Sorø Kunstmuseum vil hylde heksen til sankthans

Sorø Kunstmuseum vil væk fra traditionen med den grimme heks og i stedet hylde kvinden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skal der brændes en heks af på bålet til sankthans eller ej?

Det spørgsmål er der mange delte meninger om. Men på Sorø Kunstmuseum hersker der ingen tvivl. De vil væk fra traditionen med den grimme heks, der skal brændes på bålet. I stedet skal heksen hyldes som en smuk kvinde.

- Vi vil gerne prøve at eksperimentere med et nyt format, hvor vi netop fejrer heksen i stedet for at brænde hende af. Og så skal vi fejre lyset og sommersolhvervet for ligesom at give et andet bud på, hvordan man kan fejre sankthans, forklarer museumsinspektør Mathilde Helnæs.

Mathilde Helnæs mener, at vi skal hylde heksen som en fandenivoldsk karakter.
Mathilde Helnæs mener, at vi skal hylde heksen som en fandenivoldsk karakter. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Sorø Kunstmuseum håber på, at de med en anderledes sankthans fejring kan vise heksen på en ny måde. Derfor kommer kunstneren Sonja Strange og laver en performance, hvor hun har gentænkt heksekarakteren.

- Jeg tænker, at det er meget fint, at man lige tager den her tradition op og sætter spørgsmålstegn ved den. Er det det, vi vil? Vil vi kaste en kvindeskikkelse på bålet, eller kunne det være noget andet, vi kastede på bålet? Kunne det være et lille stykke papir, hvor der står noget af det indre, vi vil have ud? Nogle ting man måske føler, at man vil af med og give afkald på, fortæller Sonja Strange.

Læs også
Sankt Hans-fest i Nakskov: - Det er helt fantastisk
Læs også
Sankt Hans-fest i Nakskov: - Det er helt fantastisk

- Den skal se grim og fæl ud

Det er dog ikke alle, der vælger at gå i Sorø Kunstmuseums fodspor. På Præstø Privatskole har børnene op til sankthans lavet papmachehekse, og her herskede der ingen tvivl om, hvordan en rigtig heks ser ud.

- Den skal se grim og fæl ud. Og så skal den have noget tøj på og et tørklæde, lyder det fra Simon Storm Overgård.

Simon Storm Overgård går i 1. klasse på Præstø Privatskole.
Simon Storm Overgård går i 1. klasse på Præstø Privatskole. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Sankt Hans har været fejret i norden gennem mange århundrede. Oprindeligt fejrede man Johannes Døberens fødselsdag, men som så mange andre skikke, har sankthans både et kristen og folkeligt indhold. 

I den folkelige tradition blev kvinder brændt på bålet frem til år 1693, hvis de var mistænkt for at være troldfolk. For særligt midsommernatten blev set som en nat, hvor onde kræfter var på færre. Men hvis flere gør ligesom Sorø Kunstmuseum, kan sankthans fremadrettet måske få en ny tradition.

- Jeg synes, det er fantastisk. Jeg synes, vi skal hylde kvinden i stedet for. Hylde kvinden, heksen og kællingen som det positive og ikke som en, man brænder på et bål, siger Gitte Juel fra Ringsted, da TV2 ØST fanger hende på gaden.

På Præstø Privatskole har børnene lavet papmachehekse op til sankthans.
På Præstø Privatskole har børnene lavet papmachehekse op til sankthans. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Det er dog langt fra alle adspurgte, som deler den holdning.

- Vi er inde i en tid, hvor alt bliver fjendsk, og det synes jeg er noget værre pjat. Så nej, lad os holde fast i de ting, udtaler Poul Redsted fra Sorø.

Arrangementet på Sorø Kunstmuseum afholdes i morgen aften klokken 18.00 og er gratis.

Sonja Strange laver en performance under Sorø Kunstmuseums sankthans fest, hvor hun har gentænkt heksekarakteren.
Sonja Strange laver en performance under Sorø Kunstmuseums sankthans fest, hvor hun har gentænkt heksekarakteren. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Nyhedsoverblik