Mere end halvdelen af sager om børn med handicap afgøres forkert

Familien Højte har fået medhold af Ankestyrelsen i, at Sorø Kommune skal give dem tilskud til deres handicapbil. Men deres sag er ikke enestående.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Anja Højte er lykkelig over Ankestyrelsen afgørelse:

- Jeg er super lettet og glad. Det her er en kæmpe sejr. Det er dét, vi hele tiden har ment, Valter er berettiget til, siger hun til TV2 ØST.

Hendes fireårige dreng lider af et syndrom, der gør ham svært handicappet. Han får ofte epileptiske anfald, og han er derfor meget følsom overfor varme og lys.

quote Det handler om liv og død for ham

Anja Højte, mor til Valter

Derfor søgte familien om at få aircondition og solfilter i den handicapbil, Sorø Kommune havde bevilliget dem. Der er tale om ekstraudstyr til den handicappede dreng for 15000 kroner, men dét gav kommunen afslag på.

- Det er ikke en luksusgode for Valter. Det handler om liv og død for ham. Han kan ikke temperaturregulere, og så risikerer han at få høj feber. Det får hans epilepsi til at gå amok, og lægerne har vurderet, at han kan dø af det, siger Anja Højte.

Nu har familien fået medhold af Ankestyrelsen, og Sorø Kommune skal derfor betale for ekstraudstyret. Eksemplet er dog ikke enestående. Advokatrådet har netop udgivet en rapport baseret på tal fra Ankestyrelsen. 58 procent af klagesagerne i vores område bliver ændret eller sendt retur til kommunerne, så de kan behandle sagen på ny.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Lonni Haugaard - TV2 ØST.

 

Kommunerne kan vinde ved at udsætte sager

Aircondition ville koste op mod 40.000 kroner at få installeret efterfølgende, så derfor valgte familien at få det installeret for 15.000 kroner, da de fik bilen. Penge de selv har måtte skrabe sammen.

- Vi har været nødt til at spørge familien i forhold til at kunne låne de her penge, for bilen var simpelthen ikke noget værd for os uden det her udstyr, forklarer Anja Højte til TV2 ØST.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Anja Højte, mor til firårige Valter.
Anja Højte, mor til firårige Valter. Foto: Line Strand - TV2 ØST

I Dansk Handicap Forbund er man ikke overrasket over, at mere end hver anden børnehandicapsag, som bliver anket, fejlvurderes i kommunerne.

- Det kommer desværre ikke bag på mig. Det er et bekymrende stort tal, når man tænker på, at det her handler om mennesker, siger landsformand Susanne Olsen.

quote Det her gør vi simpelthen ikke godt nok

Charlotte Broman Mølbæk (SF), kommunal- og handicapordfører

I rapporten har Ankestyrelsen fundet fejl i hele 71 procent af de handicapbørnesager, der handler om genoptræning. Som det er i dag ville et barn med et handicap ikke kunne få tilskud med tilbagevirkende kraft til sådanne behandlinger, og derfor mener landsformanden, at der er penge at hente for kommunerne ved ikke at give tilskuddet med det samme.

- I dén tid der går, hvor hjælpen ikke bliver givet, koster det ikke kommunen noget. Derfor kan kommunerne vinde noget ved, at en sag udsættes, siger hun til TV2 ØST.

Minister kaldt i samråd

Kommunal- og handicapordfører Charlotte Broman Mølbæk (SF) har kaldt social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i samråd.

- Det her gør vi simpelthen ikke godt nok, og derfor er der behov for, at vi handler nu. Jeg mener, at med en rød regering og et rødt flertal, så bør vi kunne levere på det her. Der skal ikke være 98 forskellige måder at fortolke lovgivningen på, siger hun til TV2 ØST.

Valter
Læs også
Treårige Valter nægtet ekstraudstyr trods livsfarlige konsekvenser
Valter
Læs også
Treårige Valter nægtet ekstraudstyr trods livsfarlige konsekvenser

Spørger man Anja Højte, kan man dog ikke nøjes med kun at placere skylden hos kommunerne:

- Samarbejdet startede mega godt ud, men det er tydeligt at mærke, at de skal spare. Særligt på det her område.

Sorø Kommune har ikke haft mulighed for at medvirke på grund af sommerferie. 


Nyhedsoverblik