Russiske Elena vil ikke tie stille: - Han har ødelagt så meget

Elena Bruhn fra Sorø bruger sin stemme til at give udtryk for sin foragt over for Putin, og hun er kun blevet mødt med stor sympati.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er kun lidt over en uge siden, at danskerne vågnede op til nyheden om Ruslands angreb mod Ukraine.

Men for Elena Bruhn føles det allerede som flere år.

- Det var nok den værste dag i mit liv. Det er, som om den værste frygt og det håb, man har haft hele tiden om, at det ikke sker, behøver man ikke tænke over mere, for det er sket. Jeg ønsker af hele mit hjerte, at det stopper så snart som muligt.

quote Det var nok den værste dag i mit liv

Elena Bruhn

Siden forrige torsdag har Elena Bruhn befundet sig i en form for choktilstand. Som russisk kvinde er krigen nemlig særligt tæt på, og det er svært for hende.

For selvom hun altid har taget stor afstand til Putin og hans regime, elsker hun Rusland.

Vil ikke tie stille

Til august er det 12 år siden, at Elena Bruhn tog turen fra Rusland til Danmark. I dag bor hun i Sorø sammen med sin mand og to børn og arbejder til dagligt ved Tryg Forsikring.

Den 42-årige kvinde lever med andre ord et helt almindeligt liv, men hendes virkelighed ændrede sig med Ruslands angreb mod Ukraine.

Læs også
Jacob og Albert hjælper flygtninge væk fra Ukraine: - Vi har alle ressourcer for at hjælpe
Læs også
Jacob og Albert hjælper flygtninge væk fra Ukraine: - Vi har alle ressourcer for at hjælpe

For Elena Bruhn vil ikke tie stille. Derfor bruger hun sine sociale medier til at give udtryk for, hvordan hun mener, at Putin har stjålet russernes fremtid.

- Han har ødelagt så meget. Ikke kun nogle enkelte menneskers liv, men jeg tror nok, og nu er jeg selv historiker, at det er ligesom at være tysker dengang under Nazi-Tyskland, hvor man kunne se, hvor det hele bar hen, men man havde ikke mulighed for hverken at stoppe det eller sige imod.

Men at bruge sin stemme til at fortælle åbent om holdningen til Putin er ikke uden konsekvenser.

Elena Bruhns familie bor stadig i Rusland, og hun tvivler på, om hun kan få dem at se igen.

- Jeg ved ikke, om jeg får lov til at komme ind i landet igen, eller om jeg tør faktisk. For lige nu så behandler de en lovgivning omkring at kriminalisere, når man udtaler sig på sociale medier og spreder såkaldte fake news, fordi bare det, at man kalder det her for krig, er fake news.

Læs også
Tetiana måtte flygte fra krigen i Ukraine uden sin kæreste: - Jeg håber bare, jeg en dag kan komme hjem igen
Læs også
Tetiana måtte flygte fra krigen i Ukraine uden sin kæreste: - Jeg håber bare, jeg en dag kan komme hjem igen

Den russiske kvinde kan på baggrund af sine udtalelser derfor risikere at komme i fængsel i Rusland, hvis hun rejser dertil, mens Putin er ved magten.

Bliver mødt med stor sympati

Det er ikke første gang under sin tid i Danmark, at Elena Bruhn skal forholde sig til russiske tropper i Ukraine.

Tilbage i 2014 annekterede Rusland Krim-halvøen, hvilket dengang også skabte overskrifter over alt.

- Det var nok der, hvor jeg første gang blev både chokeret og utrolig ked af og skamfuld over mit eget hjemland. Det var dengang, jeg også skulle formulere for mig selv, hvordan jeg har det med det hele, og hvordan jeg skal forholde mig til det.

quote Jeg får næsten tårer i øjnene, når jeg nu taler om det

Elena Bruhn

Elena Bruhn er dog altid blevet mødt af stor sympati i Danmark. Hun har mange venner og kollegaer, der ingen russiske aner har, som udviser stor omsorg for hende i denne tid.

- Det, som jeg er blevet rørt af og taknemlig for, men også en smule flov over, det er den omsorg og respons, jeg får fra min omgangskreds her i Danmark. Folk kommer hen til mig på arbejdet og spørger, hvordan jeg har det og fortæller, at de tænker på mig, siger den 42-årige kvinde og tilføjer:

- Jeg får næsten tårer i øjnene, når jeg nu taler om det. Jeg føler ikke, at jeg har fortjent det, fordi jeg føler virkelig stor skyld, og det er jo ikke mig, det er synd for.

- Det handler om demokrati og frihed

Også hendes to børn på 10 og 12 år har kun fået positive ord med på vejen i skolen. Elena Bruhn og hendes mand havde ellers forberedt børnene på, at der kunne opstå konfrontationer eller drillerier. Men det har slet ikke været tilfældet.

- Min datter fortalte, at hendes klassekammerat kom og sagde, at hvis du nu skal være helt ærlig, hvem holder du så mest med, Rusland eller Ukraine. Og så spurgte hun tilbage, hvorfor spørger du ikke, om jeg holder med Putin eller Ukraine, for selvfølgelig holder jeg med Ukraine. Det var ikke noget svar, vi havde sagt til hende, hun skulle sige. Hun har selv tænkt det, og det gjorde mig stolt.

Læs også
Par bor på 60 kvadratmeter - nu åbner de deres hjem for ukrainske flygtninge
Læs også
Par bor på 60 kvadratmeter - nu åbner de deres hjem for ukrainske flygtninge

Elena Bruhn påpeger dog selv, at situationen med al sandsynlighed nok havde været anderledes, hvis hun var fortaler for og delte holdning med Putin. Samtidig vil det ikke overraske hende, hvis familien på et tidspunkt bliver mødt af negative kommentarer.

- Men det er beundringsværdigt, hvor stærkt Europa står sammen lige nu. Jeg har været til demonstration foran den russiske ambassade i København, og jeg har aldrig set så mange mennesker, fortæller Elena Bruhn og tilføjer:

- Det her er en konflikt, der handler om demokrati og frihed.


Nyhedsoverblik