Slagelse Kommune siger ja til samarbejde med Sorø om brandberedskab

Fra 2021 vil Sorø Kommune indgå et samarbejde med Slagelse Brand og Redning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et nyt beredskabssamarbejde mellem Sorø Kommune og Slagelse Brand og Redning er rykket et stort skridt nærmere.

Mandag godkendte et enigt byråd i Slagelse Kommune en ansøgning fra Sorø Kommune om at arbejde sammen om brandberedskabet. Og det glæder Sorøs borgmester Gert Jørgensen (K)

quote Vi forventer, at samarbejdet med Slagelse Brand og Redning vil give os en større gennemsigtighed i økonomien og mere robusthed i beredskabet.

Gert Jørgensen (K), borgmester, Sorø 

- Vi forventer, at samarbejdet med Slagelse Brand og Redning vil give os en større gennemsigtighed i økonomien og mere robusthed i beredskabet.

Slagelses borgmester John Dyrby Paulsen (S) siger i en pressemeddelelse fra Sorø Kommue, at han ser gode muligheder i et kommende samarbejde på beredskabsområdet med Sorø Kommune.

- Det nye samarbejde giver os mere fleksibilitet og er i god forlængelse af det samarbejde, som vi allerede har med Sorø om beredskabet på eksempelvis Storebæltsforbindelsen. Derfor ser jeg meget frem til at udvide samarbejdet.

Også beredskabschef i Slagelse Brand og Redning, Michael Djervad, hilser samarbejdet velkommen. 

- Vi glæder os til at udvide samarbejdet. Det gør brandfolkene også. 

Økonomien spændte ben

Det var økonomiske knaster, der gjorde, at Sorø Kommune i december 2019 valgte at træde ud af fællesskabet med Vestsjællands Brandvæsen for i stedet at kigge på muligheden for et fremtidigt samarbejde med Slagelse Brand og Redning. 

- Vi lå på et højt serviceniveau, inden vi kom med i beredskabsfælleskabet med Vestsjællands Brandvæsen, og da vi så blev reduceret med 5%, blev vi ramt hårdere. Vi kan bedre gavne borgerne på andre måder end at være i Vestsjællands Brandvæsen. Det er også vigtigt at kigge på, siger Gert Jørgensen, der ellers har været tilfreds med selve redningsarbejdet.

Vestsjællands Brandvæsen har haft underskud i flere år i træk, og direktør Helle Søeberg blev i august 2019 fritaget for tjeneste.

Fælles erfaringer

Ifølge Gert Jørgensen er der flere fordele ved at indgå samarbejde med Slagelse Brand og Redning. Der eksisterer allerede et samarbejde om beredskabet på Storebælt og et kendskab til hinanden fra redningsarbejde ved ulykker på motorvejsstrækningen mellem Sorø og Slagelse.

- Den fælles erfaring kan vi bedre trække på nu, siger Gert Jørgensen.

Og beredskabschef Michael Djervad bakker synspunktet op. 

- Typisk er det de to stationer, der hjælper hinanden ved større hændelser i inde i Slagelse eller i Sorø by. Vi træner også sammen, så det er den grundpille, vi bygger videre på. 

Der har desuden været en usikkerhed omkring sikkerheden ved havnen i Kalundborg, og hvad der ville ske, hvis der opstod ulykker der. Den usikkerhed forsvinder ifølge Gert Jørgensen også med et samarbejde mellem Sorø Kommune og Slagelse Brand og Redning.

Fremtiden for samarbejdet

Det nye samarbejde mellem Sorø Kommune og Slagelse Brand og Redning træder i kraft 1. januar 2021. Resten af 2020 vil Sorø Kommune fortsat være en del af Vestsjællands Brandvæsen.

- Vi forhandler vores udtræden af Vestsjællands Brandvæsen samtidig med, at vi arbejder videre på en dialog med Slagelse Brand og Redning, siger Gert Jørgensen.

En dialog, som ifølge borgmesteren kommer til at handle om en række praktiske ting, der skal løses ved overgangen til samarbejdet.