Dronningen på visit i Sorø - klosterkirke genindviet efter tre års restaurering

Solen skinnede og alt klappede, da Sorø Klosterkirke i dag blev genindviet efter tre års restaurering.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden 2019 har håndværkere givet den over 800 gamle Sorø Klosterkirke en overhaling af de helt store – både udvendigt og indvendigt – og i dag blev hele herligheden indviet.

Tømrer Mikael Høgh har været med på store dele af projektet, og det var derfor også med en vis spænding, at han i dag var inviteret med til festgudstjeneste i selskab med 300 særligt indbudte gæster sammen med landets regent, Dronning Margrethe.

quote Det er once in a lifetime, man får lov til at være med til en renovering på så store kirker

Mikael Høgh, indehaver, Hej Tømreren i Dianalund

- Det er ikke noget, man forestiller sig at skulle lave hver dag. Det er once in a lifetime, man får lov til at være med til en renovering på så store kirker, siger Mikael Høgh, der er indehaver af Hej Tømreren i Dianalund.

- Det er et super interessant projekt, vi har været med igennem, hvor vi har deltaget i alt den indvendige restaurering. Vi har sikret alt det historiske inventar. Så det er rart at se en ende på alt det her til sidst og være inviteret med og kunne sidde og nyde resultatet, tilføjer han.

Mikael Høgh, indehaver, Hej Tømreren i Dianalund
Mikael Høgh, indehaver, Hej Tømreren i Dianalund Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Det er ikke første gang, at dronningen besøger Sorø Klosterkirke i forbindelse med det tre år lange restaureringsarbejde. Sidste gang var i forbindelse med restaureringen af Friiser-kapellet.

Men i dag er det første gang, at hun ser den færdig renoverede kirke i sin helhed.

Den omfattende renovering har blandt andet indebåret udskiftning af sydsiden af kirkens blytag, nyt indgangsparti og ikke mindst nænsom restaurering af de mange historiske dekorationer og kalkmalerier inde i kirken.
Den omfattende renovering har blandt andet indebåret udskiftning af sydsiden af kirkens blytag, nyt indgangsparti og ikke mindst nænsom restaurering af de mange historiske dekorationer og kalkmalerier inde i kirken. Foto: Topsøe Medier

Anderledes gudstjeneste

Selve indvielsen blev markeret ved en gudstjeneste, som biskop Peter Fischer-Møller stod i spidsen for. Også sognepræst for Sorø Klosterkirke, Kristian Østergaard, var med.

- Det er en stor dag, som vi har ventet på – jeg vil ikke sige i årevis – men corona har gjort, vi har fået det udskudt og så videre, så vi har virkelig været optændt af det. Jeg synes bare, det er så skønt. Det er med høj himmel, sol og så videre og alt gik fuldstændig efter bogen. Pragtfulde nye salmer, god prædiken og så videre – så dejlig dag.

- Det var selvfølgelig en anderledes gudstjeneste, for normalt er det jo præsten, der så at sige taler igennem hele gudstjenesten. Her var der så også nogen, der havde været involveret i selve processen, der fortalte om, hvordan det var at være involveret, og hvad man havde afdækket under hele den lange proces, renoveringen har varet, tilføjer han.

Kristian Østergaard, sognepræst, Sorø Klosterkirke
Kristian Østergaard, sognepræst, Sorø Klosterkirke Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Klosterkirken har været åben for kirkelige handlinger undervejs i renoveringen, men kan nu langt om længe bruges igen til alle slags arrangementer, fortæller Jens Kristian Poulsen, der er administrerende direktør for Stiftelsen Sorø Akademi:

- Dengang vi skulle finde ud af, hvor meget kirken bliver brugt, fandt vi ud af, den faktisk bliver brugt 200 dage om året til det ene og det andet: Koncerter, skole og menighed. Så det er en kirke i fuld funktion, og nu fremstår den bare flot og funktionelt.

Læs også
Sorø Klosterkirke får nyt kobbertag og kalket vægge - renovering til 70 milloner lakker mod enden
Læs også
Sorø Klosterkirke får nyt kobbertag og kalket vægge - renovering til 70 milloner lakker mod enden

Den omfattende renovering har blandt andet indebåret udskiftning af sydsiden af kirkens blytag, nyt indgangsparti og ikke mindst nænsom restaurering af de mange historiske dekorationer og kalkmalerier inde i kirken.

Jens Kristian Poulsen, administrerende direktør, Stiftelsen Sorø Akademi.
Jens Kristian Poulsen, administrerende direktør, Stiftelsen Sorø Akademi. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

- Vi står på skuldrene af mange før os. Det her er den tredje store restaurering af kirken i dens historie – så det er ikke bare ingenting. Nu har vi fået skabt en smuk og moderne kirke rent funktionelt med toilet- og adgangsforhold, som menigheden forhåbentlig kan få glæde af, siger Jens Kristian Poulsen.

I 2018 blev det samlede budget for istandsættelsen af kirken opgjort til 70 millioner kroner. Penge som er sikret gennem private fonde og donationer.


Nyhedsoverblik