Spinkelt flertal sætter sig tungt på magten i Sorø

Alle udvalg vil få borgerligt flertal, og alle udvalgsformænd lyder det fra de borgerlige partier, der ellers lover at ville samarbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Der er ingen sammenhæng mellem fordelingen af udvalgsposter og et fremtidigt samarbejde i kommunalbestyrelsen. Intet overhovedet. Jeg tror bare oppositionen er sure over, at deres aftale ikke holdt.

Sådan siger borgmester Gert Jørgensen (K) fra Sorø Kommune.

Hans ord kommer, efter at konstitueringen mellem de borgerlige partier i kommunen betyder, at de borgerlige partier sætter sig på samtlige udvalgsformandsposter i kommunen og samtidig sikrer sig selv flertal i samtlige fagudvalg som led i deres konstituering.

quote Vi drøftede i valgforbundet, om vi skulle sætte os på alle udvalg. Og det besluttede vi at gøre

Gert Jørgensen (K), borgmester, Sorø Kommune

I en udtalelse fra de tre partier bag aftalen i Sorø - Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Venstre - lægges der ellers vægt på, at der skal samarbejdes i den nyvalgte kommunalbestyrelse i kommunen.

Læs også
Venstre kunne have snuppet borgmesterposten i Sorø - men intern splid knuste drømmen
Læs også
Venstre kunne have snuppet borgmesterposten i Sorø - men intern splid knuste drømmen

- De tre partier, der udgør flertallet i den nye kommunalbestyrelse i Sorø Kommune, prioriterer et bredt samarbejde og fælles løsninger i en samlet kommunalbestyrelse, hedder det i en udtalelse fra de tre partier, der blev udsendt fredag.

I flere andre kommuner vælger flertallet at tilbyde bestemte poster i kommunen til oppositionen. Det ser man blandt andet i Næstved, hvor Socialdemokratiet, Radikale, Enhedslisten og SF har tilbudt flere poster til Konservative.

Men i Sorø er der ingen konflikt mellem, at flertallet sætter sig helt på en konstituering, og at man samtidig vil samarbejde i kommunen, fastslår borgmester Gert Jørgensen.

- Vi har altid haft et fint samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen i Sorø. Jeg kan sige, at vi drøftede i valgforbundet, om vi skulle sætte os på alle udvalg. Og det besluttede vi at gøre, siger Gert Jørgensen, der ikke ønsker at komme nærmere ind på overvejelserne om måske at dele noget af magten med andre af partierne i kommunalbestyrelsen.

Anne Madsen (S) stod til at blive borgmester i Sorø - indtil DF'eren Lars Schmidt blev konservativ og pegede på en ny borgmster.

Betændt konstituering

Sagen om konstituering i Sorø Kommune har været usædvanlig betændt efter kommunalvalget tidligere på måneden.

Her så det nemlig ikke ud til, at den siddende borgmester Gert Jørgensen kunne bevare sit flertal, og en gruppe bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF, De Radikale og Enhedslisten pegede i stedet på Anne Madsen fra Socialdemokratiet som ny borgmester.

quote Det er et sørgeligt spil for galleriet, når de taler højt om samarbejde og så glemmer det totalt

Anne Madsen (S), kommunalbestyrelsesmedlem

Aftalen holdt dog kun i fire dage, hvorefter Dansk Folkepartis Lars Schmidt valgte at forlade det parti, som han var valgt for, og i stedet blev konservativ. Dermed var et flertal for at genvælge Gert Jørgensen på plads.

Læs også
Vraget socialdemokrat efter partihop: - Jeg føler mig usselt behandlet
Læs også
Vraget socialdemokrat efter partihop: - Jeg føler mig usselt behandlet

Mindre end 400 stemmer adskiller de to blokke i Sorø Kommune. Den nye konstituering er dermed også den smallest mulige i kommunen.

Socialdemokraternes Anne Madsen er da også alt andet end imponeret over samarbejdsviljen i den aftale, som de borgerlige partier har lagt frem.

- Det er et sørgeligt spil for galleriet, når de taler højt om samarbejde og så glemmer det totalt, når de konstituerer sig. De fremhæver, at vi kan få et par næstformandsposter i udvalgene, men alle ved, at det er poster blottet for indflydelse. Det er alt andet end at vise samarbejdsånd. Det er sådan set som at lukke en dør, siger Anne Madsen.

Hun fremhæver, at hendes egen blok i deres konstituering havde lagt op til netop at dele indflydelsen i kommunalbestyrelsen og også give en udvalgsformandspost til et medlem af den blå blok.

Læs også
DF'er skifter parti og springer fra aftale - Gert Jørgensen bliver borgmester
Læs også
DF'er skifter parti og springer fra aftale - Gert Jørgensen bliver borgmester

- Vi var opmærksomme på, at det ville give et langt bedre klima i kommunalbestyrelsen, hvis de vælgere, der ikke havde stemt på os, også var repræsenteret på indflydelsesrige poster. Men det er en holdning, som vi står alene med, siger hun.

Det er dog ikke en kritik, som Gert Jørgensen er modtagelig for.

- Altså, jeg blev ikke ringet op af deres flertal, da de konstituerede sig. Og det er fint nok. Sådan er et demokrati. Nu har vi et flertal af mandaterne - og Konservative er det største parti. Jeg synes ikke, at de var brede eller samarbejdende. Men i politik handler det om at møde hinanden, og det handler om meget mere end konstituering, siger borgmesteren.

Strid om udvalg

Som noget nyt har de borgerlige partier valgt at udvide antallet af medlemmer af det magtfulde økonomiudvalg i kommunen. Det sker ifølge konstitueringsaftalen for at sikre, at flere partier sikres en plads i udvalget fremover.

Det er dog et løfte, som det borgerlige flertal får svært ved at leve op til, siger Anne Madsen.

- Når de udvider antallet af medlemmer i Økonomiudvalget fra fem til syv, så betyder det i princippet, at Konservative og Socialdemokratiet kan få en plads mere. Det giver ikke adgang til andre partier. Jeg vil gerne vide, hvordan de tre partier vil leve op til det, siger hun.

Hun er overbevist om, at Konservative selv har tænkt sig at beholde deres ekstra plads i et økonomiudvalg. Hun er samtidig vred over, at oplysningen om denne udvidelse samt nedsættelsen af et nyt udvalg klima-udvalg i kommunen først blev kendt efter deadline for at indlevere forslag til opstillinger var afgjort.

Det er dog en kritik, som Gert Jørgensen afviser.

Læs også
Bred aftale i Sorø sikrer borgmesterskifte - Socialdemokratiet tager posten
Læs også
Bred aftale i Sorø sikrer borgmesterskifte - Socialdemokratiet tager posten

- Udvidelsen af Økonomiudvalget kræver en ændring af Styrelsesvedtægten, så det kan først komme på plads i det nye år. Først da skal partierne i de to valggrupper indstille medlemmer til de ekstra poster i økonomiudvalget. Vi som flertalsgruppe har valgt at have flertallet . Derfor siger vi, at de syv poster i økonomiudvalget vil vi have de fire i vores gruppe - mens de andre kan dele de tre. Det betyder, at det er op til dem at pege på en ekstra i det nye år, fastslår Gert Jørgensen.

Han understreger dog, at han håber, at der kommer så mange store partier som muligt ind i Økonomiudvalget.

- Det handler om at sikre det brede samarbejde. Hvis vi kan få flere partier ind i det udvalg, så kan vi også flytte flere debatter ud af kommunalbestyrelsen og ind her, siger han.

Først onsdag klokken 19.00 bliver konstitueringen i Sorø Kommune slået endeligt fast.


Nyhedsoverblik