Endnu et udbrud af fugleinfluenza – etablerer sikkerhedszone på ti kilometer

18 hobbyhøns aflives, efter at Fødevarestyrelsen har konstateret smitte med fugleinfluenza. Alt fjerkræ i området underlægges restriktioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Endnu en gang er en hobbybesætning blevet ramt af fugleinfluenza.

Denne gang 18 høns i Søbjerg Huse øst for Sorø er smittet med fugleinfluenza, oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Smitten er konstateret på baggrund af prøver, som Statens Seruminstitut har analyseret, efter at flere høns fredag er fundet døde. Besætningen er konstateret smittet med den smitsomme og meget dødelige H5N1.

Søndag er dyrlæger fra Fødevarestyrelsen rykket ud for at aflive de resterende dyr for at stoppe yderligere spredning af sygdommen.

quote Som følge af et højt smittetryk blandt de vilde fugle har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde dyrene inde eller overdækket siden november sidste år

Jakob Munkhøj, kontorchef, Fødevarestyrelsen

Udbruddet er det femte siden nytårsaftensdag, og det andet, som på få uger har ramt et privat hobbyhold, oplyser Fødevarestyrelsen.

Senest er også kalkunhold på mange tusinde fugle blevet slået ned som følge af smitte med fugleinfluenza. 

- Som følge af et højt smittetryk blandt de vilde fugle har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde dyrene inde eller overdækket siden november sidste år. De mange udbrud viser, hvor vigtigt det er, at hønse- og fugleejere holder deres dyr under tag, og skifter til rent fodtøj og overtøj, når de går ind til fuglene, siger kontorchef Jakob Munkhøj fra Fødevarestyrelsen i en meddelelse.

Læs også
Smittebombe truer fjerkræavlere – store eksportmarkeder smækker døren
Læs også
Smittebombe truer fjerkræavlere – store eksportmarkeder smækker døren

Kravet om overdækket fuglehold gælder indhegninger over 40 kvadratmeter. Mindre hønsegårde er undtaget fra kravet om overdækning. Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at alle fugle bliver holdt i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand.

Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere god hygiejne og skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården.

Restriktionszoner øst for Sorø

  • Som følge af smitteudbruddet øst for Sorø har Fødevarestyrelsen natten til søndag oprettet en 3- kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning ved Søbjerg Huse. I overvågningszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.
  • Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning og desinfektion af hønsegården er afsluttet.
  • Hvis du ser høj dødelighed eller problemer med vejrtrækningen hos dine fugle, kan det være et tegn på fugleinfluenza, og du skal i så fald kontakte en dyrlæge.


Kilde: Fødevarestyrelsen

Siden 31. december 2021 er der konstateret smitte i alt fem steder i Danmark, heraf fire her i regionen.

Første tilfælde her var på en hobbybesætning med 42 høns, ænder og gæs ved Skaverup, i Vordingborg Kommune. Dagen efter blev der fundet smitte blandt 36.000 kalkuner på en besætning ved  Stokkemarke i Lollands kommune.

Læs også
60.000 kalkuner bliver nu aflivet efter fund af fugleinfluenza
Læs også
60.000 kalkuner bliver nu aflivet efter fund af fugleinfluenza

3. januar 2022 blev der fundet smitte blandt 60.000 kalkuner i en besætning ved Ruds Vedby, Sorø Kommune.

Seneste tilfælde blev konstateret i Jylland, ved Stoholm, Viborg Kommune, den 7. januar 2022, hvor 100.000 æglæggende høns blev slået ned.


Nyhedsoverblik