Corona-varslingssystem skaber forvirring: - Mangler nogle helt klare retningslinjer

Sundhedsmyndighederne har udviklet et corona-varslingssystem. Men dem, der skal bruge det, er ikke begejstret. Det er ikke konkret nok, mener de.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det nye corona-varslingssystem høster ikke umiddelbart roser hos flere af dem, der ellers skulle nyde godt af det.

Lars Mortensen, der ejer restauranten Støvlet Katrine i Sorø, er mest af alt forvirret over, hvad han som forretningsdrivende egentlig skal bruge systemet til.

quote Jeg mangler nogle helt klare retningslinjer for hvordan og hvorledes

Lars Mortensen, ejer af Støvlet Katrine

- Når man dykker ned i det for at komme tættere i detaljen, så kan man jo sådan set ikke rigtigt få noget at vide, lyder det.

Varslingssystemet er et skema, der viser forskellige restriktionsmuligheder, alt efter om smitten er høj eller lav. Smitteniveauet er inddelt i fem risikoniveauer. Det skal give klarhed for både private og erhvervsdrivende over, hvornår hvilke restriktioner tages i brug.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lars Mortensen savner et tydeligere varslingssystem.
Lars Mortensen savner et tydeligere varslingssystem.

Men der er ikke defineret præcise grænser for, hvornår risikoniveauet skifter trin.

- Jeg mangler nogle helt klare retningslinjer for hvordan og hvorledes. Befolkningen kan se, hvad der kan risikere at ske, men ingen kan se, hvad der præcis kommer til at ske, siger Lars Mortensen, der ikke kan se, at han fremover vil være mere forberedt som restauratør, hvis regeringen for eksempel vælger at lukke restaurationsbranchen.

FAKTA: FEM RISIKONIVEAUER KAN BESTEMME CORONATILTAG

Alt efter hvordan smittesituationen udvikler sig, vil der nationalt og regionalt fastsættes risikoniveauer.


Lørdag har regeringen præsenteret sit nye varslingssystem, der skal forberede borgere og erhvervsliv bedre på coronatiltag.

 

Tiltagene vil kunne blive taget i brug, alt efter hvordan risikoniveauet udvikler sig. Der vil blive fastsat risikoniveauer både nationalt og regionalt.

 

Læs her, hvordan de i alt fem risikoniveauer bliver defineret:

  • Risikoniveau 1: Lav lokal smitte med mulighed for opblussen.
     
  • Risikoniveau 2: Lokale og regionale udbrud af smitte, der kan brede sig.
     
  • Risikoniveau 3: Udbredt samfundssmitte med potentiale for hurtig acceleration i smittetal.
     
  •  Risikoniveau 4: Udbredt samfundssmitte og begyndende pres på kapacitet på sygehusene.
     
  • Risikoniveau 5: Udbredt samfundssmitte og risiko for, at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges.

 

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fortalte på dagens pressemøde, at Danmark lige nu finder sig på risikoniveau 3.

God idé med varsling

Selvom det nye varslingssystem ved første øjekast ikke ligefrem skaber begejstring hos Lars Mortensen ellers hos Mads Váczy Kragh, der er direktør i Erhvervshus Sjælland, så er idéen god, mener sidstnævnte.

- Jeg synes, det er godt, man illustrerer, hvad der sker, hvis der kommer meget mere smitte. Men spørgsmålet er, hvornår man hopper et skridt op. Og der tror jeg simpelthen, man har brug for en bedre forklaring, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Jeg synes, det er godt, man illustrerer, hvad der sker, hvis der kommer meget mere smitte. Men spørgsmålet er, hvornår man hopper et skridt op. Og der tror jeg simpelthen, man har brug for en bedre forklaring, siger Mads Váczy Kragh, der er direktør i Erhvervshus Sjælland.
- Jeg synes, det er godt, man illustrerer, hvad der sker, hvis der kommer meget mere smitte. Men spørgsmålet er, hvornår man hopper et skridt op. Og der tror jeg simpelthen, man har brug for en bedre forklaring, siger Mads Váczy Kragh, der er direktør i Erhvervshus Sjælland. Foto: Erhvervshus Sjælland

For Lars Mortensen ville det da også gøre en kæmpe forskel, hvis han fremover fik længere varsling på omfattende restriktioner i restaurationsbranchen.

- En uge eller 14 dage, for så har du mulighed for at tage fat i dine gæster og give dem nogle andre muligheder, i stedet for når det kommer så pludselig, så annullerer folk jo bare, siger restaurantejeren.

20201031-110341-l_69mb.jpg
Læs også
Sundhedsmyndighederne indfører corona-varslingssystem - se de fem risikoniveauer
20201031-110341-l_69mb.jpg
Læs også
Sundhedsmyndighederne indfører corona-varslingssystem - se de fem risikoniveauer

Senest har det nye forsamlingsloft på 10 personer ramt Støvlet Katrine, da selskaber på mere end 10 personer har været nødt til at aflyse. Det har, ifølge Lars Mortensen, kostet dem 100.000 kroner bare i denne uge.


Nyhedsoverblik