Politiet dropper sag om skjulte optagelser på plejehjem

En datter lavede skjulte optagelser af en række kritisable forhold på sin mors plejehjem. Politiet mener ikke, datteren handlede ulovligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter næsten tre års efterforskning har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi besluttet at opgive sigtelserne i en sag om skjulte optagelser på plejehjemmet Blomstergården i Sorø Kommune.

quote Generelt må man som offentligt ansat tåle, at ens arbejde undergives en mere kritisk undersøgelse

Ulrik Birk Gotfredsen, anklagerfuldmægtig, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Dermed bliver der ingen straffesag mod blandt andre Kirsten Andersen, som gennem flere måneder i slutningen af 2016 og frem til sommeren 2017 valgte at aflytte sin dengang 84-årige demente mors bolig på plejehjemmet.

Sagen vakte opsigt, efter Kirsten Andersen delte optagelserne med TV2 ØST, som kunne afdække historien om den demente kvinde, der blev udsat for nedladende tiltale i forbindelse med bleskift.

Plejecentret Blomstergården
Læs også
Hård kritik af tonen på plejehjem: ”Skal du have et klap i røven?”
Plejecentret Blomstergården
Læs også
Hård kritik af tonen på plejehjem: ”Skal du have et klap i røven?”

To ansatte blev efterfølgende fyret, imens personalets fagforening, FOA, valgte at politianmelde Kirsten Andersen, hendes mand og hendes niece for optagelserne.

Kirsten Andersen optog i skjul sin 84-åriges mor hjem på Plejecentret Blomstergården i Dianalund.
Kirsten Andersen optog i skjul sin 84-åriges mor hjem på Plejecentret Blomstergården i Dianalund. Foto: TV2 ØST

- Umiddelbart tænker jeg, at FOA er lykkedes med at lukke munden på os i to år og otte måneder. Var der blevet en sag ud af det, kunne vi have fået kastet lys over de problemer, som vi har oplevet, siger Kirsten Andersen om politiets afgørelse.

quote Når man hører den behandling, min mor fik af personalet, begynder man at græde

Kirsten Andersen, mor til plejehjemsbeboer, Dianalund

Selvom hun er lettet over, at politiet ikke vurderer, at optagelserne er ulovlige, er hun også ked af, at fokus er blevet flyttet væk fra de oplevelser, som i første omgang fik Kristen Andersen til at igangsætte optagelserne.

- Havde man kørt en sag, havde man haft en langt bedre mulighed for at sparke bolden tilbage til FOA, som helt uden at stille spørgsmål til personalets opførsel har bakket de ansatte op. De burde have hørt de optagelser. Når man hører den behandling, min mor fik af personalet, begynder man at græde.

blomstergaarden_kirsten_andersen.jpg
Læs også
Fagforening vil melde familie til krænket dement kvinde til politiet
blomstergaarden_kirsten_andersen.jpg
Læs også
Fagforening vil melde familie til krænket dement kvinde til politiet

Kirsten Andersen håber nu, at politiets afgørelse i sagen kan bruges som løftestang til med skjulte optagelser at sætte fokus på problemer andre steder.

Lavede optagelser i afmagt

Det var i afmagt over, at Kirsten Andersen følte, hun talte for døve øre hos både plejehjemsledelsen og hos Sorø Kommune. Optageudstyret blev sat op, da Kirsten Andersen fik mistanke om, at hendes mor, Inger Lise Andersen, ikke fik den fornødne omsorg og pleje. Siden delte hun optagelserne med TV2 ØST.

quote Skal du snart ha’ et klap i røven?

Lydoptagelse på Blomstergården

På optagelserne hørte man blandt andet personalet sige:

 - Nu vil jeg fandme ikke håbe, hun har skidt!

- Skal du snart ha’ et klap i røven?

- Skal jeg også sætte kløerne i dig?

Blomstergården
Læs også
Flere pårørende til kritiseret plejecenter: Beboerne kommer aldrig ud
Blomstergården
Læs også
Flere pårørende til kritiseret plejecenter: Beboerne kommer aldrig ud

Citaterne faldt, da den 84-årige demente Inger Lise Andersen skulle have skiftet ble af personalet på plejecenteret Blomstergården.

SE DET OPRINDELIGE INDSLAG: Dårlig omgangstone, nedladende kommentarer og en forrået medarbejderkultur. Det var noget af den kritik, en familie stod frem med af plejecenteret Blomstergården i Sorø Kommune.

 

Handlede i sin mors interesse

Ulrik Birk Gotfredsen, anklagerfuldmægtig ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, forklarer til TV2 ØST, at man i den konkrete sag ikke har vurderet, at der er gjort noget strafbart.

- Vi har vurderet særligt efter straffelovens regler og persondatalovgivningen, forklarer han, men vil derudover ikke kommentere nærmere på afgørelsen i den konkrete sag.

Generelt om præmissen for at kunne straffes for skjulte optagelser uddyber Ulrik Birk Gotfredsen:

- I straffelovens paragraf 263 skal man have foretaget en aflytning i en samtale, man ikke selv deltager i, for at kunne straffes. Men den bestemmelse ryger man ud af, hvis den, der optager, er trådt i en andens sted. Eksempelvis, hvis den, der optager, er værge for en svag person.

Plejecenteret Blomstergården ligger i Dianalund, Sorø Kommune.
Plejecenteret Blomstergården ligger i Dianalund, Sorø Kommune. Foto: Toke Grøndal

På den måde er den, der optager, til stede på optagelsen i kraft af, at værgemålet er med på optagelsen, forklarer den anklagerfuldmægtige.

I sin begrundelse for sagen, som TV2 ØST har fået aktindsigt i, lægger politiet til grund, at Kirsten Andersen havde en fuldmagt og dermed trådte i sin mors sted, hvilket gør, at optagelserne falder udenfor straffelovens bestemmelser.

Blomstergården
Læs også
Efter møde med borgmester om Blomstergården: Familien Andersen stopper ikke her
Blomstergården
Læs også
Efter møde med borgmester om Blomstergården: Familien Andersen stopper ikke her

Derudover har politiet også lagt til grund, at Kirsten Andersen har handlet i sin mors interesse, da optagelserne handlede om varetagelsen af moderens tarv på plejehjemmet.

I orden at dele optagelser

I den konkrete sag optog Kirsten Andersen netop på vegne af sin mor, Inger Lise Andersen, for hvem hun var værge. Kirsten Andersen mistænkte personalet for ikke at give hendes mor den fornødne pleje. 

Overdragelsen af optagelserne til TV2 ØST er ifølge Ulrik Birk Gotfredsen et væsentligt argument for, at den konkrete sag ikke er blevet rejst.

quote Generelt skal man afstå sig fra at optage samtaler, man ikke er en del af

Ulrik Birk Gotfredsen, anklagerfuldmægtig, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

- Generelt må man som offentligt ansat tåle, at ens arbejde undergives en mere kritisk undersøgelse og dokumenteres mere kritisk end mange andre, siger han og tilføjer:

- Når man har videregivet den til jer (TV2 ØST, red.), har vi vurderet den efter den såkaldte værdispringsregel, hvor man vurderer den krænkelse, man har påført dem, der er med på lydoptagelsen, og dernæst videregivet optagelsen over for det retsgode, man forsøger at varetage. Man forsøger her at dokumentere forholdene på et plejehjem. Det er i den konkrete sag faldet ud til, at videregivelsen er berettiget, fordi man forsøger at varetage et retsgode i almen interesse.

Ulrik Birk Gotfredsen afviser dog, at afgørelsen i den konkrete sag er en blåstempling af skjulte optagelser.

- Generelt skal man afstå sig fra at optage samtaler, man ikke er en del af. Som altovervejende hovedregel vil det være ulovligt og strafbart.

Kirsten Andersens mor døde i august 2017, få måneder efter TV2 ØST havde fortalt om sagen på Blomstergården.

TV2 ØST har ad flere omgang henvendt sig til FOA for en kommentar, men de er endnu ikke vendt tilbage.


Nyhedsoverblik