Kirkerestaurering nærmer sig afslutningen: - Det sker nok kun én gang i livet

De seneste tre år har Sorø Klosterkirke gennemgået en stor restaurering, som nu nærmer sig sin afslutning. Det er både dejligt og sørgmodigt, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Støv, støj og stilladser har de seneste tre år fyldt Sorø Klosterkirke. Men snart er det slut. De sidste skruer er stort set sat i, de sidste penselstrøg er så godt som taget, og om kort tid slår kirken dørene op for et nyt og restaureret look.

- Det er dejligt at være færdig med en stor og kompliceret opgave, men det er jo også en smule sørgmodigt, for det har været en sjov proces, som har fyldt rigtig meget og været utrolig spændende, siger Jens Kristian Poulsen, der er direktør for stiftelsen Sorø Akademi.

Sorø Slotskirke er ikke blevet kalket indeni siden 1870'erne.
Sorø Slotskirke er ikke blevet kalket indeni siden 1870'erne. Foto: Jacob Topsøe

Tag, kalkmalerier og altertavle

Sorø Klosterkirke er 850 år gammel, og der var derfor flere ting, som de 70 millioner kroner til projektet kunne bruges på. 

Blandt andet er dele af taget blevet udskiftet, kalkmalerierne er blevet genopfrisket, der er lavet nye døre, og så blev der også penge til at istandsætte altertavlen fra 1656.

Læs også
Præst ser ødelagt kirke for første gang: - Den er knækket som en tændstik
Læs også
Præst ser ødelagt kirke for første gang: - Den er knækket som en tændstik

Frans Brøgger er bygningssnedker hos Hej Tømreren ApS i Dianalund, og trods sine næsten 30 år i firmaet har det været med en god portion spænding, at han gik til opgaven. 

- Det her er jo næsten som at være til svendeprøve igen. Det er jo ikke sikkert, jeg kommer til at lave sådan et projekt igen i min tid, fortæller han.

Dørene blev tidsrøvere

Frans Brøgger har været med til at lave fire egetræsdøre til kirken. De skulle bare have været et sidste lille punktum, men de viste sig at blive en tidsrøver.

- Vi havde ikke forestillet os, at dørene skulle tage så lang tid, men det har været et stykke produktudvikling at udvikle egetræsdørene sammen med bronzebeslåningen, siger Jens Kristian Poulsen.

Sorø Klosterkirke:

  • Sorø Klosterkirke blev opført omkring 1161

  • Den har klare referencer til norditalienske og franske murstensbyggerier og er blandt de første bygninger i Norden i rødt tegl. Sammen med det resterende kulturmiljø i Akademihaven i Sorø er det en stor turistattraktion.

  • Kirken er en af de få tilbageværende, privatejede kirker i Danmark. Den er ejet af Stiftelsen Sorø Akademi.

  • Kirkens indre har ikke været kalket siden 1870-erne.

  • I alt koster restaureringen 70 millioner kroner.
     
  • Pengene er modtaget fra A.P. Møller Fonden (25 millioner kroner) og den lokalt funderede virksomhed Sorana a/s ejet af Lorenz Jørgensen (25 millioner kroner), Augustinus Fonden (7,5 millioner kroner) til restaurering af kalkmalerier og cirka 3 millioner kroner fra provstiets kasse foruden Stiftelsens egne midler.


Kilde: Stiftelsen Sorø Akademi

Og det lykkedes altså i efteråret at få dem både udformet og på plads. På trods af skævt lagte munkesten i middelalderåbningerne og et arbejde med at få den nye bronze til at se ud som den gamle.

- Hvis jeg var kommet med den, som den var, så havde den været helt blank, og det er der jo ikke nogen, der kan leve med. De vil jo gerne have noget, der tilsvarer nedløbsrøret for eksempel, så derfor har vi måttet snyde og fremtvinge en proces, så det nye ser ud ligesom det gamle, siger Anders Nielsen, der er maskinarbejder ved J.E. Pedersen i Køge.

Artiklen fortsætter under billedet.

Fire dage om ugen har konservator Katrine Eltang (th.) befundet sig i Sorø Slotskirke for at restaurere de gamle malerier.
Fire dage om ugen har konservator Katrine Eltang (th.) befundet sig i Sorø Slotskirke for at restaurere de gamle malerier. Foto: Jacob Topsøe

Dronning Margrethe indvier

Der skulle specialfremstillede bronzeskrå, søm og møtrikker til opgaven, og efter en patineringsproces i Svendborg blev bronzebeslagene til døren tilpas gamle at se på, så de kunne blive sat på. Også for maskinarbejderen har det været unikt at være med på restaureringsopgaven i Sorø.

- Det sker nok kun én gang i livet. Især i den her størrelsesorden, siger Anders Nielsen.

Nu venter den helt store fejring. Den 22. januar genindvier Dronning Margrethe klosterkirken. Først til februar bliver kirken åbnet i hverdagene, så interesserede kan få et kig indenfor og se resultatet af de tre års restaureringsarbejde.

De nye egetræsdøre med bronzebeslagene kom til at tage noget længere tid at lave end forventet.
De nye egetræsdøre med bronzebeslagene kom til at tage noget længere tid at lave end forventet. Foto: Jacob Topsøe

Nyhedsoverblik