60.000 kalkuner bliver nu aflivet efter fund af fugleinfluenza

Trods problemer i forbindelse med aflivningen af 60.000 kalkuner ved Ruds Vedby, så ventes aflivningerne at være overstået i løbet af torsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Helt vindstille vejr skabte torsdag morgen problemer for aflivningsoperationen ved Ruds Vedby, hvor Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen skulle aflive 60.000 kalkuner.

- Den gas, vi bruger til aflivningerne, blev hængende i staldene, og blæste ikke væk, så det gav os nogle udfordringer. Men siden er arbejdet gået helt efter planen. Vi har aflivet dyrene i fem huse ud af syv, og er lige nu i gang med det sjette hus. Og det er rigtig godt, at vi bliver færdig med aflivningerne i dag, så vi kan bremse smitten, siger Mette Kirkeskov.

Læs også
Døde kalkuner kørt væk i pendulfart - nu ender fuglene som byggematerialer
Læs også
Døde kalkuner kørt væk i pendulfart - nu ender fuglene som byggematerialer

Hun er veterinærchef på fødevarestyrelsens afdeling Veterinær Øst i Korsør, og har ansvaret for aflivningsoperationen på gården.

De 60.000 kalkuner på farmen er i risiko for at være smittet med fugleinfluenza, hvilket medfører dyrene en smertefuld død. Samtidig har flere lande lukket for import af dansk fjerkræ.

Blid aflivning

Efter aflivningerne bliver de døde fugle indsamlet i store containere og kørt til destruktion.

Selvom det lyder voldsomt at aflive kalkunerne med gas, er det en meget blid aflivningsmetode, lyder det fra Mette Kirkeskov.

- Den gas, vi bruger, virker på den måde, at fuglene først bedøves, og derefter dør uden at mærke noget. Det er dyrevelfærdsmæssigt en rigtig fin måde at gøre det på, siger hun, og understreger, at dyrlæger tjekker, at alle fuglene er døde, før man går videre med arbejdet.

Container efter container med kalkuner læsses på en lastbil.
Container efter container med kalkuner læsses på en lastbil. Foto: Skadestedsfotograf.dk – Aleksander Juel Dahl

Før aflivningerne skal husene lukkes helt til i plastik og derefter tømmes for gas og luftes grundigt igennem, inden de døde fugle kan indsamles, og husene bagefter rengøres.

Fortsætter fredag

Operationen startede torsdag morgen klokken 07.00, og selvom aflivningerne ventes afsluttet senere torsdag, vil fjernelsen af de døde kalkuner fortsætte fredag. Her ventes man at blive færdig med at indsamle og være godt i gang med rengøringen.

24 timer efter, rengøringen er afsluttet, kan Fødevarestyrelsen igen godkende bygningen, og det første skridt mod at få Danmark tildelt en status som fri for fugleinfluenza er taget.

Læs også
Smittebombe truer fjerkræavlere – store eksportmarkeder smækker døren
Læs også
Smittebombe truer fjerkræavlere – store eksportmarkeder smækker døren

Nyheden om fugleinfluenza på kalkunfarmen ved Ruds Vedby blev endeligt bekræftet den 3. januar, hvor det også blev besluttet at aflive de 60.000 kalkuner på farmen.

I samme omgang blev det besluttet at oprette en ti kilometer bred restriktionszone omkring kalkunfarmen, ligesom en beskyttelseszone er oprettet i området tre kilometer væk fra farmen.

Tredje gang i år

Det er tredje gang i år, at det store maskineri til aflivning sættes i funktion på Sjælland og Lolland.

En del af de mange hænder i arbejde får en tiltrængt pause imellem de mange aflivninger.
En del af de mange hænder i arbejde får en tiltrængt pause imellem de mange aflivninger. Foto: Skadestedsfotograf.dk – Aleksander Juel Dahl

Det er den meget smitsomme variant af fugleinfluenza, H5N1, der har ramt besætningerne. Fugleinfluenzaen har kun i enkelte tilfælde smittet mennesker - til gengæld gør den fuglene meget syge. De dør i meget stort tal under store lidelser, har dyrlæger tidligere oplyst til TV2 ØST.

Selvom kalkunerne ikke kan bruges til menneskeføde, så går de dog ikke til spilde. De køres efter aflivning til desinfektion og videre anvendelse hos virksomheden Daka i Randers. Derfra ender de som henholdsvis biodiesel, tilskud til brændsel og som fyldstof i cement.


Nyhedsoverblik