Tiltalt i drabssag: Min ven slog de to mænd ihjel

To mænd tiltalt for drab, ildspåsættelse og usømmelig behandling af lig, kaster skyld på hinanden i Østre Landsret

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- S.E. kendte noget til de her drab. Det var meget tydeligt. Han var ekstremt stresset i den her periode, men hver gang, jeg prøvede at tale med ham om det, blev han fuldstændig lukket og afvisende. Og hver gang S.E. bliver presset, lyver han.

Den anonymt udseende mand med briller, overskæg og afdæmpet tøj ser forbi de ni nævninge og direkte hen på anklager Emil Folker. 

quote Det var S., der slog begge mænd ihjel

Tiltalte S.E. i Østre Landsret

Umiddelbart ligner han det, han er – en it-konsulent i slutningen af 30’erne, der har levet et stille liv i al ubemærkethed i en lille landsby i Ringsted Kommune. 

Men nu er han tiltalt for, sammen med sin ven S.E., at have begået to brutale rovmord. Læg dertil usømmelig behandling af lig og ildspåsættelse.

Et enigt nævningeting troede hverken på it-konsulenten eller hans ven, da de i byretten nægtede sig skyldige, og idømte dem begge fængsel på livstid. 

Nu forsøger de to tiltalte mænd at få nævninge og juridiske dommere i Østre Landsret til at nå frem til et andet resultat.

Lod liget af møntsamleren synke til bunds

Mens den tiltalte it-konsulent S. afgiver forklaring i Østre Landsret, sidder hans medtiltalte ven S.E. og stirrer direkte på ham. 

Han ryster svagt på hovedet og bevæger læberne, uden at der kommer en lyd ud, tydeligt frustreret over vennens udlægning af sagen. 

Læs også
Søn i chok - indbrudstyve på spil i dræbt fars hus
Læs også
Søn i chok - indbrudstyve på spil i dræbt fars hus

Fra tid til anden bøjer den høje, stærkt tatoverede mand med næseringen sig frem mod sin forsvarer Karoline Normann og hvisker noget til hende. 

Så retter han sig op og ser direkte på vennen igen.

S. og S.E. er tiltalt for i forening at have slået to ældre mænd ihjel. Det første drab skete om aftenen den 20. april 2019 i Ruds Vedby. Her blev den 68-årige møntsamler Kiehn Georg Andersen slået ihjel. 

Poul Frank Jørgensens hus blev sat i brand, efter han var blevet myrdet i sit hjem. 

Ifølge obduktionsrapporten var det formentlig de mange slag og tramp i halsregionen, der tog livet af ham. Imens han stadig var i live, blev han ifølge anklageskriftet af de to mænd slæbt ud i en bil for at blive kørt til Blæsinge Grusgrav i Slagelse. 

Kiehn Georg Andersen døde formentlig i bilen. 

Ifølge anklageskriftet blev han derefter stukket i maven med en skarp genstand, ligesom hans tøj blev fyldt med sten, før den ene gerningsmand svømmede ud i søen i grusgraven og lod liget af møntsamleren synke til bunds. Huset er de to venner tiltalt for at have sat ild til.

Skar halspulsåren over på pensionist

Det andet drab blev begået små to måneder senere, den 16. juni 2019, da den 80-årige pensionist Poul Frank Jørgensen fik skåret halspulsåren over. 

Efterfølgende blev hans lig smidt på stuegulvet, og der blev sat ild til hans hus på Slagelse Landevej i Vemmelev. Begge ofre var enlige, ældre mænd, der boede på landet. 

Læs også
Reklamemønt er vigtigt bevis i sag om drabet på Kiehn og Poul
Læs også
Reklamemønt er vigtigt bevis i sag om drabet på Kiehn og Poul

Spor efter drabene var forsøgt slettet ved at sætte ild til ofrenes huse, og politiet koblede hurtigt de to drab til hinanden. 

Allerede efter det første drab kom politiet endda på sporet af det lidt umage par, den anonyme it-konsulent og den stærkt tatoverede førtidspensionist. Det skete efter at politiet fandt to uåbnede kondompakker ved møntsamler Kiehn Georg Andersens hus i Ruds Vedby. 

På pakkerne fandt politiet DNA fra it-konsulenten, der er tidligere straffet, og derfor stod i politiets register. Telefonaflytning af begge mænd gav dog ikke politiet yderligere spor. 

Her boede de to mænd. Artiklen fortsætter efter grafikken.

Men efter drabet på Poul Frank Jørgensen skete der noget. 

På videoovervågning, blandt andet fra den ældre mands genbo, kunne politiet se, at en hvid VW UP havde kørt omkring i området på gerningstidspunktet. Den tiltalte it-konsulent S. stod som ejer af netop en hvid VW UP, og politiet skred til anholdelse af de to venner.

Fandt huskeliste i kælderen

Under en efterfølgende ransagning af it-konsulentens hus fandt politiet en reol med forskellige remedier, der kunne være brugt til lidt af hvert. 

Der var masker, knojern, et oversavet jagtgevær, masker, en jammer (bruges til at blokere telefonsignaler, red.) samt en notesbog med en huskeliste, der er skrevet af den tiltalte S. 

quote Det var også S., der fandt på, at vi skulle begå et hjemmerøveri

Den tiltalte S.E. i Østre Landsret

På huskelisten står der blandt andet strips, masker, gummihandsker, geværer og bønner, dirksæt, kikkert, hammer, tændvæske, kniv og jammer. Ifølge anklagemyndigheden er det huskelisten til de drab, de to mænd udførte.

It-konsulenten har dog en anden forklaring. Reolen er en slags udstilling, siger han.

- Det er sådan placeret, at det skaber et scenarie, et set up. Det er sat der, for at det skal gøre et indtryk, det er den slags sex, jeg dyrker. Blandt andet med maskerne.

Læs også
Hvorfor skulle Poul og Kiehn dø? Politiet har afsluttet efterforskningen af drab på to ældre mænd
Læs også
Hvorfor skulle Poul og Kiehn dø? Politiet har afsluttet efterforskningen af drab på to ældre mænd

I landsretten siger han, at han ikke erindrer at have skrevet huskelisten, men erkender, at det er hans skrift. 

Han mener dog på ingen måde , at der er tale om en huskeliste til drab, men derimod huskelisten til nogle seksuelle dates, han og den medtiltalte S.E. havde med forskellige kvinder, de fandt på internetsiden Sugardaters.

Den tiltalte S. fortæller i Østre Landsret, hvordan de to venners relation i starten var rent platonisk, men endte med at være meget emotionel og dyb. 

Læs også
Lokale undrer sig - hvorfor skulle to ældre mænd slås brutalt ihjel?
Læs også
Lokale undrer sig - hvorfor skulle to ældre mænd slås brutalt ihjel?

De havde ikke sex med hinanden som sådan, siger han, men tænder begge på masochistisk sex, som de altså i fællesskab dyrkede med forskellige kvinder, de fandt på nettet.

- Hvordan indgår et dirksæt i sådant et scenarie, spørger anklager Emil Folker.

- Det kan være en indbrudsfantasi, svarer den tiltalte og fortsætter:

- Kvinden er alene hjemme, og så kommer der en indbrudstyv. Sådan noget.

Ville på bukkejagt

Den anden tiltalte, S.E. nægter, at de to venner har haft sex. Det har de hverken haft med hinanden eller med fremmede kvinder siger han, og henviser til, at han har en kæreste.

Den tiltalte S. fastholder i Østre Landsret sin forklaring. – S.E. har ikke lyst til at erkende, at han er sammen med andre damer, når hans kæreste sidder i retten. Derfor lyver han, siger han, igen uden at se hen på sin ven en eneste gang.

quote Først ville jeg holde hånden over ham, men det har jeg besluttet mig for ikke at gøre alligevel

Den tiltalte S.E. i Østre Landsret

S. forklarer, at han forsøgte at muntre sin ven op i en periode, hvor vennen havde det dårligt mentalt, blandt andet ved at foreslå at de to skulle tage på bukkejagt sammen. I Østre Landsret forklarer han, at det er kodesprog for at finde nogle kvinder, de kan have sex med.

S.E., der blandt andet har en tatovering med skriften hor, mord, ildebrand ved sit ene ribben, har erkendt, at han var med ude hos møntsamler Kiehn Georg Andersen, da han blev slået ihjel. 

Han erkender også, at han har hjulpet med at skaffe møntsamlerens geværer af vejen, men han nægter drab. Han nægter ligeledes at have haft noget som helst at gøre med drabet på den 80-årige Poul Frank Andersen, eller at han har været i hans hus.

Har ændret forklaring tre gange

Der ligger ellers nogle tegninger af begge ofres huse, der ifølge forsvareren for S., Jane Ranum, skulle være tegnet af S.E., kort efter at han blev anholdt. 

Men det nægter han i Østre Landsret.

- Jeg tror altså ikke, jeg har tegnet det hus, (Poul Frank Jørgensens hus, red.), det ser ud til at det er en treårig, der har tegnet det. Jeg tegner godt, og jeg tegner ikke sådan der, siger S.E.

Læs også
Drabstiltalts søster: - Min bror kom med en pose med 2.800 kroner i mønter
Læs også
Drabstiltalts søster: - Min bror kom med en pose med 2.800 kroner i mønter

- Hvor mange gange har du egentlig ændret din forklaring under den her sag, spørger forsvareren for S., Jane Ranum.

- Det har jeg gjort tre gange, svarer S.E.

- Hvilken en af forklaringerne mener du selv, er den rigtige? spørger Jane Ranum.

- Jeg var ærlig, da jeg pegede på S. Først ville jeg holde hånden over ham, men det har jeg besluttet mig for ikke at gøre alligevel, siger S.E., der under sin forklaring rykker sit ene ben så meget op og ned, at den hvide syverstol, han sidder på, ryster voldsomt.

Tiltalt: Jeg har et alibi

S.E. er under ankesagen meget optaget af at sikre sig, at det står nævninge og dommere helt klart, at han peger på sin medtiltalte ven som drabsmand.

- Det var også S., der fandt på, at vi skulle begå et hjemmerøveri, siger S.E.

- Det var S. der fandt på det. Det var S., der gjorde det, siger han igen og igen, mens forsvarer Jane Ranum udspørger ham.

- Ja tak, det er jeg med på, siger forsvareren, og fortsætter med at udspørge S.E.

- Det var S., der slog begge mænd ihjel, siger S.E.

Under onsdagens retsmøde bliver den tiltalte S.E. igennem flere timer udspurgt til sine tidligere forklaringer, både af den medtiltaltes forsvarer, Jane Ranum, og af anklager Emil Folker. S.E. erkender, at han tidligere har kommet med forklaringer, der ikke var helt sande.

Læs også
Søn lettet efter drabsdom: - Det er fint, men jeg vil helst have min far tilbage
Læs også
Søn lettet efter drabsdom: - Det er fint, men jeg vil helst have min far tilbage

Men han bedyrer, at han nu i Østre Landsret siger sandheden, og at han ovenikøbet har et alibi for drabet på Poul Frank Jørgensen. Han fortæller, at han både røg hash sammen med en ven, og derefter tog hjem til sin kæreste.

- Hvorfor er det ikke kommet frem før, hvis du har et alibi, spørger anklageren.

- Der var ikke rigtigt fokus på det, min forsvarer talte om noget andet, siger S.E.

Både den ene af de tiltalte og hans forsvarer har været ramt af Covid-19, og derfor er flere retsdage blevet aflyst. 

Ifølge tidsplanen skulle dommen være faldet den 11. februar i år, men er nu udsat til den 30. maj 2022.

Mest læste

play
calina-2

Kvinder går utrygge hjem fra byen - nu har fire gymnasiepiger opfundet en løsning

play

Fare for sammenstyrtning på fjernvarmeværk efter eksplosion

play
Skælskør politi

Politi massivt til stede i Skælskør

play
Louise og Vega

Louise mistede sin datter - nu har hun en bøn til alle pårørende

Se flere