Inger hjalp udsatte i eget hjem - havde en boende på sofaen i 35 år

Inger Lise Hansen havde hjemløse og stofmisbrugere boende i sin villa i Sorø. En ny dokumentarfilm om hendes liv har netop haft premiere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et stort hvidt hus, hvor malingen skaller af facaden, har i mere end 50 år dannet ramme om et helt specielt bofællesskab.

Her boede Inger Lise Hansen, kaldet Mor-Inger, sammen med både hjemløse og stofmisbrugere, som hun gav et sikkert sted at bo. 

Allerede tidligt i sit liv oplevede Mor-Ingers datter, Lisbeth Nielsen, hvor langt hendes mor ville gå for at hjælpe andre.

quote Hun har hevet folk ud af sølet og fået dem op på hesten igen,

Lisbeth Nielsen, datter

- Mine forældre blev skilt, da jeg var syv år gammel, fordi min mor gerne ville tage sig af to børn, der havde mistet deres mor i en trafikulykke, som hun havde i dagpleje, fortæller datteren.

- Men min far ville ikke have dem i døgnpleje, så min mor valgte at blive skilt, fortæller hun.

Det hvide hus på Lundsgårdvej i Sorø var i mere end 50 år rammen om nogle helt specielle liv.
Det hvide hus på Lundsgårdvej i Sorø var i mere end 50 år rammen om nogle helt specielle liv. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Tog folk med hjem fra værtshuset

Efter skilsmissen begyndte Inger Lise Hansen at arbejde på et lokalt værtshus, og hun tog gerne gæsterne med hjem, hvis de manglede et sted at overnatte.

Og flere blev længere end en enkelt nat.

- Der har boet 20 her samtidig, fortæller Lisbeth Nielsen.

Læs også
- De tog det vigtigste fra mig, siger tidligere anbragt på Sprogø
Læs også
- De tog det vigtigste fra mig, siger tidligere anbragt på Sprogø

- Der boede en ude på verandaen, og mor havde en boende i 35 år på sofaen i spisestuen.

Der boede også en i skuret i haven, og Inger Lise Hansen har også haft en familie med far og mor og to børn boende i kælderen.

Inger Lise Hansen blev 80 år gammel. Hun døde i sommeren 2022.

Men selvom Lisbeth Nielsen er meget stolt af sin mor, så var det ikke altid let at have en mor, der inviterede alle indenfor.

- Jeg var 15, da det sådan startede op. Der var det altså ikke så sjovt at have kærester med hjem eller folk, der ikke kendte min mor, fordi det var lidt flovt, men langsomt så lærte jeg at se, hvor positivt det var, det hun gjorde. Og hun har hevet folk ud af sølet og fået dem op på hesten igen, fortæller Lisbeth Nielsen.

Hun var som en mor for mig

Tina Johansen og Thomas Pedersen er to af dem, der nød rigtig godt af Mor-Ingers omsorg.

- Jeg kom ind til Inger for 10 år siden, og så var hun ligesom en mor for mig, fortæller Tina Johansen.

- Inger har bare hjulpet og støttet op om nogle ting, økonomi og så videre. Hun var i det hele taget et godt menneske at snakke med, fortæller Thomas Pedersen.

I klippet her fortæller Tina Johansen, hvad det har betydet for hende at kunne bo hos Inger.

Derfor har det også været hårdt for de tidligere beboere på Ingers alternative bosted, at deres faste holdepunkt i tilværelsen gik bort i sommer.

- Efter mor er gået bort, ringer de jo til mig alle sammen og siger: "Ej, vi savner hende", fortæller Lisbeth Nielsen, der glæder sig over alt det, hendes mor udrettede i sin levetid.

Læs også
Efter 13 års kamp får Karoline sin undskyldning: - Det betyder meget
Læs også
Efter 13 års kamp får Karoline sin undskyldning: - Det betyder meget

- Jeg elskede hende over alt på jorden, og jeg er så stolt af det, hun gjorde. Hun er hos mig, og det bliver hun ved med at være, siger hun.

Inger Lise Hansen nåede at holde sin 80-års fødselsdag sammen med beboerne.

En film om næstekærlighed

Mor-Inger nåede at fejre sin 80-års fødselsdag. Og så nåede filminstruktøren Jella Bethmann også at lave en dokumentarfilm om den næstekærlige kvinde fra Sorø.

- Jeg er blevet meget forelsket i hende og det fællesskab, der er også en meget varm og kærlig atmosfære i huset, fortæller Jella Bethmann.

Læs også
Hvad betyder det, når anbragte får en undskyldning?
Læs også
Hvad betyder det, når anbragte får en undskyldning?

Der var premiere på filmen Inger og det dårlige selskab ved filmfestivalen Copenhagen DOX. Og instruktøren fortæller, at filmen har et helt klart budskab.

- Den handler om næstekærlighed, at vi skal være gode ved hinanden, og at der er ingen, der kan klare sig selv alene her i verden. Vi har alle sammen brug for en hjælpende hånd en gang i mellem, fortæller Jella Bethmann.

Filminstruktør Jella Bethmann har fulgt Inger Lise Hansens liv i  gennem næsten to år.
Filminstruktør Jella Bethmann har fulgt Inger Lise Hansens liv i gennem næsten to år. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

En meget stolt datter

Inger Lise Hansens datter var med ved premieren. Og hun er meget stolt af, at hendes mors liv nu er blevet til en film.

- Jeg synes, det er vildt, at der er så mange mennesker, som jeg ikke kender, der har lyst til at se min mor, siger hun.

- Man bliver sgu rørt, det er en fantastisk film om den måde, min mor var på, fortæller datteren, der er vokset op med sin mors store hjerte og konsekvenserne af det.

Plakaterne med Mor-Inger sammen med beboerne.
Plakaterne med Mor-Inger sammen med beboerne. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Virkelighedens superhelt

I anledning af premieren på filmen om Inger Lise Hansen blev der arrangeret en bus, så de tidligere beboere kunne komme med ind til Copenhagen DOX.

Blandt dem var Martin Rasmussen, der også er med i filmen, og han er godt tilfreds med, hvordan filmplakaten er endt.

- Der er nogen, der mener, det ligner en superhelte-plakat, fortæller han.

Læs også
Eksperterne er enige - kvinderne fra Sprogø fortjener en undskyldning
Læs også
Eksperterne er enige - kvinderne fra Sprogø fortjener en undskyldning

- Superhelten i forgrunden, det er mor-Inger, og så alle os andre er skurkene rundt omkring, siger Martin Rasmussen med et smil.

Han er stolt af, at hans liv sammen med Inger Lise Hansen nu er blevet foreviget på film.

- Det har ændret mit liv fuldstændigt. Jeg har noget at stå op til hver morgen, jeg har noget at glæde mig til og gå og være glad for, og så kan folk måske se, at han er måske ikke så meget idiot, som de måske altid har gået og troet, siger Martin Rasmussen.

Martin Rasmussen var tydeligt berørt, da han havde set sit og Inger Lise Hansens liv foldet ud på det store lærred.
Martin Rasmussen var tydeligt berørt, da han havde set sit og Inger Lise Hansens liv foldet ud på det store lærred. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Det samme gælder for Lisbeth Nielsen. Hun er glad for, at Inger Lise Hansen med dokumentarfilmen nu får den anerkendelse, som Lisbeth Nielsen mener, hendes mor har fortjent. For hun ved godt, at der er mange, der har set skævt til hendes mor og de andre beboere i huset på Lundsgårdvej i Sorø.

- Da mor startede alt det her, der gik folk jo ikke forbi her på vej hjem fra stationen. Der gik de jo af en anden vej, fordi puh nej, der var narkomaner her, der er alkoholikere og alt muligt, og de er farlige, fortæller datteren.

Filminstruktør Jella Bethmann har i næsten to år fulgt livet i det hvide hus ved Sorø Station. Du kan se flere klip fra filmen i artiklen her, og hele dokumentaren kan opleves på TV 2 den 7. juni 2023, hvor den bliver vist som en miniserie i to afsnit. 


Nyhedsoverblik