Derfor gemte Bjarne en flaskepost i køkkenskabet på Kragerup Gods

En gemt Fanta-flaske med et brev fra 1966 vakte opsigt på Kragerup Gods. Bjarne Larsen fortæller historien om, da han som ung tømrerlærling gemte flaskeposten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I sidste uge dukkede en flaske frem bag køkkenskabet på Kragerup Gods. Flasken, der viste sig at være en flaskepost, dukkede frem, da man er ved at renovere køkkenet, fortalte Dennis Dahl hotelchef på Kragerup Gods til TV2 ØST.

quote Det er noget, man har brugt i håndværket gennem århundrede

Bjarne Larsen, pensioneret snedker

I flasken gemte der sig et brev fra Bjarne Larsen.

Den gang var Bjarne Larsen 16 år og i lære som Snedker. Han blev noget overrasket, da hotelchefen ringede til ham og fortalte om fundet af flasken - godt 53 år efter den var gemt.

- Lidt pudsigt at blive ringet op af Dennis fra Kragerup Gård. Det er mange år siden, fortæller Bjarne Larsen i dag til TV2 ØST.

Han er ikke selv på Facebook, så han hørte først om fundet, da Dennis Dahl ringede.

Det lykkedes Kragerup Gods at finde Bjarne Larsen, der i dag bor i København, via et tip fra stadsarkivet i Slagelse.

- Historien er, jeg var snedkerlærling hos tømrermester Bruno Frederiksen, fortæller Bjarne Larsen, der siden blev arkitekt og i dag er pensioneret.

Hilsner i århundreder

Imens han var i lære, var han med til at lave et nyt køkken til Kragerup Gods.

- Vi lavede elementerne på værkstedet, og på et tidspunkt skulle de sættes op. Jeg var med som snedkerlærling. Det gik, som det plejer, men på et tidspunkt har jeg syntes, det var sjovt at gemme en lille hilsen.

I brevet skrev den dengang 16-årige Bjarne Larsen:

23. juni 1966. Dette skab er lavet hos tømrermester Bruno Frederiksen, Slagelse, af snedkersvend Villy Sørensen og snedkerlærling Bjarne Larsen. Det blev lavet med en del udfordringer, men blev i dag færdigt. Jeg er født den 22/2-1950 og er nu 16 år.

Artiklen fortsætter under billedet.

Flasken og brevet, som Bjarne Larsen gemte som lærling i 1966.
Flasken og brevet, som Bjarne Larsen gemte som lærling i 1966. Foto: Kragerup Gods

Sådanne hilsner blev lagt skjult, forklarer han i dag.

- Det er ikke nyt, det er noget, man har brugt i håndværket gennem århundrede. De små hilsner er beregnet på eftertiden. Idéen er, når eftertiden bygger om, finder man den lille hilsen, siger han og tilføjer:

- Det er det, som er sket i mit tilfælde. Jeg kan ikke huske, jeg lagde netop den der, men det er noget, jeg har gjort flere steder.

Ikke noget særligt

Bjarne Larsen kom i lære som 15-årig hos snedkermester Bruno Frederiksen, som havde sit værksted på Kvægtorvet i Slagelse. I læretiden stod man dels på værkstedet, og efterfølgende var man ude at montere.

Læretiden varede 3,5 år.

Med på opgaven tilbage i juni 1966 var snedkersvend Willy Sørensen. Ligesom Bjarne Larsen skrev han også en seddel og lagde den i Fanta-flasken. På denne seddel står der, hvem der byggede skabet.

Willy Sørensen fortæller i dag, at opgaven på Kragerup Gods som sådan var en almindelig opgave, men dog større end det de plejede at sætte op. Og om brevet han skrev og lagde i flasken, fortæller han:

- Det gjorde vi bare for skægs skyld. Det var ikke noget særligt. Jeg kan godt huske læredrengen skrev et brev, siger han og tilføjer:

- Jeg har hørt før, flaskeposter bliver fundet. Jeg har en kollega, der stillede en op. 25 år efter skulle han rive samme væg ned ved et tilfælde, og der stod hans ølflaske inde bag ved. Det var noget vi gjorde jævnligt.

En sjov historie

Kragerup Gods valgte torsdag at dele fundet af det knap 54 år gamle brev på Facebook med en efterlysning af Bjarne Larsen.

Det gjorde man, fordi det var en sjov historie, fortalte Dennis Dahl.

- Vi syntes, det kunne være en sjov historie på Facebook, og om vi kunne finde Bjarne på den måde, siger Dennis Dahl.

Billedet af Fanta-flasken og brevet nåede ud til mere end 170.000 brugere af det sociale medie.