Ankesag mod idrætslærer er begyndt - nægter sig skyldig i voldtægt og blufærdighedskrænkelse

Sidste år blev en idrætslærer idømt seks års fængsel for voldtægt og blufærdighedskrænkelse af en elev. I dag begynder ankesagen i landsretten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I december 2019 blev en tidligere idrætslærer fra en skole i Dianalund idømt seks års fængsel for flere gange at have voldtaget, krænket og truet en mindreårig elev.

Efter sagen blev afgjort i Retten i Næstved besluttede den 32-årige idrætslærer at anke afgørelsen.

Nu skal Østre Landsret tage stilling til den. 

Selvom sagen nu skal vurderes af endnu en retsinstans, mangler der fortsat et - måske afgørende - bevis. Det kom frem på første retsmøde i Østre Landsret.

Under efterforskningen har politiet og anklagemyndigheden forsøgt at få Facebook til at fremskaffe en chat-samtale mellem den tiltalte og den 13-årige pige.

Ifølge anklagemyndigheden skrev de to sammen på Messenger, men beskederne er for længst slettet. Da retssagen kørte ved Retten i Næstved var det imidlertid ikke muligt at få Facebook til at finde samtalen frem, og det er fortsat tilfældet. Den melding fik anklageren i går, fortalte hun på dagens retsmøde. 

Da sagen mod den 32-årige lærer begyndte at rulle i efteråret 2019, gik flere af mandens tidligere elever til politiet.

Det resulterede i, at der i juni 2020 blev kørt endnu en sag mod manden i Retten i Næstved, hvor han var tiltalt for blufærdighedskrænkelse af fire skolepiger.

Skolelæreren blev imidlertid frikendt i den nye sag om blufærdighedskrænkelse af de fire skoleelever, men også den sag tages nu op i landsretten.

Her er det anklagemyndigheden, der ikke er tilfreds med den dom, der blev afsagt i byretten.

Anklager Siw Olsen gik efter fire måneders ubetinget fængsel til skolelæreren for blufærdighedskrænkelse i den sag. Hun lagde i sin procedure vægt på, at der var tale om fire unge piger, at der var tale om mange berøringer, og der var tale om en lærer, eleverne havde et tillidsforhold til.

Skolelærerens forsvarer Lene Sejersen understregede, at berøringerne ofte er sket, mens der var andre til stede. Det var nus og trøst, sagde hun. Derudover påpegede hun, at pigerne først har henvendt sig lang tid efter, forulempelserne var foregået, og at det svækkede troværdigheden og bevisernes vægt.

Blev dømt skyldig i byretten

I december 2019 kørte den første sag mod den 32-årige idrætslærer i Retten i Næstved.

Her blev han idømt seks års fængsel for blandt andet voldtægt og blufærdighedskrænkelse af en elev og for at have krænket yderligere to elevers blufærdighed. 

Efterfølgende ankede læreren sagen.

Ifølge anklageskriftet fandt overgrebene sted, da pigen var 13 år gammel.

Voldtægterne skulle blandt andet være sket på den skole i Dianalund, hvor han var lærer, mens læreren en enkelt gang skulle have taget eleven ud i en nærliggende skov, hvor han ifølge anklagen havde fikseret hende med håndjern bag om ryggen og et halsbånd rundt om halsen.

De væsentlige beviser i sagen var pigens forklaring og den tiltaltes forklaring. De forklarede begge i byretten, at de havde haft et nært forhold.

Dommer og nævninge i byretten mente, at pigens forklaring var meget detaljeret med hensyn til steder, tidspunkter og genstande, og at det virkede selvoplevet og troværdigt.

Eleven anmeldte først forholdene i januar 2019, men retten mente ikke, at det svækkede hendes forklaring, at hun ikke anmeldte sagen, lige da det var sket. 

Byretten mente, det var den tiltalte, der tog initiativet til forholdet, og at han mindst fem gange skulle have haft anden kønslig omgang end samleje med eleven. De mente, at der var tale om § 216 stk. 3, der er særligt skærpende omstændigheder. 

Tidligere soldat

Den tiltalte er tidligere soldat og har efter en udsendelse pådraget sig PTSD. Under den første retssag i byretten forklarede han, at sygdommen førte til dårlig dømmekraft, hvilket fik ham til at indlede et forhold med en kun 13-årig pige.

Han afbrød selv forholdet til pigen, kom det frem i byretten. Han har erkendt flere forhold i sagen, men nægter sig eksempelvis skyldig i voldtægt.

I byretten blev han dog dømt for 11 ud af 12 forhold i sagen. 

Ankesagen i Østre Landsret kører over seks retsdage, og forventes afsluttet den 9. juli.