Sorø Kommune politianmelder kommunaldirektør

Et flertal i Sorø Kommunes kommunalbestyrelse har sent onsdag besluttet at politianmelde afgående kommunaldirektør Søren S. Kjær.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sorø Kommunes afgående kommunaldirektør Søren S. Kjær bliver meldt til politiet. Det står fast efter et møde i kommunalbestyrelsen onsdag.

Beslutningen er taget, efter at det er kommet frem, at kommunaldirektøren har brugt kommunens kreditkort til at betale for blandt andet middage og koncertbilletter under en tur i USA.

Sent onsdag har det altså fået den konsekvens, at politiet nu skal se nærmere på sagen.

- Vi mener, at politiet er de rigtige til at afgøre, om der er foregået noget ulovligt. Det er begge parter bedst tjent med, siger Gert Jørgensen (K), borgmester i Sorø Kommune.

Kommunalbestyrelsen drøftede onsdag sagen under et lukket punkt på dagsordenen.

23 politikere stemte for politianmeldelsen, mens en enkelt - Niels Aalbæk Jensen (Frigængerne) - stemte imod. 

- Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at Søren Kjær har gjort noget ulovligt. Han har lavet en kæmpe brøler, men jeg kender ham som en sindssygt dygtig og vellidt kommunaldirektør, og jeg er 100 procent sikker på, at det her mere er en forglemmelse end et forsøg på at snyde, siger Niels Aalbæk Jensen.

Gert Jørgensen vil ikke kommentere på, hvorvidt Søren S. Kjær fortsat møder ind på job.

- Han har opsagt sin stilling og er ansat frem til 30. september. Mere kan jeg ikke sige. 

Private indkøb på kommunalt kort

Bilag, som TV2 ØST er i besiddelse af, viser, at Sorø Kommunes kommunaldirektør har brugt kommunens kreditkort til private køb blandt andet ved en konference i USA, men også i Danmark. Det drejer sig blandt om betaling for middage på en bluesklub og koncertbilletter på et legendarisk countryspillested i Nashville, USA.

Efterfølgende har Søren S. Kjær tilbagebetalt 9.483,50 kroner til kommunekassen, fremgår det af en aktindsigt, som TV2 ØST er i besiddelse af. Pengene blev dog først betalt tilbage, efter et år, da DR begyndte at spørge ind til en række bilag.

Kommunaldirektøren skulle ifølge bilagene have været ude at spise med en en række andre gæster i forbindelse med en konference i Nashville i USA, ligesom han betalte en række gæsters billetter til en koncert på countryspillestedet Ryman Auditorium. 

Her betalte han med kommunens kreditkort, selvom der var tale om en privat aktivitet, der ikke havde noget med konferencens faglige indhold at gøre.

Sagde selv op

På baggrund af mødet i økonomiudvalget i juni blev en advokatundersøgelse sat i værk. Resultaterne medførte, at kommunaldirektøren i dagene op til den 13. august tog konsekvensen og kom en fyreseddel i forkøbet ved at tage sin egen afsked.

Her lød budskabet fra Søren S. Kjær på Sorø Kommunes hjemmeside i en pressemeddelelse, at "tiden er inde til at skifte spor og bruge mine kompetencer i den grønne omstilling."

I erklæringen blev der ikke nævnt noget om hverken bilag eller mistillid fra kommunalbestyrelsen. Små 14 dage senere, var beskeden dog en anden fra Søren S. Kjær, som tirsdag skrev således til TV2 ØST:

- Jeg har med beklagelse opsagt min stilling i Sorø Kommune den 9. august 2021. På trods af syv års godt samarbejde har Sorø Kommune oplyst ikke at ønske yderligere dialog. Jeg har været glad for mine syv år i Sorø Kommune, men kan selvsagt ikke fortsætte som kommunaldirektør under sådanne vilkår.

Udmelding møder kritik

Hos både Socialdemokraterne og SF er man stærkt utilfredse med den kommunikation, som Sorø Kommune har præsteret. Særligt er man vrede over, at kommunen i en pressemeddelelse giver borgerne det indtryk, at kommunaldirektøren blot stopper, fordi han ønsker at arbejde med grøn omstilling.

Borgmester Gert Jørgensen henviser til, at pressemeddelelsen er sendt ud af Søren S. Kjær, og at han ikke har kunnet kommentere på sagen.

- Jeg bliver orienteret om den her sag den 25. juni 2021, og fra det sekund blev der iværksat en sag, og den er vi ikke færdige med at behandle endnu, siger Gert Jørgensen.

- Vi har ikke nogen interesse i at lyve over for borgerne, men vi har en interesse i at overholde love og regler, og det betyder altså, at vi ikke kan udtale os, før sagen er færdigbehandlet, lød det tirsdag fra borgmesteren.

TV2 ØST har torsdag forsøgt at få en kommentar fra Søren S. Kjær, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. 

Sorø Kommunes vicekommunaldirektør Anders Jegstrup er torsdag offentliggjort som konstitueret kommunaldirektør, skriver kommunen i en pressemeddelelse.