B117-udbrud: Børnehave i Sorø genåbner i næste uge med begrænset åbningstid

Efter en uges nedlukning ser det ud til, at Villa Villakulla i Sorø åbner i næste uge. Men det bliver ikke med fuld åbningstid i børnehaven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På mandag kan vuggestuebørn igen blive passet i daginstitutionen Villa Villakulla i Sorø. Dagen efter, tirsdag, åbner børnehaven også op. Men det bliver med indskrænket åbningstid, da lidt over halvdelen af personalet er hjemme med coronavirus og yderligere en medarbejder er i risikogruppen.

- Vuggestuen bliver åbnet, fordi alle medarbejdere her er gået fri af udbruddet. I børnehaven mangler vi simpelthen personale til at kunne holde en fuld åbningstid, siger Johanna Jonsdottir, som er områdeleder for Område Syd i Sorø Kommune.

Som planerne ser ud nu, bliver åbningstiden for børnene i børnehaven derfor fra 07.30 til 15.30 fra tirsdag og ugen ud. 

- Vi har kun oplevet meget stor forståelse og støtte fra forældrene, selvom de står i en svær situation, siger Johanna Jonsdottir.

I alt er seks ansatte og to børn konstateret smittet med coronavirus i børnehaven i Villa Villakulla.

- Vi har stadig tre ansatte, som mangler svar på deres anden coronatest. Den første var negativ, og vi håber selvfølgelig at den anden også er det, siger områdelederen.

Smitter familiemedlemmer

Flere af de coronasmittede ansatte i Villa Villakulla har fortalt, at deres ægtefæller eller nogle familiemedlemmer nu også er smittede med coronavirus.

De to smittede børn i institutionen har kun milde symptomer, men flere af de ansatte er ret syge, fortæller områdeleder, Johanna Jonsdottir.

- To-tre stykker har influenzasymptomer og nogle har også vejrtrækningsproblemer.

Daginstitutionen er blevet gjort grundigt rent under nedlukningen, og en hygiejnesygeplejerske kommer ud i næste uge og gennemgår hygiejneprocedurerne.

- Selvom vi har fulgt retningslinjerne og har ekstra rengøringspersonale ansat her under pandemien, så er det godt at få eksterne øjne på og fået gennemgået vores procedurer, siger Johanna Jonsdottir.

Hun er i hvert fald ikke i tvivl om, at den britiske variant spreder sig hurtigt.

En af de smittede personaler har fortalt, at vedkommende har været otte meter fra en smittet i institutionen, alligevel blev vedkommende altså smittet.

- Det viser bare, hvor smitsom den her variant er. Men vi bruger jo også samme toilet, samme køkken og så videre, så det kan måske være her, smitten er givet videre, gætter Johnna Jonsdottir.

Børnechef ønsker mere strikse retningslinjer for B117

Henrik Madsen, Børne- og Familiechef i Sorø Kommune er glad for, at han, daginstitutionslederen af Villa Villakulla og områdelederen valgte at lukke hele institutionen ned fra i mandags. Smitten begyndte hos en medarbejder, som tog en kviktest torsdag i sidste uge, og her blev to børnehavestuer lukket ned. Da det så i weekenden viste sig, at vedkommende var smittet med B117 og andre i institutionen også var smittede med coronavirus, blev hele daginstitutionen lukket ned.

Men havde Henrik Madsen allerede torsdag vidst, at den ansatte var smittet med B117, havde han været klar til at lukke hele institutionen ned.

- Vi holder ugentlige møder i KL (kommunernes Landsforening, red.) og her fortalte den ansvarlige for børneområdet i Kolding Kommune for nylig om deres erfaringer, og hans råd var, at så snart vi hører, der er tale om B117, så bør vi lukke hele dagtilbuddet eller skolen ned, fortæller Henrik Madsen.

Retningslinjerne for smittehåndteringen i daginstitutionerne bør strammes, når det gælder den britiske coronavariant, B117, mener Henrik Madsen, der er Børne- og Familiechef i Sorø Kommune.
Retningslinjerne for smittehåndteringen i daginstitutionerne bør strammes, når det gælder den britiske coronavariant, B117, mener Henrik Madsen, der er Børne- og Familiechef i Sorø Kommune. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Det er dog ikke sådan retningslinjerne lyder. De skeler først og fremmest til, om den smittede har været i nærkontakt med mange fra andre stuer også. Har vedkommende ikke det, er det først når flere er smittede med coronavirus på flere af stuerne i daginstitutionen, at hele institutionen bør lukkes ned midlertidigt. Der er ikke særregler for mere smitsomme varianter, som eksempelvis den britiske variant.

- Men det skridt havde jeg da været klar til at tage som rent forsigtighedsprincip. Vi kunne være blevet bragt i en træls situation, hvor vi ikke havde haft hjemmel i retningslinjerne til en egentlig lukning af institutionen, siger Henrik Madsen.

- Jeg bad om på KL-mødet, at man presser på for, at der bliver hjemmel til nedlukninger, når det er B117, der er tale om, for det er gået så vildt stærkt med smitten.