Borgmesterkandidat takker nej til Folketinget: - Jeg satser alt på Sorø

Borgmesterkandidaten Anne Madsen fra Socialdemokratiet har valgt at takke nej til en opgave som vikar i Folketinget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det har været rigtig svært. Og jeg mener virkelig, at det kunne have været en brobygning, som havde været god for Sorø Kommune. Men med blødende hjerte har jeg måttet sige nej.

Sådan siger borgmesterkandidat Anne Madsen fra Socialdemokratiet i Sorø Kommune.

Hun har netop valgt at takke nej til at udfylde en plads som vikar i Folketinget for socialdemokraten Tanja Larson, der skal på barsel.

- Der har været rigtig meget raslen i buskene over det her. Og her var jeg nødt til at skære igennem. Jeg satser altså hele biksen på Sorø. Det er det jeg vil, siger Anne Madsen, der samtidig siger, at hun hellere vil diskutere, hvad partiet vil, kan og tør med Sorø, end skulle forholde sig til sladder om sine egne intentioner.

Læs også
Skandalesag kan ramme borgmester midt i valgkampen
Læs også
Skandalesag kan ramme borgmester midt i valgkampen

Hun fortæller samtidig, at hun efter valget vil gøre op, om hun vil fortsætte som kandidat til Folketinget, eller om det skal være et afsluttet kapitel.

- Lige nu handler alt om kommunalvalget. Men mine overvejelser handler om, hvordan fremtiden ser ud, og hvor jeg kan gøre en forskel, siget hun. Hun fastslår dog, at hun vil forlade posten som folketingskandidat, hvis hun bliver borgmester i Sorø.

En skuffet Anne Madsen efter det lykkedes de konservative at vinde borgmesterposten ved sidste kommunalvalg.
En skuffet Anne Madsen efter det lykkedes de konservative at vinde borgmesterposten ved sidste kommunalvalg. Foto: Ida Kristensen - TV ØST

Tror på socialdemokratisk borgmesterkæde

Anne Madsen mener, at der er en særlig god situation i Sorø Kommune for at vinde borgmesterposten i år, da der har været megen uro omkring blandt andet Alternativet og Det Radikale Venstre - og de 'regerende' partier samtidig ikke er i lige så god en position omkring valgforbund, som de var ved sidste valg.

Hun ligger dog ikke skjul på, at hun meget gerne havde taget en tørn i Folketinget de kommende måneder.

Læs også
Faktatjek: Hvor lavt må en valgplakat hænge?
Læs også
Faktatjek: Hvor lavt må en valgplakat hænge?

- Da jeg meldte ud, at jeg var tilbudt denne plads, så var der kun positive ryster. Men politik er jo en hård hobby - en decideret kontaktsport - og der gik ikke længe, før der virkelig var megen raslen i buskene. Mange stillede spørgsmål ved, om jeg som spidskandidat ville Sorø, og det kan jeg simpelthen ikke leve med. Det skal der ikke være tvivl om, siger hun.

Mange er følsomme

Hun mener, at det kunne have været en stor fordel for Sorø, at der kom en lokal stemme i landspolitik - og mente samtidig, at det kunne have givet et netværk og en række kontakter, der kunne have været gavnlige for kommunen.

Hun forstår godt at mange lige nu er ekstra følsomme op til valget - også i Sorø, der kan stå overfor et magtskifte.

- Alle gør sig så mange tanker op mod et valg. Og man når måske også derhen, hvor alle midler tages i brug. Kan man så tvivl om en kandidat og vedkommendes engagement, så kan man så tvivl om det, selvom det måske ikke er så kønt. Men sådan er det, og det er noget af det, der følger med, siger hun.

Dobbeltmandater gav problemer

Også Socialdemokratists regler om dobbeltmandater spiller ind. Partiet har ligesom SF og Enhedslisten et forbud mod, at en folkevalgt passer flere offentlige embeder på én gang. Det kaldes at have et dobbeltmandat.

- Normalt kan vi socialdemokratiske byrådspolitikere få orlov, hvis der skulle komme en mulighed for eksempelvis at træde ind i Folketinget i en periode. Men her i Sorø har det tidligere været et problem, hvor et flertal i byrådet har blokeret for det. Men hvis det er billedet, så er det klart, at jeg må opdyrke det netværk på en anden måde, siger Anne Madsen.

Læs også
Kommunerne opfordrer corona-utrygge borgere til at brevstemme
Læs også
Kommunerne opfordrer corona-utrygge borgere til at brevstemme

Hun har derfor meddelt Lovsekretariatet i Folketinget, at hun ikke kan tage imod posten som vikar for Tanja Larsson.

I stedet for at sende en sjællandsk kandidat, så bliver det i stedet Kim Aas Christensen fra Ryslinge på Fyn der løser opgaven. 


Nyhedsoverblik