Skolelærer frifundet for voldtægt - nu vil regeringen ændre lovgivningen

Socialdemokratiet vil have ændret lovgivningen, efter en lærer fra Dianalund ikke blev dømt for voldtægt af en 13-årig elev.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det vakte stor opsigt, da Østre Landsret i juli frikendte en 32-årig tidligere idrætslærer fra Dianalund for voldtægt af en 13-årig pige. Nu vil Socialdemokratiet ændre lovgivningen, så det ikke gentager sig, fortæller regeringspartiets retsordfører, Jeppe Bruus (S).

- Når du har et forhold mellem en over 30 år og en på 13 år, så mener jeg simpelthen ikke, det kan være andet end voldtægt. Det er ikke et ligeværdigt forhold, og så er lovgivningen ikke god nok, siger han.

quote Når dommen kan falde ud, som den gør, så er det min opgave som lovgiver at kigge på, om lovgivningen er god nok, og det mener jeg ikke, den er

Jeppe Bruus, retsordfører, Socialdemokratiet

Den mandlige idrætslærer blev egentlig idømt seks års fængsel for voldtægt af Retten i Næstved i 2019. Men den dom omstødte landsretten, efter den tiltalte havde anket afgørelsen.

I landsretten blev han idømt to års fængsel for samleje med en mindreårig, ligesom han blev frakendt retten til at arbejde med unge under 18 år i en periode på fem år.

Kritik fra flere fronter

Der var massiv kritik af dommen, da den faldt for lidt over en måned siden.

- Der er behov for, at der bliver kigget på loven, så vi får en lov, der beskytter børnene bedre, end den gør nu, sagde Helena Gleesborg Hansen, der er konstitueret forkvinde for Dansk Kvindesamfund.

Fra politisk hold var både SF’s Karina Lorentzen, medlem af retsudvalget, og Venstres Preben Bang Henriksen, formand for retsudvalget, klar til at lave ændringer på området.

- Jeg har bedt justitsministeren om at se på en lovændring, sagde Karina Lorentzen (SF) således.

Læs også
Efter forældres kritik - retsudvalg vil se på voldtægtslov efter sommerferien
Læs også
Efter forældres kritik - retsudvalg vil se på voldtægtslov efter sommerferien

Endeligt stod den forurettede piges forældre frem i et interview med TV2 ØST.

- Som forældre skylder vi vores datter at kæmpe alt, hvad vi overhovedet kan. Vi ved, og alle fornuftigt tænkende mennesker ved, at det her handler ikke om frivillighed. Det handler om et retssystem, som åbenbart tilgodeser gerningsmænd over børn, sagde pigens far dengang. 

VIDEO: Den 13-årige piges forældre stod frem på TV2 ØST. Artiklen fortsætter under videoen.

 

Og nu melder Socialdemokratiet altså klart ud, at de agter at ændre i lovgivningen, så det bliver lettere at dømmes for voldtægt i lignende sager.

- Når dommen kan falde ud, som den gør, så er det min opgave som lovgiver at kigge på, om lovgivningen er god nok, og det mener jeg ikke, den er. Og derfor må vi lave den om, siger Jeppe Buus (S).

Tager det op til efteråret

Jeppe Bruus (S) fortæller, at de til efteråret, når Folketinget åbner igen efter ferie, vil kigge på, hvordan lovgivningen skal udformes. Til det forventer han bred politisk opbakning.  

- Der ser jeg da frem til, at – tænker jeg – de fleste partier gerne vil være med til det, siger den socialdemokratiske retsordfører.

Uanset om – og i givet fald hvornår – lovgivningen ændres og træder i kraft, så får det ikke indflydelse på sagen fra Dianalund, fortæller Jeppe Bruus (S).

- Det er et bærende princip i vores samfund, at man ikke kan dømmes med tilbagevirkende kraft. Det vil sige, at man bliver dømt ud fra den lovgivning, der er på det tidspunkt, hvor man begår noget kriminelt, konstaterer ordføreren.

Østre Landsret
Læs også
Rigsadvokat: Sag om overgreb mod 13-årig skolepige er slut
Østre Landsret
Læs også
Rigsadvokat: Sag om overgreb mod 13-årig skolepige er slut

Efter dommen i landsretten i juli kiggede anklagemyndigheden på muligheden for at løfte sagen til Højesteret. Det blev dog vurderet, at der ikke var grundlag for at forsøge at få en tilladelse fra Procesbevillingsnævnet til en ekstraordinær anke af afgørelsen til Højesteret.


Nyhedsoverblik