Vidne undsiger tiltalt i sag om dobbeltdrab: - Han lyver

Under retssagen vedrørende ildspåsættelse, usømmelig behandling af lig og drab på to ældre mænd i Ruds Vedby og Vemmelev nægter en ven til tiltalt at bakke et alibi op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Hvis jeg må bede dig om at læne dig lidt frem, så nævningene kan høre dig, siger retsformanden til den lille spinkle kvinde med langt, gråt krøllet hår, der har sat sig i vidneskranken.

Kvinden rykker sig frem i stolen. Hun er mor til den ene af de to mænd, der står tiltalt for drab, usømmelig behandling af lig og ildspåsættelse. 

Hun smiler stort til sin søn, og når hun svarer på forsvarer Karoline Normanns spørgsmål, ser hun over på ham som for at søge bekræftelse.

Lig af møntsamler blev smidt i grusgrav

Østre Landsret behandler igen fredag ankesagen mod de to venner S. og S.E., der er tiltalt for den 16. april 2019 at have slået den 68-årige møntsamler Kiehn Georg Andersen ihjel.

Møntsamleren blev ifølge en obduktionsrapport trampet og slået så voldsomt på halsen, at han døde af sine læsioner. 

quote Hvis S. havde været ærlig og havde fortalt, hvad han har gjort, så ville jeg blive sluppet fri

S.E., tiltalt for drab

Derefter blev han stukket i maven med en skarp genstand og hans tøj fyldt med sten, før han blev svømmet ud i Blæsinge grusgrav, hvor han blev sænket i søen. Efterfølgende blev der sat ild til møntsamlerens hus i Ruds Vedby, og fra hans hus blev der stjålet en møntsamling samt flere geværer.

Små to måneder senere - den 20. juni 2019 - fik pensionisten Poul Frank Jørgensen i Vemmelev skåret halspulsåren over. Liget blev smidt på stuegulvet, og huset blev sat i brand.

I byretten blev både S. og S.E. idømt fængsel på livstid på trods af, at de havde nægtet sig skyldige.

Påstår at have alibi for gerningstidspunkt

Kvinden i vidneskranken er indkaldt af forsvarer Karoline Normann, fordi hun er interessant i forhold til det alibi, den tiltalte S.E. påstår, han har på gerningstidspunktet for drabet på Poul Frank Andersen. 

Et alibi, der ikke blev nævnt, da sagen blev behandlet i byretten i Næstved, men som nu i forsvarerens optik er en vigtig del af sagen.

Læs også
Tiltalt i drabssag: Min ven slog de to mænd ihjel
Læs også
Tiltalt i drabssag: Min ven slog de to mænd ihjel

Den tiltalte påstår, at han den 20. juni 2019 kort før gerningstidspunktet røg hash med vennen D. Derefter var han hjemme hos sin kæreste og ringede til en anden ven (B.) fra kærestens mobiltelefon, hvorefter han var hjemme hos kæresten i et kvarter, før han gik over til sine forældre, lånte en invalidescooter og kørte over til B.

Artiklen fortsætter under videoen.

Poul Frank Jørgensens hus blev sat i brand, efter han var blevet myrdet i sit hjem. 

Anklager Emil Folker har spurgt S.E., hvorfor han ikke allerede i byretten kom frem med det alibi, der kan frikende ham for drabet på Poul Frank Jørgensen. S.E. fortæller, at hans tidligere forsvarer i sagen ikke vurderede, at alibiet var vigtigt. 

Men det gør den nuværende forsvarer Karoline Normann til gengæld, og derfor bliver alibiet et tema i sagen nu, lyder det.

Undsiger tiltalt i retten

Problemet er bare, at det er svært at få alibiet bekræftet. Vennen B., der er blevet indkaldt som vidne, afviser fuldstændig at S.E. var på besøg om morgenen 20. juni. 

- Jeg lå og sov til op ad formiddagen, siger han, og afviser gentagne gange at have haft besøg af den tiltalte om morgenen, ligesom han afviser flere af de øvrige forklaringer S.E. er kommet med. 

- Han lyver, siger vidnet, og ser ikke i retning af den tiltalte.

Ligeledes er kæresten til S.E. indkaldt som vidne. Kvinden sætter sig i vidneskranken og begynder med det samme at græde. Hun beder om at blive fritaget for at vidne, selvom forsvareren for S.E. argumenterer for det modsatte. 

Læs også
Søn lettet efter drabsdom: - Det er fint, men jeg vil helst have min far tilbage
Læs også
Søn lettet efter drabsdom: - Det er fint, men jeg vil helst have min far tilbage

Forsvareren vil gerne have kæresten til at bekræfte, at S.E. var hjemme på gerningstidspunktet, inden han tog over til vennen B, men Landsretten lader kvinden slippe, og hun går grædende ud af retssalen igen.

Tilbage står to vidner. Det ene vidne er vennen D., som den tiltalte siger, at han røg hash med om morgenen den 20. juni. D. dukker dog ikke op i Østre Landsret. 

Og så er der moren til den tiltalte tilbage.

- Jeg husker ikke ret godt, jeg har haft en blødning i hjernen, siger kvinden.

Da hun bliver spurgt, om hun husker, hvorvidt hendes søn var hjemme hos hende for at låne en handicapscooter om morgenen den 20. juni 2019, er svaret dog klart:

- Nej.

Møntsamlers søn vidner

Dermed er der ikke nogen, der bekræfter det alibi, S.E. mener, at han har. Det er nu heller ikke det, S.E. er mest optaget af. 

S.E. har siden byretten peget på sin medtiltalte ven S. som drabsmanden, og også under fredagens behandling af sagen virker han til at være mere optaget af, at den medtiltalte S. ikke tager ansvar for sin rolle i sagen.

- Hvis S. havde været ærlig og havde fortalt, hvad han har gjort, så ville jeg blive sluppet fri, siger S.E.

Læs også
Drabstiltalts søster: - Min bror kom med en pose med 2.800 kroner i mønter
Læs også
Drabstiltalts søster: - Min bror kom med en pose med 2.800 kroner i mønter

Udover de nævnte vidner skal møntsamler Kiehn Georg Andersens søn ligeledes vidne i Østre Landsret. 

Her skal sønnen blandt andet forklare om de Shell-mønter, hans far samlede på. Sønnen ved, at faren havde samlet på en særlig slags mønter udsendt af Shell med motiver fra månelandingen i 1969. 

I et chartek i farens hus har sønnen fundet 19 mønter ud af de 20, faren havde. En Shell-mønt tilsvarende den, der mangler i møntsamlerens chartek, er fundet i en olietønde i haven til det hus i Ringsted kommune, hvor den tiltalte S. boede op til sin anholdelse.

Sagen fortsætter i Østre Landsret i februar. Der forventes dom i sagen 30. maj 2022.


Nyhedsoverblik