Sorø

Venstre kunne have snuppet borgmesterposten i Sorø - men intern splid knuste drømmen

Venstre blev tilbudt borgmesterposten af Socialdemokratiet efter tirsdagens valg i Sorø Kommune. Nu fortæller spidskandidaten om interne uenigheder.

Allerede på valgnatten efter kommunalvalget tirsdag den 16. november lod den nu detroniserede kandidat til borgmesterposten Anne Madsen (S) forstå, at hun – endda adskillige gange – havde tilbudt Venstres Kasper Nygaard at blive borgmester i den konstituering, som hun var lykkedes med at samle i Sorø Kommune.

Siden er konstitueringen som bekendt faldet fra hinanden, da Dansk Folkepartis Lars Schmidt natten til søndag fandt ud af, at han var blevet konservativ og dermed i stedet for pegede på Gert Jørgensen (K) som borgmester. Venstres Kasper Nygaard blev her udråbt til viceborgmester.

quote Der blev jeg sådan set mødt lidt af en mur fra mine egne

Kasper Nygaard (V), valgt til kommunalbestyrelsen i Sorø Kommune

Selv lader den kommende viceborgmester forstå, at drømmen om en borgmesterpost i denne omgang er endegyldigt brast – noget som han og flere andre partifæller ellers havde arbejdet for at realisere i månederne og ugerne op til kommunalvalget.

- Egentlig havde vi i Venstre i Sorø et oprindeligt ønske om, at vi skulle have et bredt samarbejde til gavn for borgerne i Sorø Kommune og så bred en konstituering som overhovedet muligt. Det skulle omfatte både de borgerlige og de røde partier. Så mange som muligt, fortæller Kasper Nygaard til TV2 ØST.

Partiets liste til kommunalvalget talte foruden spidskandidaten selv, Kasper Nygaard, også de nuværende medlemmer af kommunalbestyrelsen Jens Nygaard og Rolf Clausen.

Ingen af de to opnåede imidlertid genvalg.

- Jeg kommer ind som borgmesterkandidat, og bliver valgt som den første. Op til valget og hele valgkampen og langt forud har jeg haft et godt og stærkt kandidathold og bestyrelse, hvor vi er trofaste, enige, holder møder og går til seminarer. Og hele landsorganisationen har fortalt os, hvordan vi bedst muligt kunne opnå mest indflydelse i Sorø Kommune; ved et bredt samarbejde, siger Kasper Nygaard.

Nyvalgte slog plan ud af kurs

Derimod var det kandidat nummer fem og otte på stemmesedlen, Ninna Wiese Pedersen (V) og Jakob Spliid (V), som med henholdsvis 203 og 318 personlige stemmer fik de resterende to af tre pladser til Venstre i kommunalbestyrelsen ved kommunalvalget.

quote Det er jo et samlet bagland, der hellere vil fortsætte med det samarbejde, som har kørt de sidste otte år, som jeg ser det

Ninna Wiese Pedersen (V), valgt til kommunalbestyrelsen i Sorø Kommune

Veteranerne fra Venstre-gruppen i Sorø kommunalbestyrelse, Jens Nygaard og Rolf Clausen, fik trods en plads som nummer to og tre på stemmesedlen henholdsvis 116 og 61 personlige stemmer og blev ikke genvalgt.

Kaptajnen havde med andre ord fået nye styrmænd på kommandobroen, og diskussionen om kursen for partiet, som ellers havde haft vind i sejlene ved valget, var uundgåelig.

- Da vi når valgaftenen, får jeg valgt to helt nye kandidater med ind – og det er dejligt – så har de en anden opfattelse af, hvorvidt vi skal afsøge det brede samarbejde. 

- Og der blev jeg sådan set mødt lidt af en mur fra mine egne – som jeg skal arbejde med – og tiden går, og det må jeg bare tage til efterretning, at når vi havde muligheden, så er der nogen i Venstres bagland, som ikke ønskede, det skulle gå den vej, fortæller Kasper Nygaard om udviklingen.

TV2 ØST har talt med de to nyvalgte for Venstre i Sorø.

Ninna Wiese Pedersen er meget fåmælt omkring situationen.

Kasper Nygaard siger, det er jer, der ikke vil det brede samarbejde med Socialdemokratiet, som ifølge Anne Madsen ville gøre ham til borgmester?

- Det er jo et samlet bagland, der hellere vil fortsætte med det samarbejde, som har kørt de sidste otte år, som jeg ser det, svarer Ninna Wiese Pedersen.

Hun ønsker ikke at gå yderligere i detaljer, men siger dog:

- Men der er ingen tvivl om, at selvfølgelig havde Jakob (Spliid, red.) og jeg nogle holdninger.

Bedst for Sorø

Jakob Spliid sidder også med en anden opfattelse end spidskandidaten af, hvad der var aftalt forud for valget:

- For det første vil jeg også gerne det brede samarbejde. Det mener jeg også, vi kan med de Konservative, og så samarbejde med de andre partier derudover.

quote Vi er et borgerligt liberalt parti, der synes jeg, vi hører mere sammen med konservative end SF. Det havde jeg tilkendegivet inden valgaftenen

Jakob Spliid (V), valgt til kommunalbestyrelsen i Sorø Kommune

Men I så ikke hellere, jeres egen spidskandidat blev borgmester?

- Det så jeg også gerne, men det skal være med borgerlige partier. Vi er et borgerligt liberalt parti. Der synes jeg, vi hører mere sammen med de Konservative end SF. Det havde jeg tilkendegivet inden valgaftenen, svarer Jakob Spliid.

Så nogen i Venstres gruppe mente, I skulle gå hen over midten, men flertallet af jer, der blev valgt ind, mener, I er bedre stillet med den konstellation, I står med nu?

- Det har han (Kasper Nygaard, red.) jo selv sagt, kan man sige, så det er nok rigtig nok, når han selv siger det, svarer Jakob Spliid.

Ifølge Jakob Spliid nåede man til enighed allerede på valgnatten internt i Venstre, men da havde Dansk Folkeparti allerede slået pjalterne sammen med Anne Madsen og resten af venstrefløjen.

- Vi sad sammen med Gert Jørgensen og ventede på, at Lars Schmidt kom til os. Det er ikke Venstres skyld, at det endte, som det gjorde på valgaftenen.

Lars Schmidt (K) pegede først på Anne Madsen (S) som ny borgmester i Sorø Kommune. Søndag skiftede han parti til de Konservative, og dermed skiftede magten til den borgerlige fløj i kommunalbestyrelsen.
Lars Schmidt (K) pegede først på Anne Madsen (S) som ny borgmester i Sorø Kommune. Søndag skiftede han parti til de Konservative, og dermed skiftede magten til den borgerlige fløj i kommunalbestyrelsen. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Hvordan kan I lukke ham (Lars Schmidt, red.) ind i varmen igen bare fem dage efter, han lavede den aftale mod jer?

- Det er jo fordi, at nu har han meldt sig ind i de Konservative. For Sorøs bedste, så tror jeg, det er bedre at tilgive Lars (Schmidt, red.) og lave den her aftale – end at SF og Enhedslisten sidder med mandatet.

Den udlægning genkender det i dag konservative kommunalbestyrelsesmedlem, Lars Schmidt (ind til lørdag medlem af Dansk Folkeparti, red.), dog ikke:

- Der kan jeg kun sige en ting. Jeg blev overhovedet ikke kaldt ind til forhandlingsbordet sammen med Venstre og de Konservative eller dem hver for sig på noget tidspunkt i løbet af natten. Jeg så først Venstre på valgnatten, efter jeg havde indgået en aftale med Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten på trods af, at jeg var i bygningen hele aftenen, siger han.

Folketingsmedlem stødte til

Folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen (V) stødte i løbet af natten til dialogen i Venstre-gruppen på rådhuset i Sorø. Det bekræfter han over for TV2 ØST.

- Ja, jeg havde en kort snak med dem. Men hvad vi talte om, det forbliver derinde, siger han og tilføjer:

- Jeg vil gerne have lov at tale med Venstre-folk i fortrolighed.

Var du dernede for at sætte nogle nyvalgte på plads, som ikke ville følge den retning, som I havde været med til at sættes?

- Jeg havde en snak med nogle Venstre-folk, og den vil jeg gerne have lov til at holde for mig selv.

Mistede tålmodigheden

Socialdemokratiets Anne Madsen fortæller til TV2 ØST, at hun på selve valgnatten blev klar over, at Venstre ikke kunne blive enige internt.

- Vi havde sagt til Venstre. Hvis der er rødt flertal, så kører vi selv. Det var alle helt afklarede med. Hvis der er blåt flertal, så peger vi på Kasper Nygaard som borgmester. Det var de helt klar over. Det havde vi givet klart udtryk for. Vi havde også clearet den, så vi kunne levere et flertal, siger hun.

Trods flere henvendelser fra den socialdemokratiske gruppe på valgnatten, hvor valgresultatet tegnede et snævert blåt flertal, lykkedes det ikke at få Venstre med ombord i den ny konstellation mellem de røde partier, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

quote Vi har forsøgt at få mest mulig indflydelse ud fra de forudsætninger, vi har

Kasper Nygaard (V), valgt til kommunalbestyrelsen i Sorø Kommune

- Men de snakkede så lang tid med sig selv, så på et tidspunkt kom de ned til os og sagde, de ville gerne – men de kunne ikke få de nye (Jakob Spliid og Ninna Wiese Pedersen, red.) med. Og de ville gerne prøve mere. Da vi så havde ventet i over tre timer, fra vi havde sagt, vi er klar; vi kan gøre Kasper (Nygaard, red.) til borgmester – så kom DF og bankede på døren, siger Anne Madsen.

Dansk Folkeparti løb som bekendt fra aftalen bare fem dage senere – men tilbuddet fra den socialdemokratiske lejr om at gøre Kasper Nygaard til borgmester står ved magt.

Kasper Nygaard siger dog, at han agter at stå ved den konstituering, som søndag blev lagt frem.

- Nu har vi så fået – og det må jeg bare sige, det kan vi glæde os over – vi har fået en konstituering, der holder, siger han og tilføjer:

- Vi har forsøgt at få mest mulig indflydelse ud fra de forudsætninger, vi har. For os var det, det bedst opnåelige nu – nu ser vi fremad.


DEL: