Alberte og Anna My samlede ind til krigsofre: - Man bliver glad af at hjælpe

Søndag var Alberte og Anna My fra Sorø på gaden som indsamlere for Folkekirkens Nødhjælp.

- Kom, vi går op til Erik. Han vil helt sikkert gerne være med. 

Det er søndag formiddag, og 12-årige Alberte Marie Frovin Agerskov og veninden Anna My Lerke går fra dør til dør på Frederiksberg i Sorø med en rød indsamlingsbøsse og en bunke brochurer i hånden. 

Pigerne havde fået en rute i det område, de selv bor i.
Pigerne havde fået en rute i det område, de selv bor i. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

De har meldt sig som indsamlere til en af Danmarks største husstandsindsamlinger, som Folkekirkens Nødhjælp organiserer. 

I år går indsamlingen til ofrene for jordskælvet i Tyrkiet og Syrien, krigen i Ukraine og sultkatastrofen på Afrikas Horn. 

- Vi har mere end nok selv

Pigerne banker på mange døre. Langt de fleste åbner og giver en mønt i bøssen eller et swipe på mobilepay. 

Birgit Højmose og hendes mand vælger den gode gamle betalingsmåde, da pigerne banker på. For dem er det vigtigt at bidrage. 

Birgit Højmose var en af de mange borgere på Frederiksberg, Sorø, der gav et bidrag til søndagens indsamling.
Birgit Højmose var en af de mange borgere på Frederiksberg, Sorø, der gav et bidrag til søndagens indsamling. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

- Det har jeg altid gjort. Jeg synes, det er så vigtigt at hjælpe, der hvor man kan. Både indlands og udenlands. Jeg er også flittig gæst i genbrugsbutikkerne, fortæller Birgit Højmose. 

- Ved I, hvor det går til i år?, spørger hun pigerne, der straks kan svare:

- Ukraine, Tyrkiet og Afrikas Horn. 

- Det er godt, for de har rigtig meget behov nu, og vi har mere end nok her, svarer Birgit Højmose. 

Glade for at hjælpe

Der er mange på pigernes rute, der har det som Birgit Højmose, og de to indsamlere er godt tilfredse med dagens opgave. 

- Jeg synes, det er gået supergodt. Jeg er overrasket over, hvor mange, der har åbnet døren og gerne ville donere, fortæller Anna My Lerke. 

Alberte Marie Frovin Agerskov og Anna My Lerke er 12 år gamle. Man skal være fyldt 11 år for at kunne samle ind for Folkekirkens Nødhjælp uden en voksen, og man skal gå to og to sammen.
Alberte Marie Frovin Agerskov og Anna My Lerke er 12 år gamle. Man skal være fyldt 11 år for at kunne samle ind for Folkekirkens Nødhjælp uden en voksen, og man skal gå to og to sammen. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Hun og Alberte Marie Frovin Agerskov har ikke noget imod at bruge deres fridag på noget, der kommer andre til gode. Tværtimod. 

- Jeg synes, det er godt at bruge tiden på det, så ved man, at man samler ind til et godt formål, og at andre folk får pengene og kan bruge det til at leve et bedre liv, end det de har lige nu, siger Alberte Marie Frovin Agerskov.

- Jeg synes også, det er et vigtigt formål, som Alberte siger. Vi samler penge ind til nogen, som virkelig har brug for det. Jeg kan mærke, at det også gør mig glad at gøre det for andre, supplerer Anna My Lerke. 

Børn giver ekstra til indsamling  

Pigerne er blevet sendt afsted af Line Marschner, der er indsamlingsleder for 25 ruter fordelt i Lynge Sogn og Sorø centrum. Hun har sendt 52 frivillige indsamlere afsted, hvoraf 15-20 af dem er børn. 

Og hun er glad for den opbakning, indsamlingen har mødt i år. 

- Det betyder rigtig meget. Det giver en stor fællesskabsånd at samles om et fælles mål, og helt konkret giver hver rute et sted mellem 800-2000 kroner. Så for hver rute, vi dækker, øger vi jo muligheden for at hjælpe ude i verden betragteligt, siger Line Marschner. 

Læs også
Femårige Alfred er vild med pant - samler ind til Ukraine
Læs også
Femårige Alfred er vild med pant - samler ind til Ukraine

Ifølge hende giver det noget ekstra for indsamlingen, når børn og unge deltager. 

- Det er ikke med den bagtanke, men vi kan se, at det giver noget ekstra, når der er børn med som indsamlere. Folk bliver bløde om hjertet, og de anerkender også, at børnene gør en indsats og har trætte ben, så de får mange opmuntrende ord, lidt saft og slik. Så børnene får virkelig også en fed oplevelse ved at være med, siger Line Marschner. 

Indsamlingen sluttede søndag eftermiddag, men man kan fortsat donere på mobilepay og på Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside.
Indsamlingen sluttede søndag eftermiddag, men man kan fortsat donere på mobilepay og på Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

I Lynge Sogn blev der samlet over 40.000 kroner ind i kontanter og dertil kommer et endnu ukendt beløb på mobilepay. 

- Vi forventer, at vi kommer et godt stykke over de 60.000, når alt er talt op, siger Line Marschner. 

Det er 25. gang, at Folkekirkens Nødhjælp laver husstandsindsamling. 

På landsplan gik omkring 10.000 mennesker i dag på gaden med en indsamlingsbøsse i hånden, og det resulterede i, at der i alt blev indsamlet 11 millioner kroner. Et beløb, der imponerer generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen:

- Det er et utroligt flot resultat! Tusind tak til de frivillige, der gik på gaden for at samle ind, og de frivillige der har arrangeret indsamlinger lokalt og ikke mindst til de mange mennesker, som har givet et bidrag, siger hun.