Mindreårige bliver fotograferet af kommunes vagt: - Hvorfor skal han tage billeder af os?

Unge i Sorø har de seneste uger oplevet at blive tvunget til at lade sig fotografere af kommunens vagter. Det skaber utryghed blandt unge og forældre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi fik ikke forklaret, hvorfor det er, at han skal tage billeder af os. Og hvad skal de bruges til overhovedet?

Sådan lyder det fra 14-årige Asger Bror fra Sorø. For en lang række børn og unge i Sorø, som TV2 ØST har talt med, har de seneste uger oplevet at blive tvunget til at lade sig fotografere af Sorø Kommunes vagter. Det har skabt utryghed blandt både de unge og forældre.

quote Det er det første, der bliver sagt til dem, <em>jeg skal lige have et billede af dig</em>

Mia Sejstrup, forælder, Sorø

På grund af coronalockdown og sommervarmen har unge søgt ud på blandt andet skaterbanen og skolernes matrikler.

- Vi har ikke rigtig andre steder, siger 15-årige Asbjørn Aalbæk Jensen fra Sorø.

På byens skaterbane sad Liva Winslow sammen med nogle andre unge, da en fremmed mand i en vagttrøje pludselig dukkede op.

- Så beslutter en af os at gå hen til ham og spørge, hvad der er galt, fordi han kommer ikke hen og siger noget til os. Og så siger han bare, at I må ikke være her, men jeg skal lige have et billede af jer, forklarer 14-årige Liva Winslow.

VIDEO: Liva Winslow er langt fra den eneste med dén oplevelse – hør andre unge fra Sorø fortælle om vagten, der tager billeder:

 

Skal sikre kommunen mod hærværk

Sorø Kommune bekræfter overfor TV2 ØST, at det er SSP, der har bedt vagten om at tage billederne. Ifølge kommunen var der sat skilte op med Adgang forbudt, hvor der også stod, at der kunne være videoovervågning.

Men som 14-årige Asger Bror spørger: Hvad skal billederne bruges til?

- Jeg tror i virkeligheden, du kan sige, at det er at have en så præcis observation af, hvad der er sket og hvem der var til stede og hvad der kendetegner det, vagten har set, forklarer kommunaldirektør i Sorø Kommune Søren S. Kjær.

Han forklarer, at det handler om at sikre sig mod hærværk og skabe tryghed.

Men ifølge Liva Winslow var der ikke begået skyggen af hærværk, da vagten tog billeder af hende og hendes venner.

- Vi stod og dansede til noget musik, og det var faktisk det, vi lavede. Og så var der nogle, der drak et par øl. Der var ikke blevet smidt affald nogen steder, der var ikke ødelagt noget. Vi stod faktisk bare og dansede, forklarer hun.

Jeg skal lige have et billede af dig

Kommunaldirektør Søren S. Kjær mener, at de unge kunne have frabedt sig at blive fotograferet.

- Hvis de unge havde sagt, jeg ønsker ikke at blive fotograferet og havde forladt stedet, så havde den ikke været længere, lyder det fra Søren S. Kjær.

Der er bare et men:

- De bliver jo ikke spurgt, om han må tage et billede. Det er det første, der bliver sagt til dem, jeg skal lige have et billede af dig, siger Mia Sejstrup, der er forælder til en af de unge, som er blevet fotograferet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mia Sejstrups datter blev fotograferet af vagten.
Mia Sejstrups datter blev fotograferet af vagten. Foto: TV2 ØST

- Den del med at blive fotograferet og ikke være vidne om, hvem det er, hvor de kommer fra og hvem det er sendt af, synes jeg, lød lidt mærkelig, siger hun og fortsætter:

- Jeg bliver personligt lidt usikker på, om det overhovedet var kommunens folk eller om det var en privatperson.

På kanten af lovgivningen

Kommunaldirektør Søren S. Kjær forklarer, at kommunen maksimalt gemmer billederne af børn og unge i 30 dage, før de bliver slettet. Det er samtidig ud fra Lov om tv-overvågning, at kommunen har en vagt til at tage billeder af de unge, forklarer direktøren. Men det valg undrer en ekspert.

- Tv-overvågningsloven er primært målrettet fikseret tv, der sidder på ydersiden af bygningen og indersiden – og ikke det at gå og tage billeder med håndholdte kameraer. I udgangspunktet er de slet ikke omfattet, siger Daniel Hartfield, der er advokatfuldmægtig og underviser i GDPR i Nordialaw.

- Det skal vi have kigget på. Hvis ikke det er det, så må vi naturligvis få præciseret, at det ikke skal indgå i overvågningen, lyder det fra kommunaldirektøren.

quote Det mærkelige er bare det der billede

Liva Winslow, 14 år, Sorø

Hvis kommunen ønsker at tage portrætbilleder af de unge, vil det som minimum kræve, at vagten giver dem en lang række af informationer på forhånd, forklarer Daniel Hartfield.

- Det er supervigtigt, at han for det første fortæller, hvor han er fra, men selvfølgelig også hvad formålet med behandlingen af oplysningerne er, og så at børnene naturligvis har mulighed for at indklage det til datatilsynet, siger han.

Det har kommunen dog ikke bedt vagterne gøre.

- Vi har ikke detaljeret taget stilling til, hvilken fremgangsmåde, vagten skal betjene sig af, siger kommunaldirektøren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kommunaldirektør Søren S. Kjær.
Kommunaldirektør Søren S. Kjær. Foto: TV2 ØST

Ifølge Liva Winslow handler utrygheden om, at der bliver taget et billede af dem.

- Det er fair, at han siger, vi skal gå, fordi vi ikke må være her og de er bange for hærværk og sådan noget. Men det mærkelige er bare det dér billede.

Er det proportionelt at tvinge de her unge piger til at få taget et billede, når de bare sidder på en bænk? Det er klart, at de ikke må være der, fordi I har hængt et skilt op, men kunne man ikke bare bede dem om at gå?

- Jeg var der ikke, jeg kender ikke forhistorien, men af det du oplyser, er svaret: Jo, siger kommunaldirektøren.

TV2 ØST har været i kontakt med Sorø Kommunes borgmester Gert Jørgensen. Han ønskede ikke at kommentere på historien, da han er på ferie.