Udenlandsk honning sender danske biavlere i knæ

Danske honningproducenter som Bo Egelunn fra Munke Bjergby ønsker en særlig dansk mærkning af honning, hvis branchen skal overleve. Minister tvivler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Biavler Bo Egelunn fra Munke Bjergby ved Sorø har haft et godt år, hvor hans bier har leveret honning.

Men i stedet for at honningen er blevet solgt videre, står der i omegnen af 10 ton fordelt i store tønder og hober sig op i hans lade.

For de danske biavlere har svære kår i disse år, da priserne på dansk honning er presset i bund af billigere udenlandsk honning.

Ifølge avisen Sjællandske er det tørken tilbage i 2018, hvor de danske biavlere havde svært ved at samle nok honning, der har banket priserne nedad.

- Vi kan ikke blive ved længe. Vi skal have honningpriserne op på de der 24 kroner som minimum, for at vi kan få det til at hænge sammen, siger Bo Egelunn, der kommer ud af en sand biavlerfamilie, hvor han er den fjerde generation, der har de små summende dyr som sine bedste venner og indtægtskilde.

Ifølge Dansk Biavlerforening er det i dag svært for forbrugerne at skelne mellem udenlandsk og dansk honning. Foreningen efterlyser omgående nye regler på området og vil have en særlig mærkning af honning, som flere andre EU-lande har indført.

Dansk Biavlerforening vil have en særlig mærkning af honning, som flere andre EU-lande har indført, mener sekretariatsleder Rune Havgaard Sørensen.
Dansk Biavlerforening vil have en særlig mærkning af honning, som flere andre EU-lande har indført, mener sekretariatsleder Rune Havgaard Sørensen.

- Forbrugerne går hjem med et glas honning, som de er overbevist om er dansk, fordi de ikke kan forstå den tekst, der er på bagsiden, siger sekretariatsleder Rune Havgaard Sørensen.

Venstre bakker op om mærke

Forslaget bliver bakket op af Venstre, der vil have gjort noget ved problematikken på Christiansborg.

- Man tror jo, det er dejlig, god dansk kvalitetshonning, men det behøves det ikke at være. Det kan være fuphonning, som er hentet ind fra udlandet, og så bliver forbrugerne snydt, siger fødevare- og landbrugsordfører Erling Bonnesen

Læs også
Byråd afviser forbud mod lastbiler gennem landsby
Læs også
Byråd afviser forbud mod lastbiler gennem landsby

Et landsdækkende dansk honningmærke er dog ikke nødvendigvis løsningen, hvis honningen også skal sælges i udlandet, mener fødevareminister Rasmus Prehn (S).

- Så kan vi stå i en situation, hvor man taber en konkurrencefordel, fordi mange andre EU-lande er langt større end Danmark. Der vil det ikke være en fordel at repræsentere et lille land, siger han.

Ministeriet er dog opmærksom på problemet og vil i fremtiden have øjnene rettet mod dansk biavl, oplyser ministeren.

Alvoren er også gået op for Bo Egelunn fra Munke Bjergby.

- I Bibelen er der noget, der siger: Syv fede og syv magre, og jeg tror altså, vi får syv hårde og rigtig magre år, siger han. 


Nyhedsoverblik