Biavlere i nyt stort samarbejde - vil have flere til at købe dansk honning

Honning fra Vestsjælland vil snart kunne købes over hele landet. Fire biavlere er gået sammen i et selskab, der skal fremme dansk honning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Konkurrencen fra billig, udenlandsk honning er godt på vej til at tage livet af dansk biavl. Sådan lød det for nogle måneder siden i et opråb fra branchen, som i forvejen er i knæ, efter at honningproduktionen slog fejl under en knastør sommer i 2018.

quote Jeg har været igennem et år, hvor vi sådan set ikke har solgt noget honning overhovedet

Lars Egelund Nielsen, Spraglebjerg Biavl

Men fire sjællandske biavlere med tilsammen 150 millioner bier nægter at give op. De er gået sammen i et selskab, der skal levere dansk honning til Rema 1000s flere end 350 butikker landet over.

Hos Rema 1000 tror man på, at man kan få danskerne til at betale ekstra for den danske honning fra Vestsjælland frem for at spare ved at købe den udenlandske – et budskab, som biavlerne længe har kæmpet for at trænge igennem med:

- For det første, skaber det arbejdspladser, men det skaber også bedre natur herhjemme. For en ting er, at bierne flyver ud og henter lidt honning, de skaber også en hel masse frugt og bær, som alle vores dyr, der også er i naturen, spiser, siger Lars Egelund Nielsen, der er fjerdegenerations biavler ved Spraglebjerg Biavl.

Biavler Lars Egelund Nielsen (th) viser produktionen frem for Anders Jensen, indkøbs og marketingdirektør i Rema 1000, der har indgået et samarbejde om at sælge den vestsjællandske honning i discountkædens flere end 350 butikker landet over.
Biavler Lars Egelund Nielsen (th) viser produktionen frem for Anders Jensen, indkøbs og marketingdirektør i Rema 1000, der har indgået et samarbejde om at sælge den vestsjællandske honning i discountkædens flere end 350 butikker landet over. Foto: Bue Bukh Petersen- TV2 ØST

Og aftalen er kommet i hus på det helt rigtige tidspunkt, lader han forstå:

- Jeg har været igennem et år, hvor vi sådan set ikke har solgt noget honning overhovedet – det kan man altså ikke leve af. Tallet bliver for lille, og det bliver blodrødt til sidst.

Emballage forvirrer forbrugere

Ifølge Danmarks Biavlerforening har den danske honning trange kår, fordi forbrugerne ikke er klar over, at den honning, de køber, ikke er dansk:

- Forbrugerne går hjem med et glas honning, som de er overbevist om, er dansk, fordi de ikke kan forstå den tekst, der er på bagsiden, har Rune Havgaard Sørensen, der er sekretariatsleder i Danmarks Biavlerforening, tidligere forklaret til TV2 ØST.

Samarbejdet mellem de fire vestsjællandske biavlere er funderet i en ny biavlervirksomhed ved navn DanHoney.
Samarbejdet mellem de fire vestsjællandske biavlere er funderet i en ny biavlervirksomhed ved navn DanHoney. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Og konsekvensen af konkurrencen fra den udenlandske honning er ifølge ham ikke til at tage fejl af:

- Vores biavlere er i gang med at lukke lige nu – de første er lukket, sagde Rune Havgaard Sørensen i den forbindelse.

Læs også
Udenlandsk honning sender danske biavlere i knæ
Læs også
Udenlandsk honning sender danske biavlere i knæ

Således vil honningkrukkerne med honning fra de fire vestsjællandske biavlere da også være tydeligt varedeklareret.

- DANSK HONNING – FRA DANSKE BIER, står der skrevet med store typer.

Med foråret på vej og med den ny aftale i hus er der grund til at se optimistisk på fremtiden, lader Lars Egelund Nielsen forstå.

- For hver dag fra nu, hvor vi bare har en dag med godt vejr, så er der flere blomster. De kommer stille og roligt nu, siger han.

Bier
Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Og det er vigtigt, for i blomsterne er der pollen:

- Det er både deres (biernes red.) proteinkilde, og så flytter de det fra blomst til blomst, så vi får bestøvet forskellige ting og sager.

Ifølge Danmarks Biavlerforening har udenlandsk honning ikke samme kvalitet som dansk honning, men fraværet af en tydelig mærkningsordning har ifølge branchen medvirket til, at kunderne har handlet i blinde.


Nyhedsoverblik