Forældre har kæmpet i to år for at få loven ændret: - Det er virkelig et stort skridt i den rigtige retning

Forældrene til den forurettede pige fra Dianalund-sagen er lettede over, politikerne har lyttet på deres kritik af straffeloven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Særligt en sag ved domstolene fra det seneste år har pustet til debatten omkring, hvorvidt lovgivningen for voldtægt er tidssvarende. 

En dengang 32-årig lærer blev frifundet for voldtægt af en 13-årig pige fra Dianalund i Sorø Kommune, hvilket fik flere politikere foruden pigens forældre til at sige, at intet barn på den alder er i stand til at give et samtykke til sex.

quote Vi har arbejdet på – uden at overdrive – igennem de sidste to år, at det her det skulle blive ændret

Charlotte, mor til den forurettede

I dag kom regeringen så med et udspil bestående af ni punkter, der skal gøre noget ved problemet. Ifølge moderen til den forurettede pige fra Sorø, så imødekommer regeringens udspil langt hen ad vejen den kritik, som hun har været med til at rejse:

- Det er virkelig et stort skridt i den rigtige retning. Vi er meget, meget glade for, de her politiske initiativer, det er noget, vi har arbejdet på – uden at overdrive – igennem de sidste to år, at det her det skulle blive ændret, siger Charlotte, hvis efternavn hun af hensyn til sin datter ikke ønsker offentliggjort.

- De 12-14-årige børns retssikkerhed, det er den, der har manglet, påpeger hun.

Læs også
Lærer blev frifundet for voldtægt - nu kommer regeringen med nyt udspil
Læs også
Lærer blev frifundet for voldtægt - nu kommer regeringen med nyt udspil

Regeringen vil således gøre det gældende, at børn under 15 år ikke skal kunne samtykke til sex med en voksen person over 22 år, ligesom straffen for seksuelle overgreb mod børn skærpes med 50 procent.

Kritiserer aldersgrænse

Med de gældende regler er samleje med et barn under 12 altid voldtægt. Men det er kun tilfældet for børn mellem 12 og 15, hvis der ikke er samtykke fra begge parter, hvilket ifølge Charlotte afstedkom et barsk afhøringsforløb for datteren tilbage i 2019.

- Ved at hun var over 12 år, så skulle hun jo svare på mange forskellige spørgsmål, som var fuldstændig urimelige, fortæller Charlotte og tilføjer:

- Jeg tænker, det kunne have gjort stor forskel i hendes afhøringsforløb, at der slet ikke skulle stilles spørgsmålstegn ved, hvordan relation eller noget som helst havde været. Fordi et barn er altid uskyldigt i sådan en sammenhæng her.

Den 13-årige piges forældre, Charlotte og Thomas, gik sidste sommer ind i kampen for at få loven ændret efter sagen. De stod dengang frem, dog kun ved fornavne af hensyn til deres datter.

Hun anfægter dog det faktum, at den regel, som regeringen lægger op til at indføre, kun gælder, hvis gerningspersonen er over 22 år.

- Vi mener ikke, at man skal sætte en aldersgrænse på 22 år. Vi mener, at alle børn skal være beskyttet af den her lovgivning uanset gerningsmandens alder, siger hun og peger på, at en 20-årig også kan begå overgreb.

Justitsminister Nick Hækkerup (S), som i dag fremlagde regeringens udspil, siger dog om netop denne aldersgrænse til TV2 ØST, at det også handler om ikke at kriminalisere kærestepar med relativ stor aldersforskel.

- Vi har prøvet at sige – i virkelighedens verden, hvis en ung pige bliver kærester med en noget ældre fyr – det misforhold må ikke være for stort. Så har vi sagt, at i den sammenhæng er 22 år en rimelig grænse, fordi så er der et relativt stort aldersspænd.

Regeringens forslag fremlægges som et lovforslag, Folketinget skal drøfte til efteråret.


Nyhedsoverblik