Politikere i chok over fotografering af mindreårige: - Det er utilstedeligt

Lokalpoltikere tager skarp afstand fra, at Sorø Kommune har fået vagter til at tage nærbilleder af mindreårige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er utilstedeligt. Det er dybt, dybt beklageligt.

Sådan lyder det fra Anne Madsen, der sidder i Sorø Kommunes Børne- og Undervisningsudvalg og er Socialdemokratiets gruppeformand i kommunen.

Reaktionen kommer, efter TV2 ØST kan afsløre, hvordan Sorø Kommune har hyret vagter, der tager nærbilleder af mindreårige, når de har opholdt sig på kommunens skaterbane eller på skolernes matrikler efter lukketid. Billeder, som er taget uden børnene eller forældrenes tilsagn og måske i strid med lovgivningen.

quote Det er godt nok skudt ved siden af. Helt ved siden af

Anne Madsen (S), byrådsmedlem og gruppeformand

Derfor er socialdemokraten rystet over historien.

- Jeg kan mærke, det er ubehageligt. Det er det, fordi jeg synes, der er nogle unge, som måske er blevet udsat for noget, som de ikke bør udsættes for, siger Anne Madsen.

Gruppeformand og udvalgsmedlem Anne Madsen (S) er rystet over, at vagter har fotograferet byens børn og unge uden forældrenes eller de unges tilsagn.
Gruppeformand og udvalgsmedlem Anne Madsen (S) er rystet over, at vagter har fotograferet byens børn og unge uden forældrenes eller de unges tilsagn. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Både de unge og forældre er blevet utrygge, efter flere unge er blevet fotograferet. Vagten, der har taget billederne, har ikke forklaret, hvem han er, eller hvad billederne skal bruges til. Men kommunens kommunaldirektør fortæller, at man har hyret vagterne for at sikre sig mod hærværk og for at skabe ro.

- Det er sikkert også formålet, men det er godt nok skudt ved siden af. Helt ved siden af, lyder det fra Anne Madsen.

Udvalget vidste intet

Anne Madsen slår fast, at de i Børne- og Undervisningsudvalget intet har vidst om, at kommunen har ansat vagter, som har fået til opgave at tage billeder af de unge.

- Jeg kan sige med det samme, at jeg intet vidste om, at der blev taget billeder af de unge, siger Anne Madsen.

- Uanset hvilket politisk parti, du ville spørge, ville de sige, at det ikke er en god idé. I hvert fald i Børne- og Undervisningsudvalget. Det er ikke sådan, vi ønsker at arbejde, siger Anne Madsen, som kalder det en "kriminalisering af de unge".

Udvalgsformand Lars Damgaard (DF) er stærkt utilfreds med fotograferingen af unge.
Udvalgsformand Lars Damgaard (DF) er stærkt utilfreds med fotograferingen af unge. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Formand: Det stopper øjeblikkeligt

Kritikken deles af resten af udvalget, som TV2 ØST har været i kontakt med - herunder udvalgsformand Lars Damgaard (DF).

- Det lyder problematisk. Det kommer bag på mig, at vagterne tager billeder af vores børn og unge, siger Lars Damgaard. 

quote Jeg har bedt kommunaldirektøren om at tage kontakt til vagtselskabet og stoppe det her øjeblikkeligt

Lars Damgaard (DF), udvalgsformand

Udvalget blev i april orienteret om, at kommunen fik et vagtværn til at sætte ro på kommunens matrikler. Men ifølge udvalgsmedlemmerne har ingen været bekendt med, at vagtfirmaet havde fået til opgave at fotografere de unge.

- Det er ret drastisk at tage billeder offentlige steder, specielt på den her måde, som det tilsynelande er foregået på, siger udvalgsformand Lars Damgaard.

Derfor har udvalgsformanden nu taget affære.

- Jeg har bedt kommunaldirektøren om at tage kontakt til vagtselskabet og stoppe det her øjeblikkeligt. Det skal ikke foregå, siger Lars Damgaard.

Den beslutning støtter socialdemokraten Anne Madsen.

- Jeg synes, de her unge mennesker skal have en uforbeholden undskyldning. Det er simpelthen ikke en metode, vi vil stå inde for i Sorø Kommune, siger Anne Madsen.