Banebrydende kraftvarmeværk skal producere energi baseret på haveaffald

Det første spadestik er taget til et unikt kraftvarmeværk i Sorø Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Onsdag blev det første spadestik taget til et kraftvarmeværk, der skal producere energi udelukkende baseret på haveaffald.

Det banebrydende kraftvarmeværk skal ligge i Sorø Kommune og vil spare miljøet for 10.000 tons co2. Samtidig kan et gennemsnitligt en-familiehus i Sorø spare knap 4.000 kroner på varmeregningen.

Borgmester i Sorø Kommune, Gert Jørgensen (K), kalder kraftvarmeværket for en win-win situation.

- Det er et godt projekt, fordi der er tale om en grøn omstilling. Vi skal producere grøn energi og cirkulær økonomi. Herudover får borgerne den glæde, at de slipper med en cirka 15 procent billigere varmeudgift, siger han.

Haveaffaldet kommer fra 20 genbrugspladser og 11 lokale haveaffaldspladser, og det er helt særligt, at man bygger et værk, der er baseret på lokalt haveaffald.

- Det er helt nyt, at man baserer et helt værk på så meget lokalt brændsel. Vi har haft teknologien under udvikling i mange år og afprøvet haveaffaldet på mange værker og har god erfaring med det. Men de andre værker er baseret på træflis fra skovene, og det er også fint i sig selv, men det er første gang, vi nu laver et værk baseret på kun at køre på haveaffald,  siger Jens Dall Bentzen, direktør i Dall Energy.

Efter planen skal kraftvarmeværket stå færdigt næste sommer.