Politiet advarer mod mistænkelige indsamlere

Efter flere anmeldelser advarer Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi nu om mistænkelige indsamlere på Sydsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere borgere har i de seneste dage meldt til politiet, at mistænkelige indsamlere har henvendt sig til dem med formålet om at samle ind til døve, stumme, syge og handicappede børn.

Derfor advarer Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi nu borgere om, at der kan være falske indsamlere på spil. Det skriver de i deres døgnrapport.

En af anmeldelserne går på, at en kvinde mandag mødte et par ved SuperBrugsen i Dianalund, som samlede ind til handicappede børn. Parret, en mand og en kvinde, kørte i en udenlandsk indregistreret VW Passat.

- Det er muligt, de samler ind, men formålet er formentlig ikke så ædelt, som de foregiver, og politiet opfordrer derfor til ekstra opmærksomhed, hvis man møder den type indsamlere, skriver politiet i døgnrapporten.

Politiet deler desuden et trick, man kan bruge, hvis man som borger bliver konfronteret af en mistænkelig indsamler. Alle lovlige indsamlinger skal nemlig være anmeldt til Indsamlingsnævnet, og man kan derfor anmode om at se anerkendelsen fra Indsamlingsnævnet, som skal være medbragt, hvis man er i tvivl om indsamlingens ægthed.

Lignende indsamlere på spil i Nordvestsjælland

I sidste uge var også Midt- og Vestsjællands Politi ude og advare om lignende indsamlere. Her modtog politiet flere anmeldelser om et par, der samlede ind på samme måde som parret i Dianalund, men det er uvist, om der er tale om de samme indsamlere.

I Fårevejle var Nina Oxdam lige ved at ryge i fælden, da en udenlandsk mand henvendte sig til hende på en parkeringsplads ved Rema 1000.

Manden havde vist nogle papirer, hvor der stod, at de samlede ind til unge med fysiske og psykiske handicap, og dén sag ville Nina Oxdam gerne støtte. Hun havde dog ingen kontanter på sig, og manden havde ikke MobilePay. Det fik Nina Oxdam til at ane uråd, så hun kontaktede politiet.

Nina Oxdam er blot en af flere personer i Nordvestsjælland, der har oplevet at blive kontaktet på parkeringspladser ved dagligvarebutikker af en mand og en kvinde midt i 30’erne.

- De går rundt med nogle hjemmelavede sedler om indsamling til handicappede børn i udlandet. Nogle gange har manden ikke sagt noget, men bare mumlet, og set fra politiets side kunne det tyde på, at han vil sløre, at han er udlænding, har kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi Martin Bjerregaard tidligere sagt til TV2 ØST.

Vær opmærksom på indsamlere

Politiet opfordrer folk til at være opmærksomme på indsamlingerne, da pengene muligvis slet ikke havner hos handicappede børn, som det ellers bliver fortalt.

Blandt andet hæfter politiet sig ved, at mange lovlige indsamlinger i dag har MobilePay eller lignende elektronisk overførsel som en naturlig mulighed.

- I dag ved vi jo, at donationer til lovlige indsamlinger kan foregå på MobilePay. Så når det ikke kan lade sig gøre, er der ekstra grund til at være opmærksom, siger Martin Bjerregaard.