brugbare tagareal vil få monteret solceller. Den anden halvdel er sedumtag, der optager regnvand ved skybrud.

Der kan være god mening i at montere solceller på taget, fortæller Torben Lund, der er lektor i kemi ved Roskilde Universitet:

- Det er fuldstændig klart, at man bør udnytte de flader, man har – for eksempel på tagene. Jo større anlæg, des mere rentable bliver de. For hvis det virkelig skal batte noget, skal man lave store anlæg, siger Torben Lund.

Solskinsdag i solcellernes tegn ved Hørkram i Sorø.
Solskinsdag i solcellernes tegn ved Hørkram i Sorø. Foto: Hørkram Foodservice A/S

Des større tagarealerne er, jo bedre en idé er det også, fortæller professor ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, der forsker i bæredygtig energi.

- Vi kan og bør nøjes med at have dem på store tage over 200 kvadratmeter, for omkostningerne stiger for mindre taganlæg. En anden fordel er, at jo tættere solcellerne befinder sig på elforbruget, jo lettere er energien at transportere, forklarer han.

For Claus Bredvig og Hørkram er solcellernes placering gunstig, og Hørkram vil bruge stort set al energien selv. 

Den overskydende energi vil de kunne sælge, men det er ikke meget, som de kan tjene på.

Det handler dog heller ikke om økonomi, forsikrer han.

- Solcellerne har en tilbagebetalingstid på omkring syv år, men det vigtigste er vores bæredygtighedsstrategi og energineutralitet, siger Claus Bredvig.

Grøn omstilling kræver mere

Men er tagarealer til solceller er ikke nok, hvis den grønne omstilling for alvor skal slå igennem, fortæller Torben Lund.

- Vi kan ikke få den grønne omstilling, medmindre vi accepterer at blive nabo til en stor solcellepark. Det svarer lidt til, at det er pisseirriterende at bo i nærheden af en motorvej, men det er infrastruktur, som vi ikke kan undgå, siger han.

20200703-160626-3-1920x1279we
Læs også
Solcelleparker kan ikke levere strøm - nu skal ny uddannelse hjælpe
20200703-160626-3-1920x1279we
Læs også
Solcelleparker kan ikke levere strøm - nu skal ny uddannelse hjælpe

Store solcelleparker vil dog oftest, modsat tagbaserede solceller, være placeret længere væk fra bygningerne, der skal bruge energien. Det kan give problemer for elnettet.

- Det handler om afstande, og der er ikke mange, der gør sig tanker om, hvor dyrt det er at bygge elnet. Man skal derfor tænke sig gevaldigt om, hvordan man arealplanlægger. De store udfordringer bliver fremover placeringen af solcelleparker, siger Brian Vad Mathiesen.

Opgaven er stor

Selvom det er svært at afgøre hvorhenne og hvor mange solceller, der skal placeres, så er det nødvendigt med mere grøn energi.

- Opgaven er meget stor. Vi skal have cirka otte-10 gange så mange vindmøller og solcelleanlæg etableret, som vi har i dag, forklarer Torben Lund.

Niels Christian Nielsen
Læs også
Solcellepark nær Skælskør vækker vrede blandt borgere
Niels Christian Nielsen
Læs også
Solcellepark nær Skælskør vækker vrede blandt borgere

Det kræver dog, at elnettet kan samarbejde, og det kræver en opgradering af elkablerne for at de ikke bliver overbelastede.

Claus Bredvig og Hørkram er dog på rette vej, mener Torben Lund, og ifølge ham burde andre store virksomheder lade sig inspirere af dem.

De bæredygtige takter fortsætter Hørkram også. Transporten af de mange fødevarer skal også blive grønnere:

- Vores transport er også en vigtig del, og den arbejder vi også med at finde løsninger til, siger Claus Bredvig.


Nyhedsoverblik