Per og Jimmy fandt 1000 år gammel sølvskat

En dag med en metaldetektor sidste år blev pludselig magisk for Per Carlsen og Jimmy Christensen, der fandt en stor sølvskat på en mark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En stor sølvskat, der blev gravet ned i jorden for næsten 1.000 år siden ved Vedbygård nær Ruds Vedby på Midtsjælland.

Det var det overraskende og helt uventede fund for to detektorførere, der sidste efterår undersøgte en mark med deres metaldetektorer.

Læs også
Per fandt 400 år gammel sølvskat - troede, det var en øldåse
Læs også
Per fandt 400 år gammel sølvskat - troede, det var en øldåse

- Det var altså helt sindssygt. Min krop reagerede simpelthen på spændingen, og jeg tror aldrig, at jeg har svedt så meget før. Uanset hvor vi kikkede hen, så var der mønter. Da vi fik besøg fra museet, så var der så mange mønter, at de sad fast i mudderet på gummistøvlerne. Det var helt vildt, siger Jimmy Christensen, der har gået med metaldetektor i et par år.

Per Carlsen (t.v.)og Jimmy Christensen (t.h.) med en metaldetektor. Der var med sådan et instrument, at de fandt sølvskatten ved Ruds Vedby.
Per Carlsen (t.v.)og Jimmy Christensen (t.h.) med en metaldetektor. Der var med sådan et instrument, at de fandt sølvskatten ved Ruds Vedby. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

Alt i alt dukkede mere end 600 mønter op af jorden på marken, ligesom det lykkedes at finde rester af den urne, som mønterne lå i, da de blev gravet ned. Derudover blev der blandt andet fundet de særlige tøjspænder kaldet fibler og forskellige indgraveringsredskaber i området.

Nogle fra vikingetiden

Mønterne er gravet ned omkring 1100-tallet, og de stammer fra den periode, hvor vikingetiden blev til middelalder. Fundet indeholder både danske, engelske og tyske mønter. De fleste bærer præg af, at de ikke har været brugt meget, men er blevet opbevaret som en skat. Mange af mønterne er slået af Svend Estridsen og Knud den store - to af Danmarks meget markante konger i perioden.

Læs også
Detektorfører finder 1.500 år gammel guldskat på Lolland
Læs også
Detektorfører finder 1.500 år gammel guldskat på Lolland

Og det er et sjældent, men ikke enestående fund, siger Kirsten Christensen, der er museumsinspektør på Museum Vestsjælland, og som arbejder med detektorfund.

Sølvskatten fra Ruds Vedby set ovenfra
Sølvskatten fra Ruds Vedby set ovenfra Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

- Vi kender mindst 30 sølvfund fra Svend Estridens periode i Danmark - men kun et andet fund fra Vestsjælland. Og det er et flot fund, fordi mønterne er i så fin stand, siger hun.

Troede at det var fra rollespil

Søndag blev en udstilling med skatten indviet på Sorø Museum. Og det er der en god grund til, siger Kirsten Christensen.

- Det er så flot et fund, at det skal vises frem - og finderne skal have deres klap på skulderen, siger hun.

Tilbage i 2020 var første tanke hos detektorfører Per Carlsen, at der var tale om alt andet end en fortidig skat.

Kirsten Christensen fra Museum Vestsjælland er glad over at kunne åbne udstillingen søndag.
Kirsten Christensen fra Museum Vestsjælland er glad over at kunne åbne udstillingen søndag. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

- Min første kommentar til min makker var, om han ikke troede, at det var mønter, der var brugt til rollespil. Men han bad mig om at stoppe. Og det var jo godt, at vi tog fundet seriøst, siger han.

For makkeren Jimmy Christensen betyder den historiske sammenhæng også meget.

- Det er utrolig spændende. Måske har skatten relation til Tissø, siger han, og refererer til den store formodede kongsgård og handelsplads ved Tissø, hvor et af de eneste spor efter hedenske templer i Danmark også er fundet.

Læs også
Sølvskat kan have tilhørt lokal viking
Læs også
Sølvskat kan have tilhørt lokal viking

Ikke vurderet endnu

Skatten er endnu ikke blevet vurderet af eksperterne på Nationalmuseet - men der er ingen tvivl om, at der er tale om danefæ.

- Det er detaljerne fordi det er sølv - men det er endnu ikke blevet vurderet. Vi har dog valgt at udstille det allerede nu, fordi vi synes, at det er så flot et fund, og når vi sender det ind til Nationalmuseet, så ved vi ikke, hvad der sker med det derefter. Så er det jo deres, siger Kirsten Christensen.

Før fundet ender på Nationalmuseet, så vil det dog blive udstillet i tre måneder i Sorø.