Stigende priser gør ondt - mor og datter tvunget fra hus og hjem

De høje gaspriser har tvunget en familie fra Stenlille til at flytte i telt. Nu håber de, at landspolitikerne vil tage affære.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det her er vores hjem, sådan siger Zenia Kornum fra Stenlille ved Sorø og slår armene ud og peger på et telt. 

I mere end en måned har hun sammen med sin datter boet på en campingplads, og det er ikke fordi, de er vilde med campinglivet. 

- Andre ville tænke: Fedt, camping. Det synes jeg ikke. Det her er ikke ferie. Det er hverdag nu, og det er ikke sjovt, siger Zenia Kornum, og datteren tilføjer: 

- Det er koldt om natten, og jeg tør ikke gå på toilettet, fordi der er nogle gange fulde mennesker lige uden for toilettet. Jeg kan ikke lave mine lektier, for der er ikke noget internet, siger Kasia Kornum.

Familien måtte i midten af juli sige farvel til det hus, de lejede, og i stedet flytte i et telt.

quote Det er simpelthen omstændighederne, der har tvunget mig til at gøre de her ting

Zenia Kornum, Stenlille

Beslutningen om teltet kom, fordi Zenia Kornum, der får førtidspension efter en alvorlig trafikulykke, ikke længere kunne betale de regninger, der ville komme på den gas, som varmede huset op.

Og det er især prisen på gas, der er steget.

Ifølge videncentret Bolius er der udsigt til gaspriser på mellem 30 og 35 kroner per kubikmeter i fyringssæsonen 2022-23, imens den lige nu koster lige under 20 kroner. Til sammenligning kostede en kubikmeter gas blot 1,60 kroner i gennemsnit i 2020.

Zenia Kornum så intet andet valg end at flytte i telt.
Zenia Kornum så intet andet valg end at flytte i telt. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Intet andet valg

Livet i teltet er besværligt, men Zenia Kornum kan stadig ikke se at hun havde andre valg:

- Det er simpelthen omstændighederne, der har tvunget mig til at gøre de her ting, og det gør mig rigtigt ked af det, når jeg kan se, min datter falder grædende sammen om morgenen, og det hele er vådt, og jeg bliver ved med at sige: "Vi skal nok klare den, skat. Det skal nok gå alt sammen". Men det er superhårdt, når det går ud over ens barn, siger Zenia Kornum.

Læs også
Gasprisen er eksploderet – nu flytter mor og datter i telt
Læs også
Gasprisen er eksploderet – nu flytter mor og datter i telt

Ifølge Zenia Kornum har hun flere gange forsøgt at få hjælp hos Sorø Kommune, da hun kunne se, at hun ikke kunne betale gasregningerne, men hun oplevede ikke, at kommunen var til hjælp.

- Jeg ringede derop, og der blev spurgt, om jeg ikke kunne flytte hjem til noget familie, eller om jeg kunne flytte på campingplads.

Så kommunen spurgte, om ikke du kunne flytte på campingplads?

- Ja.

Sorø Kommune vil ikke stille op til interview

Sorø Kommune har ikke ønsket at stille op til interview, men i et skriftligt svar skriver Sandra Oemig, der er leder af Sorø Borgerservice:

- Jeg vil gerne opfordre til alle, som oplever, at deres økonomi bliver presset af de stigende energipriser, til at kontakte kommunen, før man tager drastiske skridt som for eksempel at opsige sin bolig. Vi vil meget gerne give råd og vejledning om, hvordan man kan søge om tilskud til at betale sin varmeregning.

quote Der er flere, der bliver hårdt ramt, og det er selvfølgelig et samfundsproblem

Lone Buchardt, projektchef, økonomi- og gældsrådgivning, Forbrugerrådet Tænk

Hos Forbrugerrådet Tænk, der blandt andet vejleder økonomisk trængte familier, ser de med  stor alvor på de store prisstigninger overalt i samfundet. Især når vi igen skal til at skrue op for varmen.

- Det kommer til at betyde, at der er flere, der bliver hårdt ramt, og det er selvfølgelig et samfundsproblem. Det må man sige, at det er det, siger Lone Buchardt, der er projektchef for økonomi- og gældsrådgivning hos Forbrugerrådet Tænk.

Forventer du at der er flere der kommer til at gå fra hus og hjem?

- Det er da potentielt en absolut risiko, det må jeg sige, siger Lone Buchardt.

Zenia Kornum oplever, at der er mange som er hårdt ramt på økonomien, og derfor vil hun have, at landspolitikerne tager affære.

- Jeg kender flere, som har måtte rykke ud i deres campingvogne, og derfor mener jeg, regeringen må skride ind nu. Vi har hørt, at alting stiger, og vi har hørt, at vi får en varmecheck på 6.000 kroner, men det er som at tisse i bukserne, det varmer i ti sekunder, så bliver det rigtig koldt.

Læs også
Forbrugerpriserne stikker af - højeste stigning i mere end 30 år
Læs også
Forbrugerpriserne stikker af - højeste stigning i mere end 30 år

Fra 1. september er det ikke længere lovligt at bo på campingpladsen, i stedet har noget familie tilbudt Zenia Kornum et værelse på 10 kvadratmeter, hvor hun kan bo midlertidigt med sin datter.


Nyhedsoverblik