Studerende sendte rumsonde op over Sjælland - nu er de første resultater klar

Det lykkedes at flyve - og lande - i god ro og orden. Samtidig lykkedes en række forsøg ombord på en rumsonde, der fløj sidste weekend.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ikke alt fungerede – men selv det, der ikke virkede, gav helt ny viden om rummet til modtagerne.

Sådan er status, efter DTU Space i weekenden fløj en rumsonde fra Kalundborg til Stenlille.

Den store succes var, at det lykkedes de studerende at få et billede af solen i deres sol-teleskop. Samtidig havde de succes med en lang række af eksperimenterne ombord.

System slog fejl

Især indsamlingen af støv fra stjerneskud skabte begejstring – selvom det ikke kan fastslås, om det lykkedes.

- I tiden op til vores opsendelse var jorden blevet ramt af en meteorregn med masser af stjerneskud til følge. Så vi håbede, at vi kunne indsamle noget af det støv og få det analyseret, før det falder ned i jordens atmosfære og bliver forurenet, siger den studerende Andreas Urskov.

I videoen herunder kan du se, hvordan det så ud, da de studerende sendte rumsonden i ballonen op i sidste weekend:

Artiklen fortsætter under videoen.

Han var en del af det team, der tog sig af indsamlingen af stjernestøv på flyveturen. Men selvom deres indsamlingsplade var helt fyldt med støv efter flyveturen, så kan den efter alt at dømme ikke bruges til noget efterfølgende.

Artiklen fortsætter under billedet.

Andreas Urskov umiddelbart før opsendelsen af sonden.
Andreas Urskov umiddelbart før opsendelsen af sonden.
Foto: Jesper Hald TV2 ØST

Forsøget er en efterligning af et lignende forsøg udført af Nasa, men med meget billigere metoder. Detaljer gør dog, at det ikke kan bruges.

- Vores indsamlingsmekanisme åbnede sig for tidligt, allerede i syv kilometers højde – og der kom snore i klemme, så den ikke lukkede helt tæt på vejen ned, siger han på vegne af sit hold. 

På den måde kan det ikke udelukkes, at de store mængder støv på skiven stammer fra turen op eller måske ligefrem den mark, hvor sonden endte med at lande - og opgaven med at sortere støvet er helt uoverskuelig.

Artiklen fortsætter under billederne. 

Her er skiven, der indsamlede støv før og efter missionen.
Her er skiven, der indsamlede støv før og efter missionen.
Foto: DTU SPACE

Det eksperiment, der gennem et særligt sol-teleskop tog et billede af solen, endte faktisk med at lykkes. Den nære stjerne blev således foreviget af holdet. Desværre tyder det på, at et problem med batterierne til stabiliseringen af sonden stod af undervejs.

- Der er muligvis et problem med temperaturen i de batterier, som forsyner vores stabiliseringsmotorer med strøm. Det er noget, som vi må arbejde videre med, siger René Fléron, der er underviser på DTU Space.

Et stort eksperiment med at undersøge spændingsfelter op igennem jordens atmosfære gav overraskende ingen succes – muligvis fordi ballonen skabte rod i luftlagene på vejen op.

- Der er masser af måleresultater fra instrumenterne – men det hele ligner støj, siger René Fléron.

Derfor skal dette eksperiment måske også ændres, inden forsøgene gentages.

Artiklen fortsætter under billedet.

DTU Space-underviser  René Fléron ved sonden, da den landede efter flyveturen søndag.
DTU Space-underviser René Fléron ved sonden, da den landede efter flyveturen søndag.
Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Nye studerende

Kurset på DTU Space afvikles i starten af uddannelsen.

Kurset er blevet afholdt trods corona-nedlukningen på baggrund af en særlig tilladelse, og under en lang række sikkerhedsregler, der skulle forhindre spredning af sygdommen.

Det har dog været en fordel, at folk har siddet og arbejdet hver for sig med projektet, vurderer René Fléron.

- I forhold til tidligere år har folk i langt højere grad været nødt til at skrive deres erfaringer ned. Og det betyder, at vi simpelthen har fået meget mere læring ud af det, siger han. 

Også eksterne partnere deltager i projektet. Eksempelvis arbejder selskabet VRDK på at laver en Virtual Reality-oplevelse ud af data fra flyveturen.