Tusindvis af unge kom ind på drømmestudiet i nat: - Fedt! Fedt! Fedt!

Læreruddannelsen har været et hit i år, hvor Professionshøjskolen Absalon melder om flere kvalificerede ansøgere end tidligere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I nat blev spændingen forløst for tusindvis af unge, der sad klar ved tastaturet omkring midnat, da de fik svar på, om de var kommet ind på drømmestudiet.

Én af dem er Rasmus Hjeds fra Ruds Vedby, som er kommet ind på lærerstudiet via kvote 2.

- Jeg søgte i maj, hvor ansøgningsfristen blev rykket på grund af corona. Det var forholdsvist heldigt, for jeg vidste faktisk ikke, at ansøgningsfristen var den dag, siger han til TV2 ØST.

På grund af coronavirus var Rasmus Hjeds til til en samtale over Skype med studiet i stedet for et fysisk møde. Natten til tirsdag fik han så den glædelig besked om, at han er blevet optaget på lærerstudiet.

Rasmus Hjeds’ karaktegennemsnit var ikke højt nok og derfor søgte han i stedet ind via kvote 2 og bestod optagelsesprøven.

Nu håber han, at drømmen om en dag at blive lærer på en efterskole går i opfyldelse.

- Jeg føler det sociale forhold til mennesker er enormt fedt sådan et sted. Det er ligesom det, jeg går efter. Det er også derfor, jeg er blevet lærer. Jeg kan rigtig godt lide at være social.

Caroline Sandvang Kemner fra Holbæk, Simone Jensen fra Kalundborg, Mille Nøhr Hansen fra Vordingborg, og Victor Rossing fra Slagelse sad også klar ved computeren for at se, om de var blevet optaget på deres drømmestudie. Øverst i artiklen kan du se, hvordan det foregik, da de tjekkede, om de var kommet ind.

338 flere lærerstuderende i år

Særligt læreruddannelsen har tiltrukket langt flere studerende i år end i de foregående år. I alt er der optaget 338 lærerstuderende, og det er en samlet stigning på 19 procent. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Professionshøjskolen Absalon.

quote Der har været en periode, hvor det har været svært at tiltrække nok lærerstuderende til uddannelserne

Camilla Wang, rektor på Proffeionshøjskolen Absalon

- Der har været en periode, hvor det har været svært at tiltrække nok lærerstuderende til uddannelserne. Sidste år oplevede vi et stort fald i Vordingborg, så vi har arbejdet virkelig aktivt for at vende den udvikling netop dér. Der er stor efterspørgsel på lærere både nu og i fremtiden, så derfor er jeg virkelig stolt over, at vi har fået et så stort optag i år, siger Camilla Wang.

I Roskilde starter 19 procent nye studerende, og i Vordingborg starter hele 25 procent flere studerende i år sammenlignet med sidste år: 

- Vi fik stort set samme antal ansøgninger i år som sidste år. Men forskellen i år er, at langt flere er kvalificerede til uddannelsen end tidligere. De har enten minimum 7 i snit eller har bestået en optagelsesprøve, siger Camilla Wang.

Flere søger mod velfærdsuddannelserne

Hvis ikke Rasmus Hjeds var kommet ind på lærerstudiet i år, ville han have søgt ind på pædagoguddannelsen. Og han er ikke alene om, at tænke i de baner.

quote Det er også derfor, jeg er blevet lærer. Jeg kan rigtig godt lide at være social

Rasmus Hjeds, kommende lærerstuderende

Udover læreruddannelsen, så er der også stigning i antal studerende til både sygeplejerske-, pædagog- og socialrådgiver-uddannelsen. Sygeplejerskeuddannelsen oplever en stigning på 10 procent, hvor pædagoguddannelsen og socialrådgiveruddannelsen stiger med tre procent:

- Vi kunne se det allerede på antallet af ansøgere til vores velfærdsuddannelser, at vi ville opleve en stigning i år. Men det er en vigtig stigning på disse uddannelser, som i de senere år har kæmpet med lidt nedgang. Når vi så samtidig ved, at der er brug for dem i samfundet, så er det virkelig positivt at nedgangen er vendt til fremgang, siger Camilla Wang, rektor på Professionshøjskolen Absalon.

Kæresteparret Louise Salqvist og Isak Skov var to af de kommende studerende, der blev optaget på uddannelsen til sygeplejerske. Se hvordan de reagerede, da de fandt ud af, at de blev optaget, i videoen her.

Artiklen fortsætter under videoen.

 

Flere pladser tilbage i Næstved

Sygeplejerskeuddannelsen oplever også en fremgang på stort set samtlige uddannelsessteder. Størst i Roskilde, hvor der er optaget 29 procent flere end sidste år:

- Det er endnu et område, hvor efterspørgslen er særlig stor i vores samfund. I år optager vi flere sygeplejersker end nogensinde før. Hele 660 nye sygeplejerskestuderende, hvilket er 10 procent flere end sidste år. Men vi har stadig ledige pladser, blandt andet i Næstved, så vi er ikke helt i mål endnu, siger Camilla Wang.