71-årige Lilli har ikke råd til at få adskilt regnvand fra spildevand - forsyning tilbyder seks gange så dyr løsning

Hvis ikke hun får lavet regnvandsseparering, risikerer hun politianmeldelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis man ikke har råd nu, kan man få lov at betale endnu mere på sigt. 

Lige nu er 71-årige Lilli Rodeck fra Broby Græslod den eneste på sin vej, der ikke har fået regnvandssepareret på sin grund, fordi hun ikke havde råd. 

- Banken vil ikke låne mig penge, og kommunen er så forpligtiget til at hjælpe mig, fordi jeg har en indtægt på under 300.000 kroner, siger Lilli Rodeck.

quote De tager penge fra én, der ingen penge har

Lilli Rodeck, pensionist, Broby Græslod

Folketingspolitikerne har besluttet at adskille regn- og spildevand for at undgå, at kloakvand løber over og forurener naturen. Men det er husejerne selv, der skal betale for regnvandsseparering på egen grund. Privat kostede det i 2017 cirka 32.000 kroner at få lavet arbejdet hos den lokale kloakmester.

- I dag ville arbejdet kunne udføres for cirka 40.000 kroner, siger Lilli Rodeck, der har fået indhentet tilbuddene. 

Udover den eksisterende spildevandsledning, skal der også graves en regnvandsledning ned. Gravearbejdet er cirka fra husets trappe og ud til dækslet ved vejen.
Udover den eksisterende spildevandsledning, skal der også graves en regnvandsledning ned. Gravearbejdet er cirka fra husets trappe og ud til dækslet ved vejen. Foto: TV2 ØST

Da Lilli Rodeck ikke havde råd, gik Sorø Forsyning og kommunen ind i sagen og tilbød hende en låneordning. Her lyder prisen nu på i alt 194.058 kroner. Prisen er for selve udførelsen af regnvandssepareringen, men så kommer der også risikotillæg og tillæg til rådgivere oveni. Da der er tale om en afdragsordning på et lån, hvor renten er på fem procent, bliver det endelige beløb ifølge Lilli Rodeck 299.000 kroner.

- Jeg tænkte, det var løgn. Det er jo ikke et tilbud, det er et skrid-ud-af-huset-tilbud. De tager penge fra én, der ingen penge har, siger hun. 

quote Man får, hvad man betaler for. Spørgsmålet er, om det er nødvendigt

Jakob Spliid (V), kloakmester og medlem af miljøudvalget i Sorø Kommune

Ifølge Sjællandske, der har talt med naboerne, har de fleste på vejen fået lavet regnvandsseparering for under 30.000 kroner ved at få det gjort privat. Derfor chokerer det godt seks gange så store beløb den 71-årige pensionist. Afdragsordningen betyder, at hun formentligt skal betale lidt over 1000 kroner af på regnvandssepareringen hver eneste måned resten af sit liv.

Samme entreprenør på billig og dyr løsning

Efter at sagen er kommet frem i medierne, har det vist sig, at Sorø Forsynings entreprenør var den samme, der både gav tilbuddet til 40.000 kroner og tilbuddet til 194.000 kroner. Nemlig kloakmester Jakob Spliid:

- Tilbuddet fra forsyningen var langt mere omfattende, og der er også udskiftning af spildevandsledningerne. Det var der ikke i første tilbud. Derfor er det noget dyrere, og det er tilsvarende mere omfattende, forklarer han til TV2 ØST. 

quote Jeg synes selv, det er utroligt dyrt

Susanne Borggaard, bestyrelsesformand i Sorø Forsyning

Jakob Spliid understreger, at den billige løsning stadig er lovlig. Han sidder i dag i Sorø Kommunes miljøudvalg for Venstre. 

Jakob Spliid (V), Kloakmester og medlem af miljøudvalget i Sorø Kommune, kan lave regnvandsseparering til både 40.000 og 194.000 kroner.
Jakob Spliid (V), Kloakmester og medlem af miljøudvalget i Sorø Kommune, kan lave regnvandsseparering til både 40.000 og 194.000 kroner. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Tilbuddene kom han dog med, inden han blev politiker. Ifølge entreprenøren er der tale om to vidt forskellige løsninger:

- Jeg ved ikke, om det er dyrt. Man får, hvad man betaler for. Spørgsmålet er, om det er nødvendigt.

- Er det dét?

- Det vil jeg ikke afgøre. Jeg gør dét, jeg bliver bedt om, siger han. 

Et spørgsmål om ansvar

I Sorø Forsyning forstår man godt, at Lilli Rodeck blev chokeret over prisen. Susanne Borggaard, der er bestyrelsesformand i forsyningen, forklarer:

- Jeg ville da råde hende til at gøre det privat. Det er så mange penge, dét her. Lige knap 190.000 kroner.

- I synes selv, det er dyrt? 

- Jeg synes selv, det er utroligt dyrt, siger hun. 

Susanne Borggaard er bestyrelsesformand i Sorø Forsyning. Hun forstår godt, at Lilli Rodeck synes, tilbuddet er dyrt.
Susanne Borggaard er bestyrelsesformand i Sorø Forsyning. Hun forstår godt, at Lilli Rodeck synes, tilbuddet er dyrt. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Ifølge bestyrelsesformanden, der understreger, at Sorø Forsyning ikke er forpligtiget til at tilbyde borgere en låneordning, er den dog nødsaget til at tilbyde den helt rigtige ordning: 

- Det er i hvert fald en forkromet og fremtidssikret løsning. Det er den rigtige løsning, der holder i 20 år, og hvis den ikke gør, så er den forsikret, fastslår Susanne Borggaard. 

Fremtidssikring er nøgleordet, hvis det er, at forsyningen skal kunne tilbyde borgere lån til regnvandsseparering:

- Vi får et problem som forsyning, hvis vi står om otte år, og et rør er klappet sammen. Så har vi et ansvar, fordi vi har påtaget os opgaven. Der er ingen garanti for, at den billige løsning i de andre husstande holder i 20 år, men her er det er jo grundejerens eget ansvar, forklarer hun. 

De to dæksler i vejen er til henholdsvis spilde- og regnvand. Den ene ledning er endnu ikke taget i brug.
De to dæksler i vejen er til henholdsvis spilde- og regnvand. Den ene ledning er endnu ikke taget i brug. Foto: TV2 ØST

Resten af kloaknettet på vejen i Broby Græslod kan ikke tages i brug, før Lilli Rodecks hus er kommet med på nettet. Sorø Kommune har i et brev til Lilli Rodeck allerede truet med at involvere politiet. Lige nu aner hun ikke, hvad hun skal gøre.

- Hvis kommunen kom med et seriøst tilbud, ville jeg da hoppe på med det samme, siger Lilli Rodeck. 




Nyhedsoverblik