Mor er alvorligt syg af kræft: - Jeg prøver at komme igennem sorgen på min egen måde

Malte og Rebekka Bach Jensens mor har leukæmi. Den ene af de to søskende behandler sorgen gennem musik, mens den anden finder roen i sorgterapi.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Jeg tænker tit på dig // Jeg græder i min seng midt om natten // Kæmp for mig, mor // Kæmp, som din mor gjorde.

Ordene glider ud af Malte Bach Jensens mund til tonerne fra hans bedste vens og producers akustiske guitar. Der er en mur af følelser bag musikken. En tsunami af sorg.

quote Jeg har prøvet at tænke på, hvad jeg selv føler, og jeg har prøvet at komme igennem det på min måde

Malte Bach Jensen, søn til kræftsyg, Sorø

I marts blev den 17-årige drengs liv vendt på hovedet, da hans mor fik konstateret leukæmi, og både han og hans storesøster, Rebekka Bach Jensen, skulle finde ud af at leve med den altoverskyggende sorg over morens alvorlige diagnose.

- Min første reaktion var tanken, om jeg nu skulle til at miste min mor som 20-årig. Hvad nu, hvis mine børn ikke kommer til at have en mormor, og hvad skal jeg gøre, når jeg får brug for hende i fremtiden. Alle tingene kører bare rundt i hovedet, fortæller Rebekka Bach Jensen.

- Ja, og så tænker man på alle de ting, man gerne ville have gjort sammen, inden hun blev syg, og man håber, man kan nå at rette op på det, supplerer Malte Bach Jensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Malte og Rebekkas mor fik konstateret leukæmi i marts i år.
Malte og Rebekkas mor fik konstateret leukæmi i marts i år. Foto: Privatfoto

Svært at sætte ord på følelserne

Selvom søskendeparrets udgangspunkt for sorgen er det samme, har de hver især fundet deres egen måde at behandle de store følelser på. Malte Bach Jensen, der i 2019 skrev en anden sang, som blev udvalgt som Ugens Kanon hos DRs KarriereKanonen, fandt trøst i netop musikken.

Han skrev sangen Kæmp for mig til sin mor, som også er blevet anbefalet af KarriereKanonen.

- Jeg sad i et sommerhus med min producer og bedste ven Max, og det var lige efter, det hele var sket. Det var i april. Og så lavede vi en sang, hvor jeg fik alle de ting ud, som jeg følte, og de ting, jeg gerne ville sige til min mor, siger Malte Bach Jensen.

splitcancer.jpg
Læs også
Uundværlige støtter til kræftramte får stor anerkendelse
splitcancer.jpg
Læs også
Uundværlige støtter til kræftramte får stor anerkendelse

- Der er mange forskellige måder at bearbejde sorg på, og nogen siger, jeg skal gøre det ene, og nogen siger, jeg skal gøre det andet. Men jeg har prøvet at tænke på, hvad jeg selv føler, og jeg har prøvet at komme igennem det på min måde. Der er ikke nogen rigtig måde at gøre det det på, det handler om at finde sin egen måde.

VIDEO: Her kan du høre Malte Bach Jensens sang i sin fulde længde:

 

Og storesøster Rebekka Bach Jensen har fundet en anden vej, der hjælper hende.

- Jeg kan godt lide at snakke om mine følelser, men jeg har også godt kunnet mærke på folk, at nogle gange har de haft svært ved at forholde sig til det, siger hun.

quote Man kan ikke altid se udadtil, hvor påvirkede de er af forældrenes sygdom. De bliver lidt usynlige

Tina Rathje, psykolog, Børn, Unge & Sorg

Derfor fandt Rebekka Bach Jensens hjælp til at bearbejde sorgen gennem en støttegruppe hos Børn, Unge & Sorg under Det Nationale Sorgcenter. Her tilbyder de nemlig gratis hjælp, hvis man er pårørende til en, der er alvorligt syg.

- Jeg har savnet lidt, at folk spørger ind til, hvordan jeg har det. Ni ud af ti gange spørger folk til, hvordan min mor har det, og så glemmer de lidt mig. Nogle gange glemmer folk, at pårørende også er i deres eget sygdomsforløb på en måde, siger hun.

Kan gå med overset sorg

Det er også et billede, som Tina Rathje, der er psykolog hos Børn, Unge & Sorg, kan genkende. Hun fortæller, at unge med alvorligt syge forældre er en overset gruppe.

- De går ofte alene og tumler med svære og tunge tanker, og på den måde er de lidt oversete. De frygter at miste deres forælder, og derfor flytter der en alvor ind i deres liv, som gør det hele usikkert. Uvisheden påvirker dem, siger hun.

- Og man kan ikke altid se udadtil, hvor påvirkede de er af forældrenes sygdom. Så de bliver lidt usynlige.

Tre gode råd, hvis din ven eller veninde er pårørende til en alvorligt syg:

1: Vær ikke bange for at stille spørgsmål

Hvis du er ven eller veninde til en, der har en forælder med alvorlig sygdom, så er det en rigtig god idé at spørge ind til det. Man kan sige ”hey, er det okay, jeg lige spørger?”, så man viser, at man er der, og at man ikke er bange for at snakke om det. Det er lidt afhængigt af, hvornår det er, for det kan godt være, at man ikke har lyst til at tale om, at ens mor har kræft, når man er til fest, men det betyder meget at spørge ind og vise, at man ikke er bange for at stille spørgsmål. Det er ret vigtigt.

Man skal huske på, at den unge med dem syge forælder jo er ked af det i forvejen, så vennen eller veninden gør jo ikke den unge mere ked af det. Tværtimod kan det være en befrielse at tale om det, der er svært, så man ikke føler sig så alene og anderledes.

 

Mange unge fortæller, at de har nemmere ved at sige fra end ved at sige til. De kan godt finde ud af at sige ”Det er fint, at du spørger, men kan vi snakke om det på et andet tidspunkt?”. Men det er enormt svært selv at bede om hjælp.

 

2: Hjælp dem til at finde information

Hvis man er fagperson eller lærer eller pædagog omkring den unge, så gælder det samme. Man skal ikke være bange for at spørge ind til, hvordan de har det, men de kan også hjælpe den unge med at få en god balance i på den ene side deres ungdomsliv og på den anden side at ville være der for den syge forælder. Det handler om at få dem til at tænke, at deres tanker og følelser er helt normale, og så er det en god idé at hjælpe den unge til at få tilstrækkelig information om sygdommen. Mange unge tør måske ikke spørge forælderen, hvordan det går, eller hvordan prognosen er, fordi de ikke vil gøre forælderen bekymret eller tage håbet fra dem. Derfor er der en god idé at hjælpe de unge med at få den information, som de mangler.

 

3: Hjælp dem til at få en pause fra sygdommen

Det er også en god idé at hjælpe den unge med at få et frirum og pauser fra sygdommen. Mange unge har lidt svært ved at give sig selv være ung i den her situation, fordi mange af dem føler sig ansvarlige over for forælderen, og derfor er de meget hjemme. Hvis de går ud med vennerne og fester eller går i biografen, så vil de ofte have dårlig samvittighed. Hvis de bliver hjemme, så kan de meget nemt føle sig alene og udenfor, fordi de kan se, at vennerne fester på sociale medier. Man kan ikke nødvendigvis løse problemet, for man kan jo ikke trylle sygdommen væk, men man kan vise, at man tør være der.

 

Ubalancen, der ofte kommer, er rigtig svær. De unge prioriterer ofte at være sammen med forælderen, men ofte på bekostning af deres eget ungdomsliv. Derfor er det godt at få at vide, at det er helt okay, at du også er ung, og at du også er ude og er glad nogle gange. Det er rigtig vigtigt i forhold til at give dem den her balance, så de ikke bare sætter deres eget ungdomsliv på pause.

 

 

Kilde: Tina Rathje, psykolog, Børn, Unge & Sorg, Det Nationale Sorgcenter

Derfor er det vigtigt, at de unge pårørende får hjælp til at finde deres egen måde at bearbejde sorgen på.

- Det er utroligt vigtigt, at de her unge pårørende får hjælp og støtte til at åbne op og får talt med forældre og jævnaldrende om det, der foregår inde i dem. Det kan nemlig være mindst lige så svært at være pårørende til en alvorligt syg forælder, som det kan være at have mistet en forælder. Fordi uvisheden gør, at man ikke ved, om behandlingen virker, og om mor for eksempel kommer til at være her til jul, eller om far er her, når jeg bliver student, siger Tina Rathje.

Find din egen vej

For Rebekka og Malte Bach Jensen har det vigtigste været at finde deres egen vej – om det var gennem musik eller terapi.

- Snak med nogen om det, hvis det er det, der er rigtigt for dig, siger Rebekka Bach Jensen.

- Jeg får håb, når jeg hører sangen, og jeg tror på, at når hun hører den her sang, så kæmper hun lidt hårdere for at blive rask, siger Malte Bach Jensen.

- Jeg er rigtig glad for, at jeg har lavet den her sang og har givet hende den. Det har betydet meget for mig.

Søskendeparrets mor fik knoglemarvstransplantation i september, så det går langsomt fremad. Søskendeparret bor med deres familie i Sorø.


Nyhedsoverblik