Byrådsmedlemmer melder sig ud af Radikale Venstre

Pia Hvid og Niels Aalbæk Jensen forlader Radikale Venstre og stifter ny liste efter valg af ny spidskandidat i Radikale Venstre Sorø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ikke kun på Christiansborg, Radikale Venstre skifter ud på topposterne.

I sidste uge afholdt Radikale Venstre i Sorø et opstillingsmøde, hvor spidskandidaten til kommunalvalget 2021 skulle findes.

quote En kæmpe mistillidserklæring

Pia Hvid, løsgænger

Her faldt valget på den 54-årige sygeplejerske Sascha Fich fra Niløse, som høstede 8 ud af 15 stemmer, hvilket væltede Pia Hvid som spidskandidat i partiet.

Nu forlader hun partiet sammen med byrådskollegaen Niels Aalbæk Jensen.

- Det kom som en overraskelse. Niels og jeg var ikke klar over, at vi stod på vippen, siger Pia Hvid, der sammen med Niels Aalbæk Jensen har besluttet sig for at bryde ud af partiet og fortsætte som løsgængere i byrådet.

De resterende stemmer fordelte sig med fire stemmer til Niels Aalbæk Jensen, tre til Pia Hvid og tre til Edris Qasimi.

Mistillid fra medlemmerne

Ifølge Pia Hvid skyldes udmeldelsen ikke udelukkende fravalget af hende som spidskandidat, men en manglende opbakning fra de andre medlemmer.

Hun mener, at den nye spidskandidat, Sascha Fich, slår sig op på de samme mærkesager, hun selv kæmper for.

- Det, der slog hovedet på sømmet for mig, var det kandidatportræt, der kom af den nye spidskandidat i Sjællandske i tirsdags. Problemet i det er, at der bliver lagt vægt på lige nøjagtigt mine og Niels Aalbæk Jensens mærkesager med en notits om, at baglandet har ønsket nye øjne og langt mere fokus – på lige nøjagtigt vores områder, siger hun og tilføjer:

- Det kunne jeg simpelthen ikke tage som andet end en kæmpe mistillidserklæring. Som den nye spidskandidat Sascha Fich nævner, er det fuldstændig korrekt at have baglandets opbakning, og det har jeg jo så ikke til mine mærkesager, og så har jeg virkelig svært ved at stå i byrådssalen og føle, at jeg kan blive taget alvorligt, hvis jeg repræsenterer Radikale Venstre, når de lige har undsagt mig.

Ny spidskandidat ærgrer sig over exit

Radikale Venstre i Sorøs nye spidskandidat, Sascha Fich, ærgrer sig over de to byrødders beslutning om at forlade partiet.

- Jeg synes, det er beklageligt, at Pia og Niels har meldt sig ud af Radikale Venstre. Det ændrer ikke på, at jeg er spidskandidat til kommunalvalget i 2021, men selvfølgelig er det rigtig ærgerligt, at de melder sig ud, siger hun.

Pia Hvid mener, du har taget hendes mærkesager. Hvad tænker du om det? 

- Det er jo generelle mærkesager i Radikale Venstre, kan man sige. Det er der jo ikke nogen, der har patent på. Det er jo generel radikal politik, så det er jeg lidt uforstående over for, siger hun.

Den nye spidskandidat, Sascha Fich, er uforstående over for Pia Hvids exit.
Den nye spidskandidat, Sascha Fich, er uforstående over for Pia Hvids exit. Foto: Privatfoto

Radikale Venstre i Sorø har siden kommunalvalget i 2017 haft Pia Hvid og Niels Aalbæk Jensen som eneste Radikale-byrødder i Sorø Kommune.

Med deres exit betyder det, at Radikale Venstre ikke vil være at finde i byrådssalen frem mod næste valg.

- Det ville jo have været bedre, hvis vi var repræsenteret i byrådet frem mod kommunalvalget 2021, men det er vi ikke nu, og så må vi tage den derfra, siger den nye spidskandidat, Sascha Fich.

Forsætter som løsgænger

Udmeldelsen af Radikale Venstre i Sorø betyder dog ikke et farvel til lokalpolitik for Pia Hvid.

Sammen med Niels Aalbæk Jensen, der skiftede fra Alternativet til Radikale Venstre i juli sidste år, stifter Pia Hvid listen Frigængerne frem mod kommunalvalget til november næste år.  

Tror du ikke, der er nogen vælgere, der bliver forvirret af din udmeldelse, når I deler de samme mærkesager?

- Jeg har virkelig tænkt meget over det her. Jeg mener, det havde svækket alt, hvad jeg sagde fra nu af, hvis jeg stillede mig op som repræsentant for Radikale Venstre, når det der (kandidatportæt, red.) er kommet ud, hvor de underkender mit arbejde. Jeg tror, det havde forvirret vælgerne endnu mere, hvis Sascha Fich kørte valgkamp på én måde, og jeg gjorde på en anden måde, siger Hvid.