Flere henter gratis overskudsmad: - Vi må spare, hvor vi kan

Stigende priser presser folks budgetter. Det mærker de hos organisationen Stop Spild Lokalt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Priserne er steget på mange fødevarer, gas, el og brændstof, og det er der mange, der kan mærke.

Køerne til at hente gratis overskudsmad hos organisationen Stop Spild Lokalt er kun blevet længere den seneste tid. Sådan var det også søndag i Korsør, da der blev delt gratis overskudsmad ud fra flere dagligvarebutikker.

- Hvis du har en ganske almindelig pension, som jeg har, så slår den slet ikke til, hvis du skal betale husleje, lys, vand og varme, siger Birthe Thomsen, der jævnligt gør brug af Stop Spild Lokalt.

Læs også
Priserne på fødevarer stiger - imens bliver køerne til gratis mad længere
Læs også
Priserne på fødevarer stiger - imens bliver køerne til gratis mad længere

Hun har registreret, at køerne den seneste tid er blevet længere. Det har Amanda Turhan også. For hende og hendes familie er det især energipriserne, der presser familien.

- Vi bor i et hus med naturgas, og priserne er steget enormt højt, så vi må spare, hvor vi kan, og det kan vi her, siger hun og fortsætter: 

- Det, vi egentlig havde ekstra mellem hænderne, går til regninger, så det her er for, at vi kan få lidt ekstra på madkontoen, siger Amanda Thurhan.

Amanda Turhan kan godt mærke, at priserne er steget på mange ting den seneste tid.
Amanda Turhan kan godt mærke, at priserne er steget på mange ting den seneste tid. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Stop af madspil gør en forskel

Stop Spild Lokalt har i alt 19 lokationer, hvor de deler gratis mad ud op til fire gange om ugen. Søndag stod 80 mennesker i kø i Korsør, men også i de andre afdelinger, melder de om mange mennesker.

- Vi har oplevet en stigning på i hvert fald 25 procent. Vi har oplevet, at flere har taget kontakt til os for at høre, om vi kan hjælpe dem mad, så de kan frigøre nogle penge i budgettet, eller det kan være, de ikke har penge i budgettet til. Mange folk har været nødt til at skære deres madbudgetter ned, siger Benjamin Erichsen, styregruppeformand i Stop Spild Lokalt. 

Læs også
Varmehjælp øges til 6.000 kroner
Læs også
Varmehjælp øges til 6.000 kroner

Stop Spild Lokalt fungerer ved at frivillige hente overskudsmad fra dagligvarebutikker, hvorefter det sorteres og fordeles ligeligt til folk ved hjælp af en nummersystem. Selvom de startede for at undgå at brugbart mad blev kasseret, så ser de det som en bonus, at de samtidig kan hjælpe nogen, der har brug for det.

- Det drejer sig om at begrænse madspild, men så er det en bonus, at dem, der kommer og henter det, også har brug for det. Vi dømmer ikke folk, og står ikke og vurderer folk, så er det op til folk selv, om de vil komme. Vi plejer at sige, mangler du mad, er du velkommen, siger Benjamin Erichsen. 

Søndag var 80 mennesker mødt op i køen hos Stop Spild Lokalt i Korsør for at hente overskudsmad.
Søndag var 80 mennesker mødt op i køen hos Stop Spild Lokalt i Korsør for at hente overskudsmad. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Dagligt deler organisationen 30 tons mad ud. Søndag blev det til halvanden tons i Korsør, og der er mad nok til alle.  

- Der er ikke nogen, der kommer herned, der kommer tomhændet herfra. Om der så står 300 mennesker i kø, siger Benjamin Erichsen.

Benjamin Erichsen, styregruppeformand, Stop Spild Lokalt
Benjamin Erichsen, styregruppeformand, Stop Spild Lokalt Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Nyhedsoverblik