Epilepsihospital fejrer 125 års jubilæum med kongeligt besøg

Det er 125 år siden, at epilepsihospitalet Filadelfia blev grundlagt. Mandag blev det officielt fejret, med besøg fra kongehuset.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danmarks eneste epilepsihospital, Filadelfia i Dianalund, fejrer i år 125 års jubilæum.

Mandag afholdt hospitalet den officielle fejring, og det var med kongeligt besøg. 

Prinsesse Marie er nemlig protektor for Epilepsiforeningen, og derfor var hun inviteret med til fejringen. Da hun ankom til hospitalet blev hun taget imod af hospitalets ledelse.

- Mit arbejde med epilepsi, har givet mig indsigt i, hvor vigtigt det er at drive forskningen fremad, så kvaliteten hele tiden forbedres. Den ambition møder jeg her på Filadelfia. Jeg står sammen med patienterne og gør, hvad jeg kan for at sætte fokus på epilepsi, sagde prinsessen i sin tale til de ansatte og patienterne på hospitalet.

quote Jeg har mødt nogle meget inspirerende unge mennesker, som fortalte mig deres historie

Prinsesse Marie

Under besøget fik Prinsesse Marie overrakt en børnebog om epilepsi. Derudover blev hendes kongelige højhed vist rundt på hospitalet, hvor hun mødte flere patienter. 

- Det var en stor glæde for mig, at være med til at fejre den flotte runde dag, 125 år, det er ret fantastisk. Det har været dejligt. Jeg har mødt nogle meget inspirerende unge mennesker, som fortalte mig deres historie. Det er fantastisk, hvad man kan gøre i dag for at gøre deres liv bedre, fortalte Prinsesse Marie efter besøget. 

Prinsesse Marie var rundt på hospitalet for at snakke med de ansatte og patienterne.
Prinsesse Marie var rundt på hospitalet for at snakke med de ansatte og patienterne. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST


Blev grundlagt på en mark

Filadelfia både udreder og behandler børn og voksne for den alvorlige og komplicerede hjernesygdom.

Til fejringen mandag var de cirka 100 samlet, som både var ansatte, patienter og gæster udefra.

- Jeg synes, vi har haft en rigtig god dag. Det har været en fejring på den gode måde. Vi har haft en masse samarbejdspartnere tilstede og gode indslag også fagligt til alle de gæster, der har været, siger Jens-Otto Skovgaard Jeppesen.

Hvert år er 6000 personer i kontakt med Filadelfia og 1350 patienter er indlagt hvert år. Filadelfia blev grundlagt i 1897 på en mark ved Tersløse af lægen Adolph Sell. 

Læs også
Epilepsihospital fejrer 125 års jubilæum: - Filadelfia har betydet alt
Læs også
Epilepsihospital fejrer 125 års jubilæum: - Filadelfia har betydet alt

For hospitalet betyder det meget, at epilepsiforeningen har en kongelig protektor.

- Jeg synes, det giver en svung på en eller anden måde. Vi har det politiske system, men så har vi også kongehuset, som gør et eller andet, siger Jens-Otto Skovgaard Jeppesen, der er administrerende direktør på epilepsihospitalet.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Visionen var at skabe et hjemligt sted for mennesker med epilepsi og for psykisk syge. Dengang hed stedet "Anstalten for Epileptiske, Tersløse". Senere skiftede stedet navn til Kolonien Philadelpfia, og i dag hedder epilepsihospitalet slet og ret Filadelfia.

Hospitalet har også specialiseret sig i behandling af patienter med erhvervet hjerneskade i Center for Neurorehabilitering.

I dag er der 800 medarbejdere og består foruden epilepsihospitalet også af en specialskole, døgninstitutioner og dagtilbud over hele landet.

Og i fremtiden forsøger Filadelfia at udbrede kendskabet til epilepsi til resten af Danmark. De har blandt andet startet et ambulatorie på Aalborg Universitetshospital. 

- Vi kan komme ud i landet, så man ikke hver gang skal komme herovre. Det er vigtigt, men skal også være sikkert og trygt, siger Jens-Otto Skovgaard Jeppesen.


Nyhedsoverblik